Informatiemanagement

Informatiemanagement

Een opleiding of training informatiemanagement volgen? Ontdek ons uitgebreide aanbod en ontwikkel je verder....

Lees meer

Een opleiding of training informatiemanagement volgen? Ontdek ons uitgebreide aanbod en ontwikkel je verder....

Lees meer

Een opleiding of training informatiemanagement volgen? Ontdek ons uitgebreide aanbod en ontwikkel je verder....

Lees meer

Informatiemanagement: 32 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm/ leslocatie
Duur
Filters

Masterclass (5)

HBO niveau (5)

Training (21)

Master niveau (1)

Een opleiding of training informatiemanagement volgen? Ontdek ons uitgebreide aanbod en ontwikkel je verder.

Wat is informatiemanagement?

Een betrouwbare informatievoorziening is onmisbaar voor de bedrijfsvoering en de dienstverlening van iedere overheidsorganisatie. Of het nu gaat om het verstrekken van een paspoort aan de juiste persoon of het bepalen van de WOZ-waarde van een woning. Het is cruciaal dat overheidsmedewerkers én burgers op het juiste moment beschikken over de juiste informatie. En misschien nog wel belangrijker: dat deze informatie op de juiste wijze verzameld, bewaard en gebruikt wordt.

Actuele trends en ontwikkelingen in informatiemanagement

De ontwikkelingen in informatiemanagement bevinden zich in een stroomversnelling. Waar een informatieprofessional enkele jaren geleden vooral technisch ijzersterk moest zijn, vereist het vakgebied nu een meer diverse skillset. Agile management, enterprise architecture, microservice, big data, open data, blockchain, privacy en kunstmatige intelligentie zijn voorbeelden van begrippen en concepten die een informatieprofessional in de praktijk tegenkomt.

Informatiebeveiliging en privacy

Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met hun gegevens. Vragen als ‘Waar ligt de grens tussen privacy en hulpvaardigheid?' en 'Hoe bescherm je jouw IT-infrastructuur tegen hackers?’ zijn aan de orde van de dag. Dit vraagt niet alleen om technische beveiligingsmaatregelen, maar ook om een aanpassing in houding en gedrag van medewerkers. Door technologische ontwikkelingen werken we steeds meer tijd-, plaats- en apparaatonafhankelijk en kunnen we informatie eenvoudig digitaal vastleggen en verspreiden. Dit is alleen niet zonder risico. Het is daarom van belang dat medewerkers op een bewuste manier omgaan met informatie, zodat de kans op incidenten en datalekken zo klein mogelijk is.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Per 25 mei 2018 moeten alle organisaties in Europa, en dus ook overheidsorganisaties, de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) toepassen. Deze wet vervangt de Richtlijn bescherming persoonsgegevens. Er wordt in de AVG meer nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van organisaties om te kunnen aantonen dat ze zich aan de wet houden. Deze verandering vraagt om goed opgeleide professionals binnen organisaties die invulling kunnen geven aan deze verantwoordelijkheden. In de HBO Data Protection Officer (DPO) krijg je een compleet overzicht van alle aspecten die je op het gebied van data protection nodig hebt. 

Opleidingen over informatiemanagement bij Bestuursacademie Nederland

De overheid staat voor flinke uitdagingen op het gebied van digitalisering en IT-innovaties. Wil jij jouw organisatie versterken op het snijvlak van bestuurlijke processen, informatievoorziening en IT? Of wil je meer weten over big data, privacy en beveiliging? Ontdek dan ons aanbod van opleidingen en trainingen over informatiemanagement. In al onze programma's ligt de focus op de praktijk. Zo kun je wat je geleerd hebt meteen toepassen in je werk. Je medestudenten zijn collega's uit het vakgebied. Door ervaringen te delen en samen te werken aan opdrachten leren jullie van en met elkaar. 

Voor wie zijn de opleidingen over informatiemanagement?

Ben je binnen jouw organisatie betrokken bij het inrichten en/of uitvoeren van de informatievoorziening en innovatieve toepassing van ICT? Of geef je hier leiding aan? Dan is het volgen van een opleiding over informatiemanagement een goed idee. Voor iedere functie binnen het domein Informatiemanagement hebben we een geschikte opleiding. Je werkt bijvoorbeeld als:

  • Informatiemanager
  • IT-manager
  • Programmamanager
  • Projectmanager
  • Beleidsadviseur
  • Functioneel beheerder
  • Privacy officer
  • Data protection officer
  • Bestuurder

Incompany en maatwerk

Bij Bestuursacademie Nederland is het ook mogelijk om het lesprogramma specifiek op (medewerkers van) jouw organisatie af te stemmen. Wil je meerdere collega's - op een zelfgekozen locatie - dezelfde opleiding laten volgen? Of wil je in een van onze trainingen een specifiek vraagstuk binnen jouw organisatie aanpakken? We helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor alle mogelijkheden.

Levenlanglerenkrediet (LLLK) – studiefinanciering voor volwassenen
Bij deze erkende opleiding is het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen bij de overheid om de studiekosten te financieren.