Belastingen

Belastingen

De wet- en regelgeving rondom lokale belastingen verandert regelmatig. Bijblijven is dan van groot belang. Ontdek hier ons aanbod van trainingen en opleidingen over lokale belastingen. ...

Lees meer

De wet- en regelgeving rondom lokale belastingen verandert regelmatig. Bijblijven is dan van groot belang. Ontdek hier ons aanbod van trainingen en opleidingen over lokale belastingen. ...

Lees meer

De wet- en regelgeving rondom lokale belastingen verandert regelmatig. Bijblijven is dan van groot belang. Ontdek hier ons aanbod van trainingen en opleidingen over lokale belastingen. ...

Lees meer

Bekijk de opleidingen per vakgebied

Hieronder staan alle opleidingen verdeeld over verschillende onderwerpen. U kunt ook het hele aanbod bekijken op deze pagina.

Belastingen: 28 opleidingen in Rotterdam

Filters

Filter

HBO niveau (6) Onze HBO-programma’s bieden u complete programma’s met alles wat u nu nodig heeft. Snel en direct toepasbaar in uw eigen werk. Daarnaast zijn deze programma’s een goede start als u de ambitie heeft om verder te studeren en zelfs een erkende HBO Bacheloropleiding te volgen.

MBO niveau (4) Opleidingen op MBO-niveau zijn praktijkgericht. Bestuursacademie Nederland biedt erkende MBO-opleidingen aan op niveau 2, 3 en 4, maar heeft ook korte MBO-programma’s die precies passen bij uw opleidingsvraag.

Training (18) In onze trainingen werkt u in korte tijd aan de ontwikkeling van uw vakkennis en/of uw persoonlijke vaardigheden. U kunt dit daarna direct in uw eigen werkomgeving toepassen.

De wet- en regelgeving rondom lokale belastingen verandert regelmatig. Bijblijven is dan van groot belang. Ontdek hier ons aanbod van trainingen en opleidingen over lokale belastingen. 

Wat zijn lokale belastingen?

Gemeenten, provincies en waterschappen mogen een klein deel van hun inkomsten halen uit lokale belastingen. Voor gemeenten is de belangrijkste lokale last de onroerendezaakbelasting (OZB). Andere veelvoorkomende belastingen zijn: toeristenbelasting, baatbelasting, rioolheffing en watersysteemheffing. Uiteindelijk bepaalt de Rijksoverheid in wetten welke mogelijkheden er zijn om belastingen te heffen. 

Trends en ontwikkelingen in lokale belastingen

Steeds meer lokale overheden voegen hun belastingonderdelen samen in een gezamenlijk regionaal belastingkantoor. Samen hebben ze meer kennis in huis en werken ze efficiënter samen. Dat levert een flinke kostenbesparing op. De gemeenten en waterschappen blijven echter wel zelf de tarieven en belangrijkste regels voor de belastingtaken bepalen. Ook beslissen de organisaties zelf waar ze het geld aan willen besteden. 
Een ander belangrijk onderwerp is privacy. Het verzamelen en verstrekken van gegevens speelt bij belastingorganisaties een steeds grotere rol. Privacybescherming en gegevensbeheer nemen daarbij een voorname plaats in. Lokale overheden moeten in hun werkzaamheden rekening houden met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Ontdek onze opleidingen en trainingen

Bent u binnen uw organisatie betrokken bij het heffen, innen of bepalen van belastingen? Dan is het van belang dat u over kennis van zaken beschikt. In ons complete aanbod vindt u altijd wel een cursus, training of opleiding die bij u past. Of u nu een starter bent of al jaren actief bent in uw vakgebied.

Basiskennis Belastingen

Uw basiskennis over lokale belastingen vergroten? Dan is de opleiding Basiskennis Belastingen een goede optie. In korte tijd leert u de belangrijkste ins en outs van lokale belastingen. Ook is er aandacht voor onderwerpen als heffingen, inning en invordering. Zo leert u de essentiële aspecten van het belastingvak. 

Belastingen lokale overheid

Werkt u op een afdeling belastingen of op een gemeenschappelijk belastingkantoor? Dan heeft u goede kennis van en inzicht in lokale belastingen nodig. In de opleiding Belastingmedewerker Lokale Overheid (BMLO) komen onderwerpen als heffingen, inning, invordering, WOZ en OZB uitgebreid aan de orde. Van wetgeving tot proces. Zo ziet u hoe de verschillende onderdelen van het belastingdomein met elkaar samenhangen. Ook kijkt u naar welke rol uw werk speelt in het belastingproces. Met deze opleiding legt u een stevig fundament voor uw verdere carrière. 

Heffingen

Om uw taken en bevoegdheden als heffingsambtenaar goed uit te kunnen voeren is het belangrijk om over brede en inhoudelijke kennis te beschikken. In de opleiding Heffingsambtenaar Lokale Overheid (HALO) gaat u echt de diepte in, waardoor u na afloop uitblinkt als fiscaal deskundige op het gebied van heffingen.

WOZ en OZB

Bent u nog niet of nauwelijks bekend met de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) of de onroerendezaakbelasting (OZB)? Dan is de opleiding WOZ en OZB een must. In deze praktische basisopleiding verdiept u zich in de hoofdlijnen van de WOZ en de OZB. Ook gaat u aan de slag met onderwerpen als gegevensverstrekking, objectafbakening en waardebepaling. Zo krijgt u inzicht in de aspecten van de WOZ en OZB waarmee u in uw werkpraktijk te maken krijgt. 

Voor wie zijn de opleidingen en trainingen lokale belastingen

U bent betrokken bij de belastingheffing bij gemeenten, gemeentelijke samenwerkingsverbanden of waterschappen. U bent bijvoorbeeld: 

  • Belastingmedewerker
  • Beleidsmedewerker belastingen
  • Financieel adviseur
  • WOZ-medewerker
  • Medewerker invordering, heffingen of gegevensbeheer
  • Taxateur
  • Administratief medewerker belastingen
  • Deurwaarder

Maatwerk en Incompany Lokale Belastingen

Heeft u binnen uw organisatie een vraagstuk waar u niet uitkomt? En vraagt dat om een specifieke benadering? Of wilt u een aantal medewerkers dezelfde opleiding of training laten volgen op een locatie naar keuze? Bestuursacademie Nederland helpt u graag met een incompany- of maatwerktraject.

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.
 


       

Levenlanglerenkrediet (LLLK) – studiefinanciering voor volwassenen

Bij deze erkende opleiding is het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen bij de overheid om de studiekosten te financieren.