Nieuws & Actualiteiten

De adviseur omgevingsrecht

Op Dinsdag, 30 Maart, 2021, 12:06

Is het omgevingsrecht helemaal jouw ding en werk je graag mee aan een mooie en toekomstbestendige leefomgeving? Groei door tot adviseur omgevingsrecht! In dit artikel lees je wat deze functie inhoudt.

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

Duurzaamheid in de gemeente

Op Maandag, 8 Juni, 2020, 12:29

De energietransitie succesvol doorvoeren binnen jouw gemeente? Volgens hoogleraar Sustainable Building and Development Anke van Hal doe je dat door rekening te houden met de behoeften van inwoners.

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

Bereid je goed voor op de Omgevingswet

Op Donderdag, 30 Januari, 2020, 12:22

In 2022 is het zo ver: de nieuwe Omgevingswet treedt in werking. Dat klinkt nog ver weg, maar overheden zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Deze wet zal namelijk veel effect hebben op de dagelijkse werkzaamheden. Ook op die van jou. Wij informeren je in onze whitepaper over de belangrijkste onderwerpen, zodat je goed voorbereid bent op de komst van de Omgevingswet.
Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

Nieuwe regelgeving in 2020 binnen Infrastructuur en Waterstaat

Op Woensdag, 22 Januari, 2020, 11:39

Het nieuwe jaar is van start gegaan. Een moment dat veel gebruikt wordt om nieuwe wet- en regelgeving in te voeren. Per 1 januari 2020 zijn er dan ook een aantal wijzigingen doorgevoerd in de regelgeving op het terrein van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bent u al op de hoogte?
Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

De basis van een omgevingsplan

Op Dinsdag, 17 December, 2019, 10:36

Het omgevingsplan neemt binnen de Omgevingswet een belangrijke rol in. Het omvat alle regels over de fysieke leefomgeving die de gemeente stelt binnen haar grondgebied. Per gemeente is er 1 omgevingsplan.

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

6 tips voor de implementatie van de Omgevingswet

Op Woensdag, 4 December, 2019, 16:21

Het implementeren en uitvoeren van de Omgevingswet is een enorme klus. De wet vraagt om een fundamenteel andere benadering van de fysieke leefomgeving. Wij geven u 6 praktische tips om u te helpen de Omgevingswet succesvol te implementeren:

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

Provincies hebben meer tijd nodig voor windparken

Op Donderdag, 11 Juli, 2019, 10:42

Het gaat de meeste provincies niet lukken om in 2020 de beloofde aantallen windmolens op land te plaatsen. De afgesproken doelstelling uit het Energieakkoord wordt dan ook niet gehaald. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Monitor Wind op Land 2018 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

Energiebesparend werken: deze zes tips kunt u bedrijven geven als handhaver milieu (HAMIL)

Op Vrijdag, 4 Januari, 2019, 10:12

Om vervuiling en CO2-uitstoot te beperken, is het voor bedrijven al jaren verplicht om energiezuinig te werken. Dit geldt voor de industrie, kantoren, horeca en winkels. Voor handhavers is dit al jaren lastig te controleren en tot voor kort lag hier ook geen prioriteit vanuit de overheid. Ook nu blijft het lastig, maar alsnog kunt u hier als handhaver (HAMIL) een belangrijke rol innemen. Vooral op het adviserende vlak ligt er een grote kans. We geven u 6 praktische en efficiënte tips die u aan bedrijven kunt geven om ze te helpen energiebesparend te werken. En natuurlijk gelden niet alle tips voor elk bedrijf, maar zelfs wanneer ze maar twee tips toepassen, wordt er al flink bespaard.

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

Handhavingsinstrumenten om ons leefmilieu te beschermen: de voor- en nadelen

Op Donderdag, 2 Augustus, 2018, 16:34

Elke gemeente heeft er een flinke kluif aan om ervoor te zorgen dat alle wetten, regels en procedures om het leefmilieu te beschermen worden nageleefd. Wanneer blijkt dat dit niet goed gebeurt, heeft u als handhaver een aantal instrumenten tot uw beschikking. Helpen deze instrumenten u bij het beschermen van het leefmilieu? We bespreken de handhavingsinstrumenten, inclusief de voor- en nadelen.

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

“De markt is groot genoeg om te concurreren op kwaliteit en diversiteit”

Op Woensdag, 23 Mei, 2018, 11:30

Voor Paul Schuurmans, directeur van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek, staat het niet ter discussie dat permanent opleiden van medewerkers belangrijk is. Maar dan wel met goede opleidingen die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.
Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein