Heffingsambtenaar Lokale Overheid (HALO)

Praktijkgericht aan de slag als heffingsprofessional

1e startmoment

08-09-2021

Niveau

HBO niveau

Duur

7 maanden

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Als heffingsambtenaar wordt er veel van je verwacht. Om je taken en bevoegdheden goed te kunnen uitvoeren is het belangrijk om over brede kennis te beschikken. Naast een solide basis gaat deze opleiding óók de diepte in. Wij reiken je diverse handvatten aan die je in staat stellen te excelleren als fiscaal deskundige op het gebied van lokale heffingen. Na het volgen van deze opleiding kun je, zowel uitvoerend als beleidsmatig, worden ingezet bij de lokale belastingheffing.

Jouw resultaat

Na het volgen van deze opleiding Heffingsambtenaar Lokale Overheid (HALO) ken je de relevante wetten en regelgeving. Je beschikt over brede en diepgaande vakinhoudelijke kennis en kunt zo je taken efficiënt uitvoeren. Je bent een volleerd en gecertificeerd professional op het gebied van heffingen.

Aanpak

De opleiding bestaat uit modules waarin je alles leert over heffingen waar je als heffingsambtenaar mee te maken krijgt. Je begrijpt wat er onder de verschillende heffingen valt en hoe ze uitgevoerd worden. Tijdens de opleiding pas je het geleerde direct toe in de praktijk. Je doet dit bij voorkeur in je eigen werkomgeving.

Verschillende van de modules worden ook los aangeboden. Kijk op onze site of neem contact op met onze studieadviseurs voor het volgen van individuele modules.

Vooropleiding

Je hebt minimaal 2 jaar ervaring binnen een afdeling Heffingen of je bent in het bezit van het diploma Belastingmedewerker Lokale Overheid (BMLO). Daarnaast moet je de opleiding Werken met Heffing en Invordering met succes afgerond hebben voordat je aan de Heffingsambtenaar Lokale Overheid (HALO) kunt deelnemen. De opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau.

Incompany

Uiteraard kun je dit programma ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Doelgroep

Je zoekt een opleiding op hoger niveau die, naast een solide basiskennis, óók specialistische kennis op het gebied van belastingheffing weergeeft.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Gemeentelijke heffingen

(6 dagen)

 • Gemeentelijk belastingpakket
 • Formeel-juridische regels
 • Verzamelen van belastinggegevens

Waterschapsheffingen

(4 dagen)

 • Belastingpakket van het waterschap
 • Formeel-juridische regels
 • Tariefdifferentiatie
 • Watersysteemheffing gebouwd/ongebouwd
 • Watersysteemheffing ingezetenen
 • Wegenheffing
 • Wegenheffing gebouwd
 • Overige waterschapsbelastingen
 • Verontreinigingsheffing en zuiveringsheffing

WOZ en OZB verdieping

(6 dagen)

 • Samenhang Wet WOZ met andere heffingen
 • Roerende en onroerende zaken
 • Verschillende partijen in het kader van de Wet WOZ
 • Relevante aspecten Wet WOZ
 • OZB/BRWBR, nader uitgewerkt

Heffingsbeleid

(6 dagen)

 • Regelgevingsaspecten
 • Beleidsmatige aspecten
 • Heffingsbeleid

Diploma

De module Heffingsbeleid rond je af met een mondeling examen. De overige modules sluit je elk af met een digitaal examen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het diploma ‘Heffingsambtenaar Lokale Overheid (HALO)’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

Deze opleiding duurt 7 maanden. De opleiding wordt in een dagvariant aangeboden. Deze dagopleiding heeft 22 bijeenkomsten van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Lesgeld
€ 4.699,-
Studiemateriaal
€ 200,-
Examenkosten
€ 905,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 550,-
Locatiekosten
€ 649,-
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 7.053,-
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor je verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt je jouw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 9% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Heffingsambtenaar Lokale Overheid (HALO)

Praktijkgericht aan de slag als heffingsprofessional

1e startmoment

08-09-2021

Niveau

HBO niveau

Duur

7 maanden

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs geven je graag deskundig advies op basis van jouw loopbaan en leerdoelen. Je kunt ons telefonisch bereiken, via WhatsApp of e-mail. Ma t/m Vrij 08:00 – 18:00 uur.

Ben je op zoek naar opleidingsadvies?

Kom gezellig langs voor een kop koffie/thee en bespreek je wensen met een van onze opleidingsadviseurs. Krijg antwoord op je vragen en ga met een helder opleidingsadvies de deur uit.
Zien we je dan?

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.