Opleidingsgids aanvragen Compleet overzicht van opleidingen en trainingen voor de overheid
 Op MBO, HBO en Master niveau
 Zowel praktijkgericht als erkend/geaccrediteerd
 Locaties door heel Nederland
 Docenten uit de praktijk

Subsidieregelingen en financieringsmogelijkheden

Subsidieregelingen en financieringsmogelijkheden

Een afgeronde opleiding kan je veel opleveren, maar eerst is het vooral een investering. In tijd én in geld. Gelukkig zijn er verschillende subsidie- en financieringsmogelijkheden waar je gebruik van kunt maken als je als volwassene weer gaat studeren.
 

Levenlanglerenkrediet

Met het levenlanglerenkrediet (LLLK) kun je onder gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor de studiekosten van een erkende HBO Bachelor- of Masteropleiding. Deze regeling is voor iedereen tot 55 jaar die geen recht (meer) heeft op studiefinanciering. Ook als je eerder al een opleiding hebt afgerond in het hoger onderwijs. Je betaalt deze financiering – inclusief rente – na afronding van je opleiding over een periode van 15 jaar terug. Lees meer over het levenlanglerenkrediet.
 

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, dus een volledige MBO-opleiding niveau 4, HBO Bachelor of Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van 21% btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw. Betaal je jouw opleiding of training zelf? Ook dan is vrijstelling van 21% btw mogelijk. De opslag van 10% hoef je als particulier niet te betalen. 

Studie- en trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.
 

Aftrek studiekosten voor particulieren 

Betaal je de opleiding zelf? Dan zijn je studiekosten aftrekbaar van jouw inkomstenbelasting tot een bedrag van € 15.000,-. Deze regeling geldt ook voor de kosten van een EVC-procedure. Wel mag je alleen de kosten opgeven die boven de € 250,- liggen. 
 

Transitiebudget bij ontslag

Ontslagen worden is vervelend, maar je hebt wel recht op een transitiebudget. Dit budget kun je ook inzetten om een opleiding te volgen en zo je kansen te vergroten op het vinden van een nieuwe baan. Om aanspraak te maken op het transitiebudget moet je minimaal 2 jaar in dienst zijn geweest bij je werkgever. Ook als je tijdelijke contract na 2 jaar niet verlengd wordt, heb je recht op deze vergoeding. Hoeveel budget je ontvangt hangt af van je maandsalaris en hoelang je in dienst bent geweest, maar kan maximaal oplopen tot € 77.000,-. Lees meer over het transitiebudget.
 

Speciaal voor de overheid

De volgende subsidieregelingen zijn specifiek beschikbaar voor overheidsprofessionals: 
 

Gemeentefonds 

De uitkeringen die gemeenten ontvangen vanuit het gemeentefonds zijn vrij besteedbaar. Dat betekent dus ook dat jouw gemeente dit geld mag inzetten voor de ontwikkeling van haar werknemers.
 

Blik vooruit A+O fonds Rijk

Werk je al 3 jaar of langer in dezelfde functie bij hetzelfde rijksonderdeel en ben je toe aan de volgende stap in je carrière? Dan kun je gebruikmaken van de scholingsregeling Blik vooruit van het A+O fonds Rijk. Je ontvangt maximaal € 1.000,- voor een opleiding of training naar keuze. Een aanvraag indienen kan tot en met 30 juni 2021. Maar zorg dat je er snel bij bent, want als het budget op is wordt de sluitingsdatum vervroegd. Lees meer over Blik vooruit.
 

A&O fonds Gemeenten

A&O fonds Gemeenten is het fonds dat ondersteunt bij organisatieontwikkeling en professionalisering van medewerkers, zodat gemeenten vitaal en wendbaar zijn en kunnen blijven aansluiten bij de veranderende samenleving. Lees hier meer over de voorwaarden voor het A&O fonds Gemeenten.
 

Bijdrage Vereniging voor Griffiers (VvG) 

Wil je opgeleid worden tot griffier, maar heb je onvoldoende opleidingsbudget beschikbaar? Als je lid bent van de Vereniging van Griffiers (VvG) kun je een bijdrage tot € 1.000,- aanvragen. Dit doe je door een e-mail te sturen naar info@griffiers.nl met een onderbouwing. De VvG beoordeelt vervolgens of je voor de bijdrage in aanmerking komt. 
 

Meer informatie 

Wil je meer weten over een van de subsidie- of financieringsmogelijkheden of wil je hulp bij jouw subsidieaanvraag? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035 - 7 604 850.