Sociaal Domein

Sociaal Domein

Alles weten over de transformatie in het sociaal domein? Vergroot je kennis met een van onze opleidingen, trainingen en cursussen over het sociaal domein. ...

Lees meer

Alles weten over de transformatie in het sociaal domein? Vergroot je kennis met een van onze opleidingen, trainingen en cursussen over het sociaal domein. ...

Lees meer

Alles weten over de transformatie in het sociaal domein? Vergroot je kennis met een van onze opleidingen, trainingen en cursussen over het sociaal domein. ...

Lees meer

Bekijk de opleidingen per vakgebied

Hieronder staan alle opleidingen verdeeld over verschillende onderwerpen. Je kunt ook het hele aanbod bekijken op deze pagina.

Sociaal Domein: 68 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm/ leslocatie
Duur
Filters

Masterclass (1)

HBO Bacheloropleiding (3)

HBO niveau (28)

MBO niveau (4)

Training (29)

Post Bachelor (1)

Master niveau (2)

Alles weten over de transformatie in het sociaal domein? Vergroot je kennis met een van onze opleidingen, trainingen en cursussen over het sociaal domein. 

Wat is het sociaal domein?

Onder het sociaal domein verstaan we alles wat te maken heeft met de zorg en ondersteuning van burgers met een hulpvraag. Het gaat hier in het bijzonder om inspanningen die gemeenten verrichten rondom werk, participatie, zorg, onderwijs en jeugd. Ook gaat het om alle aanverwante taken. Denk aan leerlingenvervoer, schuldhulpverlening, het handhaven van de leerplicht en het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten. 

Trends en ontwikkelingen in het sociaal domein

Er is in de afgelopen jaren veel veranderd in het sociaal domein. Denk aan de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015), de Participatiewet en de Jeugdwet. Gemeenten zijn zo een steeds grotere rol gaan spelen in de ondersteuning van mensen die het tijdelijk niet redden. Bij problemen rondom bijvoorbeeld inkomen, schulden, laaggeletterdheid, ouderenzorg en werkloosheid zijn gemeenten nu eerst aan zet, en niet de landelijke overheid. Juist omdat de dienstverlening dan dichtbij de inwoners georganiseerd kan worden. Uitgangspunten hierbij zijn: zelfredzaamheid, de participatie van de burger en de kracht van preventie. 
 
Gemeenten zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest met het invoeren en uitvoeren van hun nieuwe taken. De transitie is inmiddels afgerond, maar de echte transformatie naar een nieuwe manier van werken en samenwerken is eigenlijk nog maar net begonnen. De ambitie is groot, maar de opgave complex. Denk aan de stijgende zorgkosten, het oplopend personeelstekort, het zorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens en privacy en de continuïteit van de dienstverlening. 
 
Er wordt dan ook veel van overheidsmedewerkers binnen het sociaal domein gevraagd. Alleen kennis van wet- en regelgeving is allang niet meer voldoende. Vaardigheden en competenties zijn net zo belangrijk. Het volgen van een opleiding of training over het sociaal domein is dan ook een goed idee.

Opleidingen binnen het sociaal domein

Wil jij je verder ontwikkelen in het sociaal domein? Om zo beter om te kunnen gaan met alle veranderingen en ontwikkelingen? Bestuursacademie Nederland heeft een compleet aanbod aan opleidingen, trainingen en cursussen binnen het sociaal domein. Denk bijvoorbeeld aan de HBO Wmo-consulent of de opleiding tot Adviseur Sociaal Domein.

In al onze opleidingen en trainingen staat jouw werkpraktijk centraal. Onze ervaren docenten werken bij overheidsorganisaties en weten als geen ander wat er speelt. Ook kun je ervaringen uitwisselen met medestudenten, je netwerk uitbreiden en je kennis en vaardigheden verder vergroten. Met onze opleidingen en trainingen ben je altijd verzekerd van: 

  • Kwaliteit
  • Ervaren docenten
  • Een praktijkgerichte aanpak
  • Opleidingslocaties door heel Nederland

Incompany en maatwerk

Bij Bestuursacademie Nederland is het ook mogelijk om het lesprogramma specifiek op (medewerkers van) jouw organisatie af te stemmen. Wil je meerdere collega's - op een zelfgekozen locatie - dezelfde opleiding laten volgen? Of wil je in een van onze trainingen een specifiek vraagstuk binnen jouw organisatie aanpakken? We helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor alle mogelijkheden.

Levenlanglerenkrediet (LLLK) – studiefinanciering voor volwassenen
Bij deze erkende opleiding is het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen bij de overheid om de studiekosten te financieren.