Levenlanglerenkrediet

Levenlanglerenkrediet

Wilt u graag een HBO Bachelor- of Masteropleiding volgen, maar heeft u niet de financiële middelen hiervoor? Dan is het levenlanglerenkrediet mogelijk interessant voor u. Hieronder leest u er alles over.


Het levenlanglerenkrediet, wat is dat?

Vanaf september 2017 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld bij de overheid lenen voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor erkende HBO Bachelor- en Masteropleidingen. Ook als u al eerder een opleiding heeft afgerond in het hoger onderwijs, komt u in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet. U kunt zich bijvoorbeeld inschrijven voor een 2e Bacheloropleiding of een Master volgen na uw Bachelor.
 
Wilt u zich niet meteen inschrijven voor een volledige HBO Bachelor- of Masteropleiding? Ook dan kunt u gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet. Mits u aan de voorwaarden voldoet, kunt u starten met het 1e jaar. U start dan met een route naar Bachelor of Master, waarbij de studiekosten volledig gefinancierd kunnen worden. Na de 1e fase bepaalt u of u verder wilt studeren.


Hoeveel geld kan ik lenen voor een opleiding?

U kunt per jaar een bedrag ter hoogte van uw lesgeld ofwel onderwijsgebonden studiekosten lenen. Wat de onderwijsgebonden studiekosten zijn, staat in het kostenoverzicht bij de opleiding. U krijgt nooit meer levenlanglerenkrediet dan wat u aan lesgeld moet betalen. Voor arrangementskosten en boekengeld kunt u geen aanspraak maken op het levenlanglerenkrediet.


Hoelang kan ik geld lenen voor een opleiding?

Hoelang u geld kunt lenen, is afhankelijk van de duur van de opleiding. Voor de HBO Bachelor- en Masteropleidingen van Bestuursacademie Nederland kunt u maximaal 5 jaar een levenlanglerenkrediet krijgen.


Wanneer moet ik het levenlanglerenkrediet terugbetalen?

Op de eerstvolgende 1 januari na het afronden of beëindigen van uw opleiding start u met het aflossen van uw lening. U heeft dan 15 jaar de tijd om uw levenlanglerenkrediet – inclusief rente – terug te betalen. Hoeveel u maandelijks moet aflossen, is afhankelijk van uw inkomen.


Hoe vraag ik het levenlanglerenkrediet aan?

Als student van Bestuursacademie Nederland kunt u het levenlanglerenkrediet aanvragen via Mijn DUO. Dit doet u nadat u bent ingeschreven voor en toegelaten tot de opleiding, maar vóórdat de opleiding start.


Voorwaarden levenlanglerenkrediet

Om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet, moet u of de opleiding die u wilt volgen voldoen aan een aantal voorwaarden.
De belangrijkste hiervan zijn:

  • U volgt een wettelijk erkende HBO Bachelor- of Masteropleiding.        
  • U bent op het moment van aanvragen jonger dan 55 jaar.
  • Bent u jonger dan 30 jaar? Dan kunt u met het levenlanglerenkrediet een deeltijdopleiding financieren of u inschrijven voor een 2e Bachelor- of Masteropleiding.
  • Uw collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld uw werkgever.

Op de site van DUO vindt u alle voorwaarden.

Aantal voorbeelden van opleidingen die in aanmerking komen voor het LLLK


Meer informatie?

Heeft u nog vragen over het levenlanglerenkrediet? Onze opleidingsadviseurs beantwoorden deze graag. U kunt hen bereiken via 035 - 2 004 867.