Subsidieregelingen en financieringsmogelijkheden

Subsidieregelingen en financieringsmogelijkheden

Over ons

Over Bestuursacademie Nederland

Een afgeronde opleiding kan je veel opleveren, maar eerst is het vooral een investering. In tijd én in geld. Gelukkig zijn er verschillende subsidie- en financieringsmogelijkheden waar je gebruik van kunt maken als je als volwassene weer gaat studeren.
 

Het STAP-budget

Voor iedereen die zijn of haar kennis en vaardigheden wil verbeteren, geldt vanaf 1 maart 2022 een nieuwe regeling: het STAP-budget. STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. Dit algemene leer- en ontwikkelbudget is maximaal € 1.000,- (inclusief btw) per jaar. Zijn de kosten van je opleiding hoger, dan kun je hier met je werkgever afspraken over maken of zelf het resterende bedrag betalen. Een groot pluspunt van dit budget is dat het een subsidieregeling is. Dat betekent dat je het ontvangen bedrag niet hoeft terug te betalen. Op de factuur van je opleiding wordt € 1.000,- in mindering gebracht. Lees hier meer: Het STAP-budget.
 

Levenlanglerenkrediet

Met het levenlanglerenkrediet (LLLK) kun je onder gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor de studiekosten van een erkende HBO Bachelor- of Masteropleiding. Deze regeling is voor iedereen tot 55 jaar die geen recht (meer) heeft op studiefinanciering. Ook als je eerder al een opleiding hebt afgerond in het hoger onderwijs. Je betaalt deze financiering – inclusief rente – na afronding van je opleiding over een periode van 15 jaar terug. Lees meer over het levenlanglerenkrediet.
 

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, dus een volledige MBO-opleiding niveau 4, HBO Bachelor of Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van 21% btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw. Betaal je jouw opleiding of training zelf? Ook dan is vrijstelling van 21% btw mogelijk. De opslag van 10% hoef je als particulier niet te betalen. 

Studie- en trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.
 

Aftrek studiekosten voor particulieren 

Betaal je de opleiding zelf? Dan zijn je studiekosten aftrekbaar van jouw inkomstenbelasting tot een bedrag van € 15.000,-. Deze regeling geldt ook voor de kosten van een EVC-procedure. Wel mag je alleen de kosten opgeven die boven de € 250,- liggen. 

Let op! Je kunt nog maar tot en met 31 december 2021 gebruikmaken van het belastingvoordeel voor particulieren. Vanaf 1 maart 2022 kun je gebruikmaken van het STAP-budget. 
 

Transitievergoeding bij ontslag

Ontslagen worden is vervelend, gelukkig heb je in veel gevallen recht op een transitievergoeding. Ook als je een tijdelijk contract hebt dat niet verlengd wordt. Deze vergoeding kun je inzetten om een opleiding of training te volgen en zo de kans te vergroten dat je (sneller) een nieuwe baan vindt. Lees hier meer over deze vergoeding.
 

Speciaal voor de overheid

De volgende subsidieregelingen zijn specifiek beschikbaar voor overheidsprofessionals: 
 

Gemeentefonds 

De uitkeringen die gemeenten ontvangen vanuit het gemeentefonds zijn vrij besteedbaar. Dat betekent dus ook dat jouw gemeente dit geld mag inzetten voor de ontwikkeling van haar werknemers.
 

Blik vooruit A+O fonds Rijk

Werk je al 3 jaar of langer in dezelfde functie bij hetzelfde rijksonderdeel en ben je toe aan de volgende stap in je carrière? Dan kun je gebruikmaken van de scholingsregeling Blik vooruit van het A+O fonds Rijk. Je ontvangt maximaal € 1.000,- voor een opleiding of training naar keuze. Een aanvraag indienen kan tot en met 30 juni 2021. Maar zorg dat je er snel bij bent, want als het budget op is wordt de sluitingsdatum vervroegd. Lees meer over Blik vooruit.
 

A&O fonds Gemeenten

A&O fonds Gemeenten is het fonds dat ondersteunt bij organisatieontwikkeling en professionalisering van medewerkers, zodat gemeenten vitaal en wendbaar zijn en kunnen blijven aansluiten bij de veranderende samenleving. Lees hier meer over de voorwaarden voor het A&O fonds Gemeenten.
 

Bijdrage Vereniging voor Griffiers (VvG) 

Wil je opgeleid worden tot griffier, maar heb je onvoldoende opleidingsbudget beschikbaar? Als je lid bent van de Vereniging van Griffiers (VvG) kun je een bijdrage tot € 1.000,- aanvragen. Dit doe je door een e-mail te sturen naar info@griffiers.nl met een onderbouwing. De VvG beoordeelt vervolgens of je voor de bijdrage in aanmerking komt. 
 

Meer informatie 

Wil je meer weten over een van de subsidie- of financieringsmogelijkheden of wil je hulp bij jouw subsidieaanvraag? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035 - 7 604 850.