Nieuws & Actualiteiten

Thema's

Thema's

Naar een rechtvaardige energietransitie en sociale gelijkheid

Op Maandag, 27 Mei, 2024, 10:31

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waar ik werk, heeft het praktijkgericht werken omarmd en als belangrijke voorwaarde gesteld bij het maken van beleid. Uitgangspunt is dat het werk dat we binnen SZW doen vooral over mensen gaat. En dat werk moet worden gedaan sámen met de mensen voor wie je het beleid maakt. Daarbij is het mijns inziens belangrijk om ze niet alleen even te vragen als je hen nodig hebt om ergens iets van te vinden, maar vooral ook om continu in contact met hen te staan. Ook kun je heel veel gevoel krijgen bij wat nodig is, door het gesprek aan te gaan met partijen die vanuit hun dagelijkse werk een goed beeld van de werkelijke situaties van huishoudens hebben. En dan gaat het niet alleen om bijvoorbeeld gemeenten of hulpverleners, maar in mijn geval bijvoorbeeld ook wat een klantenservice van een energieleverancier allemaal hoort. Het verhaal achter de niet-betaalde rekening en welke problematiek en stress daar achter schuilgaat, is zo belangrijk om te horen én te herhalen naar anderen. 
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Jeugdcriminaliteit: extra geld voor aanpak

Op Dinsdag, 21 Mei, 2024, 11:00

Ondanks dat de criminaliteit onder jongeren in Nederland al 20 jaar afneemt, zijn er nog steeds zorgelijke ontwikkelingen te zien. Welke ontwikkelingen zijn dit? En waar gaat het extra geld voor de aanpak van jeugdcriminaliteit heen?
Lees meer
Thema's: Bedrijfsvoering

Wat is het sociaal domein?

Op Dinsdag, 21 Mei, 2024, 10:53

Wat is het sociaal domein eigenlijk? Het gaat veel verder dan alleen zorg en ondersteuning; het omvat een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden die gericht zijn op het welzijn van burgers. In dit artikel vertellen wij je alles wat je over dit domein moet weten.
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Bestuursacademie Nederland bestaat 60 jaar! Blik samen met ons terug op de afgelopen jaren

Op Dinsdag, 21 Mei, 2024, 10:47

Dit jaar vieren wij een bijzondere mijlpaal: Bestuursacademie Nederland bestaat 60 jaar! Om terug te blikken op de afgelopen jaren, nodigen wij je graag uit om je ervaringen met ons te delen.
Lees meer
Thema's: Over Bestuursacademie Nederland

Impact en oplossingen voor een rechtvaardige energietransitie

Op Dinsdag, 21 Mei, 2024, 10:45

Op 5 april kwam het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar buiten met het onderzoek ‘De leefwerelden van arm en rijk’. Volgens het onderzoek komen rijke Nederlanders steeds minder in aanraking met mensen met een gemiddelde of lage welvaart en ook de armsten ontmoeten steeds vaker vooral elkaar. Het SCP uit daarbij de zorg dat eenzijdige leefwerelden gepaard gaan met ongelijke kansen en sociale samenhang en begrip tussen mensen in de weg staan. In het onderwijssysteem en op de woning- en arbeidsmarkt liggen kansen om ervoor te zorgen dat arm en rijk elkaar (weer) meer ontmoeten.
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Culturele diversiteit: voordelen voor de werkvloer en samenleving

Op Dinsdag, 21 Mei, 2024, 09:53

Op 21 mei besteden we wereldwijd aandacht aan de waarde van culturele diversiteit. Culturele verschillen zijn namelijk vooral een pluspunt. Voor de samenleving én voor organisaties. Waarom? Dat lees je in dit artikel.
Lees meer
Thema's: Bedrijfsvoering

Het nieuwe opleidingsseizoen start bijna!

Op Dinsdag, 23 April, 2024, 14:45

Ben je klaar om na de zomervakantie weer het maximale uit jezelf te halen? Dat komt goed uit, want in september start het nieuwe opleidingsseizoen. Wij helpen je graag verder in je ontwikkeling, zodat je net dat stapje extra kunt zetten! 

Lees meer
Thema's: Over Bestuursacademie Nederland

Wat is het verschil tussen bedrijfskunde en bestuurskunde?

Op Dinsdag, 23 April, 2024, 14:28

Bedrijfskunde en bestuurskunde lijken in de kern erg op elkaar. Door de focuspunten zijn de vakken toch net anders. Wat is het verschil? En wat wordt er van je gevraagd als je overstapt van een bedrijfskundige naar een bestuurskundige rol?
Lees meer
Thema's: Bedrijfsvoering

Daniëlle is Streetwise Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024!

Op Dinsdag, 23 April, 2024, 13:26

Op 11 april werd Daniëlle Arts, wijkboa bij de Gemeente Tilburg, uitgeroepen tot de Streetwise Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024! Heb je de grote finaledag gemist? Wij vertellen je alles wat je moet weten.
Lees meer
Thema's: Over Bestuursacademie Nederland

Dag van de Arbeid: Waarom zijn wij niet vrij op de Dag van de Arbeid?

Op Dinsdag, 23 April, 2024, 13:17

De Dag van de Arbeid (1 mei) is in Nederland steeds meer op de achtergrond geraakt en wordt eigenlijk niet gevierd. In dit artikel lees je hoe deze dag ontstaan is, waarom wij op deze dag niet vrij zijn en of dat negatief of positief is.
Lees meer
Thema's: Bedrijfsvoering

Thema's

Thema's