Nieuws & Actualiteiten

Aan de slag als Wmo-consulent

Op Woensdag, 12 Juni, 2019, 09:35

Wilt u graag aan de slag als Wmo-consulent? Of wilt u uw kennis over de Wmo verder uitbreiden? En weten hoe de Wmo zich verhoudt tot andere wetten binnen het sociale domein? Dan is onze nieuwe opleiding tot HBO Wmo-consulent iets voor u. In dit HBO-programma verbreedt u uw kennis over de Wmo. Zo bent u straks goed voorbereid voor uw taken als Wmo-consulent. 
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Aanpak laaggeletterdheid kabinet is niet voldoende

Op Donderdag, 2 Mei, 2019, 16:55

In Nederland hebben naar schatting 2,5 miljoen mensen moeite met taal, rekenen en digitale vaardigheden. Dat is een enorm maatschappelijk probleem, maar het kabinet ziet de urgentie van dit probleem niet voldoende in. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan de regering.

Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

5 onmisbare competenties voor beleidsmedewerkers in het sociaal domein

Op Donderdag, 2 Mei, 2019, 16:43

De functie van beleidsmedewerker is de afgelopen jaren flink in beweging. Het werk is complexer, het speelveld uitgebreider, er zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan en nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe oplossingen.

Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Het belang van duidelijke communicatie voor beleidsadviseurs

Op Donderdag, 2 Mei, 2019, 16:38

Als beleidsadviseur jeugd bent u verantwoordelijk voor het jeugdbeleid. U ontwikkelt beleid, analyseert problemen, geeft adviezen en schrijft plannen die het jeugdbeleid ondersteunen. Hierbij is duidelijk communiceren erg belangrijk. Maar zo makkelijk is dat niet.

Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

De aanpak van laaggeletterdheid 2020-2024

Op Vrijdag, 5 April, 2019, 10:18

Om laaggeletterdheid aan te pakken, trekt het kabinet € 425 miljoen uit in de periode 2020-2024. Dat is ruim € 35 miljoen méér dan in de periode 2015-2019.  Minister Van Engelshoven (onderwijs), minister De Jonge (zorg), staatssecretaris Van Ark (sociale zaken) en staatssecretaris Knops (binnenlandse zaken) schrijven dat in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer over de vervolgaanpak van het programma Tel mee met Taal.

Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Samenwerken in de jeugdhulp: 8 tips

Op Woensdag, 3 April, 2019, 13:31

Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Doel van de wet is het jeugdstelsel te vereenvoudigen en efficiënter te maken, waardoor betere en passende zorg kan worden geboden. Om dit te bereiken moeten gemeenten en ketenpartners samenwerken om complexe vraagstukken in de jeugdhulp op te lossen.
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

‘Er wordt veel over de praktijk gesproken en uitgewisseld, dat maakt de opleiding Adviseur Sociaal Domein heel interactief’

Op Woensdag, 3 April, 2019, 13:25

Het sociaal domein is flink in beweging. Reden genoeg voor overheidsmedewerkers uit dit vakgebied om kennis op te doen of bij te spijkeren. Gina van Bree, sinds vier maanden beleidsmedewerker sociaal domein bij de gemeente Oirschot, volgt daarom met twee collega’s de opleiding Adviseur Sociaal Domein bij Bestuursacademie Nederland. Waarom? En waar draait het volgens docente Ingeborg Tros om? Een dubbelinterview.
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Cindy Mulder: ‘Jullie opleiding Adviseur Sociaal Domein was precies wat ik zocht’

Op Woensdag, 3 April, 2019, 13:23

If dreams don't scare you, they're not big enough. Cindy Mulder, Adviseur Bedrijfsvoering Sociaal Domein bij de gemeente Huizen, kwam deze uitspraak ooit ergens tegen en heeft hem als lijfspreuk toegeëigend. In haar ‘vertaling’:  Hoe spannend iets soms ook klinkt, neem vooral de stap. Spannend of niet, ze heeft onder andere de ambitie om een coachende en/of leidinggevende rol aan te nemen.  Maar eerst wilde ze meer uit haar huidige rol van adviseur halen door theoretische en praktische kennis en ervaring op te doen. Daarom heeft ze bij de Bestuursacademie Nederland de opleiding Adviseur Sociaal Domein gevolgd. Wat heeft de opleiding haar gebracht?
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Zes tips om werken en studeren succesvol met elkaar te combineren

Op Maandag, 1 April, 2019, 13:31

Wilt u zich als overheidsprofessional blijven ontwikkelen? Bent u toe aan een nieuwe stap in uw carrière? Of heeft u de ambitie om door te groeien in uw vakgebied? Dan is het volgen van een opleiding een goed idee. Zeker nu, in een tijd vol verandering en beweging, waarin de rol van de overheid aan het veranderen is. Maar hoe combineert u uw drukke leven met een opleiding? Hoe zorgt u voor een goede balans tussen werk, studie en privéleven? Met de volgende zes tips vergroot u uw kans van slagen flink.
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

De 6 tips waarmee u als beleidsmedewerker overtuigend beleid kunt schrijven

Op Maandag, 1 April, 2019, 10:33

Het schrijven van een overtuigend beleid is een belangrijk aspect binnen uw werk als beleidsmedewerker. Dit beleid moet visie en ambitie tonen, de toekomst laten zien en vooral anderen overtuigen van de noodzaak van deze plannen. Maar het komt nog te vaak voor dat beleidsplannen stoffig en vooral moeilijk leesbaar zijn. En dat is zonde, want bereikt u hiermee uw doel om anderen te enthousiasmeren? Daarom geven we 6 tips om een overtuigend beleid te schrijven.

Lees meer
Thema's: Sociaal Domein