• Home
  • Openbare Orde en Veiligheid

Openbare Orde en Veiligheid

Openbare Orde en Veiligheid

De handhaving van de openbare orde en veiligheid is een van de belangrijkste taken van de overheid. Maar weet jij hoe je invulling geeft aan deze taken én goede resultaten behaalt?...

Lees meer

De handhaving van de openbare orde en veiligheid is een van de belangrijkste taken van de overheid. Maar weet jij hoe je invulling geeft aan deze taken én goede resultaten behaalt?...

Lees meer

De handhaving van de openbare orde en veiligheid is een van de belangrijkste taken van de overheid. Maar weet jij hoe je invulling geeft aan deze taken én goede resultaten behaalt?...

Lees meer

Openbare Orde en Veiligheid: 21 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm/ leslocatie
Duur
Filters

Masterclass (2)

HBO niveau (4)

MBO niveau (3)

Training (10)

Master niveau (2)

De handhaving van de openbare orde en veiligheid is een van de belangrijkste taken van de overheid. Maar weet jij hoe je invulling geeft aan deze taken én goede resultaten behaalt?

Werken in het domein openbare orde en veiligheid

Veiligheid is een hoofdtaak van de overheid. De gemeente heeft in de aanpak van problemen op het gebied van openbare orde en veiligheid een regisserende rol. Zij zorgt voor afstemming met veiligheidspartners als politie, het Openbaar Ministerie, sociale wijkteams, woningcorporaties en de brandweer. De intensieve samenwerking met deze partners en steeds veranderende wetten maken een functie in de openbare orde en veiligheid uitdagend, maar ook complex. Het is belangrijk om op de hoogte blijven van wetswijzigingen en het gevolg hiervan op jouw werkzaamheden. Ook werk je voortdurend aan belangenbehartiging.

Werken aan de openbare orde en veiligheid is geen dag hetzelfde. De ene week voert jeugdoverlast de boventoon, de andere week zijn er raadsvragen over een evenement die met spoed beantwoord moeten worden. Ontwikkelingen binnen het domein die een rol spelen, zijn bijvoorbeeld het juridisch instrumentarium met onder andere de Grondwet, Gemeentewet, Awb, APV en Politiewet. Ook speelt de positie van de burgemeester, de Raad, het college van B en W en van de politie mee.

Opleidingen over openbare orde en veiligheid bij Bestuursacademie Nederland

Hoe zorg jij dat je de goede keuzes maakt? Dat je je werk goed uitvoert, dat je de laatste wet- en regelgeving kent en dat je sterke adviezen geeft? De opleidingen van Bestuursacademie Nederland helpen je op weg. Onze opleidingen spelen in op de rol en toenemende verantwoordelijkheden op het terrein van veiligheid. Voor iedere functie binnen het domein openbare orde en veiligheid hebben wij een geschikte opleiding. Je werkt bijvoorbeeld als: 

  • Beleidsmedewerker/-adviseur
  • Juridisch adviseur
  • Risicomanager

Met een korte cursus kun je de benodigde vaardigheden ontwikkelen, maar we bieden ook programma’s op HBO- of Masterniveau. In al onze programma’s ligt de focus op de praktijk. Je medestudenten zijn collega’s uit het vakgebied. Door ervaringen te delen en samen aan opdrachten te werken leren jullie ook veel van elkaar.

Wat leer je bij ons?

We gaan onder andere in op onderwerpen als integrale veiligheid, crisismanagement, bijzondere wetten en criminaliteitsbestrijding. Zo krijg je in de training Criminaliteitsbestrijding en Ondermijning praktische handvatten aangereikt voor een effectieve aanpak van ondermijning. Je leert inventariseren wat de risicogebieden binnen jouw gemeente zijn en ontdekt welke maatregelen je kunt nemen tegen criminele activiteiten. Ook leer je effectief samenwerken met veiligheidspartners.

In het programma HBO Integrale Veiligheid ontdek je hoe je een antwoord vindt op moeilijke veiligheidsvraagstukken. Je bekijkt veiligheid vanuit verschillende perspectieven en ontwikkelt zo een integrale aanpak met passende maatregelen voor jouw organisatie.

Wat nu als er een incident of crisis plaatsvindt? Welke maatregelen kun je als gemeente nemen om de situatie op te lossen? En hoe zorg je dat je verbonden bent en op één lijn ligt met veiligheidspartners, zodat je goed kunt samenwerken? In de Leergang Veiligheids- en Crisismanagement werk je aan het opzetten of het verder professionaliseren van het veiligheids- en crisismanagement binnen jouw organisatie.

Als je het lastig vindt om te bepalen welke opleiding het beste bij je past, kun je altijd contact opnemen met onze opleidingsadviseurs.

Incompany en maatwerk

Bij Bestuursacademie Nederland is het ook mogelijk om het lesprogramma specifiek op (medewerkers van) jouw organisatie af te stemmen. Wil je meerdere collega's - op een zelfgekozen locatie - dezelfde opleiding laten volgen? Of wil je in een van onze trainingen een specifiek vraagstuk binnen jouw organisatie aanpakken? We helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor alle mogelijkheden.

Levenlanglerenkrediet (LLLK) – studiefinanciering voor volwassenen
Bij deze erkende opleiding is het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen bij de overheid om de studiekosten te financieren.