Nieuws & Actualiteiten

Maatschappelijke vraagstukken oplossen met een opleiding bestuurskunde

Op Vrijdag, 19 April, 2019, 10:17

Klimaatdoelstellingen, de aanpak van jeugdwerkloosheid, criminaliteit, flexibilisering van de arbeidsmarkt; het zijn kwesties die dagelijks het nieuws beheersen en ons allemaal raken. Bij bestuurskunde leert u deze maatschappelijke vraagstukken beter te begrijpen en zelfs op te lossen.
Lees meer
Thema's: Beleid Bestuur en Management

Integraal management: dit staat u te doen als teamleider

Op Dinsdag, 20 November, 2018, 12:04

Integraal management is een organisatieprincipe dat al jaren wordt toegepast. Dit principe richt zich op een decentraal organisatiebeleid, waar teams hun eigen verantwoordelijkheden hebben. Hoe ze deze verantwoordelijkheden invullen, mogen ze zelf bepalen. Zolang alle teamleden maar voor ogen hebben wat hun bijdrage is in het grotere geheel en begrijpt hoe dit samenvalt met andere teams. Om integraal management succesvol toe te passen, geven we een aantal tips.
Lees meer
Thema's: Beleid Bestuur en Management

De valkuilen voor een beginnend leidinggevende

Op Donderdag, 8 November, 2018, 12:55

Bent u pas begonnen in een leidinggevende functie of binnen het operationeel management? Gefeliciteerd! Een mooie stap binnen uw carrière. Maar ook eentje die best lastig kan zijn. U bent niet meer alleen verantwoordelijk voor uw eigen werk, maar ook voor het werk van uw team.
Lees meer
Thema's: Beleid Bestuur en Management

De veranderende rol van de overheid: hoe gaat u hier als beleidsmedewerker mee om?

Op Donderdag, 8 November, 2018, 12:47

Onze wereld verandert, Nederland verandert, de overheid verandert en alle verwachtingen veranderen net zo hard mee. Dit zijn verwachtingen binnen uw werk als beleidsmedewerker, verwachtingen van uw opdrachtgever, verwachtingen van burgers. Het is veel en het is complex en u moet het voor elkaar krijgen. Veel uitdagingen en net zo veel mooie kansen. Hoe gaat u hiermee om binnen uw werk?
Lees meer
Thema's: Beleid Bestuur en Management

Voldoet u aan de nieuwe functie-eisen van een beleidsmedewerker?

Op Donderdag, 11 Oktober, 2018, 13:51

De functie van beleidsmedewerker is de afgelopen jaren flink veranderd. Het werk is complexer, het speelveld uitgebreider, er zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan en nieuwe ontwikkelingen vragen om een hernieuwde aanpak. Bent u de beleidsmedewerker van de toekomst?

 
Lees meer
Thema's: Beleid Bestuur en Management

Wat is de rol van de griffie bij raadsverkiezingen?

Op Donderdag, 11 Oktober, 2018, 12:41

Eén van de taken van de griffie is ondersteuning bij gemeenteraadsverkiezingen. De publiciteitscampagne, proces van kandidaatstelling en zaken als opkomstbevordering. Daarbij is de griffie bij verkiezingen zo neutraal mogelijk.

Lees meer
Thema's: Beleid Bestuur en Management

Hoe het OEN-principe u kan helpen bij coachend leidinggeven

Op Donderdag, 11 Oktober, 2018, 11:46

Communicatie is een van de belangrijkste en moeilijkste aspecten binnen leiderschap. Onder communiceren wordt verstaan: luisteren, aandacht geven, doorvragen, reageren. Klinkt makkelijk, maar in de praktijk blijkt dit vaak anders. Het OEN-principe helpt u hierbij, zowel wat betreft communiceren als leidinggeven. Wilt u weten hoe dit u gaat helpen?

Lees meer
Thema's: Beleid Bestuur en Management

De 6 tips waarmee u als beleidsmedewerker overtuigend beleid kunt schrijven

Op Donderdag, 27 September, 2018, 09:07

Het schrijven van een overtuigend beleid is een belangrijk aspect binnen uw werk als beleidsmedewerker. Dit beleid moet visie en ambitie tonen, de toekomst laten zien en vooral anderen overtuigen van de noodzaak van deze plannen. Maar het komt nog te vaak voor dat beleidsplannen stoffig en vooral moeilijk leesbaar zijn. En dat is zonde, want bereikt u hiermee uw doel om anderen te enthousiasmeren? Daarom geven we zes tips om een overtuigend beleid te schrijven.
Lees meer
Thema's: Beleid Bestuur en Management

De kracht van de markt

Op Vrijdag, 24 Augustus, 2018, 16:48

De warenmarkt heeft het moeilijk door hevige concurrentie van de winkelmarkt en door internetverkoop. In tien jaar tijd halveerde het aantal ondernemers op de markt en steeds minder Nederlanders weten hun weg naar de markt te vinden. Er moet dus iets gebeuren. Op initiatief van de belangenorganisatie voor de ambulante handel, CVAH, is een visie op de toekomst van de ambulante handel in Nederland vastgelegd in de publicatie ‘Proeven en ontmoeten: de kracht van de ambulante handel’.

Lees meer
Thema's: Beleid Bestuur en Management

De 6 belangrijkste competenties van een griffier

Op Donderdag, 2 Augustus, 2018, 16:30

Als griffier bent u het eerste aanspreekpunt van de gemeenteraad. U zorgt ervoor dat het besluitvormingsproces van de raad zo optimaal mogelijk verloopt. Wat komt daar nou zoal bij kijken en over welke competenties moet een griffier beschikken om deze veelomvattende rol goed in te kunnen vullen?

Lees meer
Thema's: Beleid Bestuur en Management