Levenlanglerenkrediet

Levenlanglerenkrediet

Wil je graag een HBO Bachelor- of Masteropleiding volgen, maar heb je hier niet de financiële middelen voor? Dan is het levenlanglerenkrediet mogelijk interessant voor je. Hieronder lees je er alles over.

 

Het levenlanglerenkrediet, wat is dat?

Vanaf september 2017 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor erkende HBO Bachelor- en Masteropleidingen. Ook als je al eerder een opleiding hebt afgerond in het hoger onderwijs, kom je in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet. Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven voor een 2e Bacheloropleiding of een Master volgen na je Bachelor.
 
Wil je je niet meteen inschrijven voor een volledige HBO Bachelor- of Masteropleiding? Ook dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet. Mits je aan de voorwaarden voldoet, kun je starten met het 1e jaar. Je start dan met een route naar Bachelor of Master, waarbij de studiekosten volledig gefinancierd kunnen worden. Na de 1e fase bepaal je of je verder wil studeren.

 

Hoeveel geld kan ik lenen voor een opleiding?

Je kunt per jaar een bedrag ter hoogte van je lesgeld ofwel onderwijsgebonden studiekosten lenen. Wat de onderwijsgebonden studiekosten zijn, staat in het kostenoverzicht bij de opleiding. Je krijgt nooit meer levenlanglerenkrediet dan wat je aan lesgeld moet betalen. Voor arrangementskosten en boekengeld kun je geen aanspraak maken op het levenlanglerenkrediet.

 

Hoelang kan ik geld lenen voor een opleiding?

Hoelang je geld kunt lenen, is afhankelijk van de duur van de opleiding. Voor de HBO Bachelor- en Masteropleidingen van Bestuursacademie Nederland kun je voor maximaal 5 jaar een levenlanglerenkrediet krijgen.

 

Wanneer moet ik het levenlanglerenkrediet terugbetalen?

Op de eerstvolgende 1 januari na het afronden of beëindigen van je opleiding start je met het aflossen van je lening. Je hebt dan 15 jaar de tijd om je levenlanglerenkrediet – inclusief rente – terug te betalen. Hoeveel je maandelijks moet aflossen, is afhankelijk van je inkomen.
 

Hoe vraag ik het levenlanglerenkrediet aan?

Als student van Bestuursacademie Nederland kun je het levenlanglerenkrediet aanvragen via Mijn DUO. Dit doe je nadat je bent ingeschreven voor en toegelaten tot de opleiding, maar vóórdat de opleiding start.

 

Voorwaarden levenlanglerenkrediet

Om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet, moet jij of de opleiding die je wil volgen voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Je volgt een wettelijk erkende HBO Bachelor- of Masteropleiding. 
  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 55 jaar.
  • Ben je jonger dan 30 jaar? Dan kun je met het levenlanglerenkrediet een deeltijdopleiding financieren of je inschrijven voor een 2e Bachelor- of Masteropleiding.
  • ​Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.

Op de site van DUO vind je alle voorwaarden.
 

Aantal voorbeelden van opleidingen die in aanmerking komen voor het LLLK

 

Meer informatie?

Heb je nog vragen over het levenlanglerenkrediet? Onze opleidingsadviseurs beantwoorden deze graag. Je kunt hen bereiken via 035 - 7 604 850.