Nieuws & Actualiteiten

Thema's

Thema's

Naar een rechtvaardige energietransitie en sociale gelijkheid

Op Maandag, 27 Mei, 2024, 10:31

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waar ik werk, heeft het praktijkgericht werken omarmd en als belangrijke voorwaarde gesteld bij het maken van beleid. Uitgangspunt is dat het werk dat we binnen SZW doen vooral over mensen gaat. En dat werk moet worden gedaan sámen met de mensen voor wie je het beleid maakt. Daarbij is het mijns inziens belangrijk om ze niet alleen even te vragen als je hen nodig hebt om ergens iets van te vinden, maar vooral ook om continu in contact met hen te staan. Ook kun je heel veel gevoel krijgen bij wat nodig is, door het gesprek aan te gaan met partijen die vanuit hun dagelijkse werk een goed beeld van de werkelijke situaties van huishoudens hebben. En dan gaat het niet alleen om bijvoorbeeld gemeenten of hulpverleners, maar in mijn geval bijvoorbeeld ook wat een klantenservice van een energieleverancier allemaal hoort. Het verhaal achter de niet-betaalde rekening en welke problematiek en stress daar achter schuilgaat, is zo belangrijk om te horen én te herhalen naar anderen. 
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Wat is het sociaal domein?

Op Dinsdag, 21 Mei, 2024, 10:53

Wat is het sociaal domein eigenlijk? Het gaat veel verder dan alleen zorg en ondersteuning; het omvat een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden die gericht zijn op het welzijn van burgers. In dit artikel vertellen wij je alles wat je over dit domein moet weten.
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Impact en oplossingen voor een rechtvaardige energietransitie

Op Dinsdag, 21 Mei, 2024, 10:45

Op 5 april kwam het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar buiten met het onderzoek ‘De leefwerelden van arm en rijk’. Volgens het onderzoek komen rijke Nederlanders steeds minder in aanraking met mensen met een gemiddelde of lage welvaart en ook de armsten ontmoeten steeds vaker vooral elkaar. Het SCP uit daarbij de zorg dat eenzijdige leefwerelden gepaard gaan met ongelijke kansen en sociale samenhang en begrip tussen mensen in de weg staan. In het onderwijssysteem en op de woning- en arbeidsmarkt liggen kansen om ervoor te zorgen dat arm en rijk elkaar (weer) meer ontmoeten.
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Stimuleer onderwijs en ontwikkeling

Op Maandag, 11 Maart, 2024, 16:50

Onderwijs is de basis voor een goede toekomst. Daarom vieren we op 16 maart 2024 dat iedereen in Nederland recht heeft op onderwijs en besteden we aandacht aan het belang van de leerplicht. Jij ook?
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Kijkje in het leven van de Wmo-consulent

Op Woensdag, 31 Januari, 2024, 14:36

Burgers die gebruik willen maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), krijgen hulp van de Wmo-consulent. Maar wat houdt de Wmo eigenlijk in? En wat doet de Wmo-consulent dan precies? 
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

In één dag op de hoogte van actuele thema’s binnen sociale zekerheid

Op Woensdag, 29 November, 2023, 13:22

Nu het kabinet structureel extra investeert in ‘bestaanszekerheid’, heeft dit effect op het werk van de afdeling Sociale Zaken. Ben jij benieuwd wat je te wachten staat? Wij vertellen je in één dag alles wat je moet weten.  

Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Deel simpele tips op Wereld Bespaardag

Op Donderdag, 19 Oktober, 2023, 11:38

Met de stijgende armoede in Nederland komt hij weer als geroepen: de jaarlijkse Wereld Bespaardag op 31 oktober. Een dag waar jij als overheidsprofessional ook iets aan kunt bijdragen. Doe je mee?

Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Vijf tips voor het schrijven van een pleitnota

Op Woensdag, 27 September, 2023, 12:52

Als overheidsprofessional moet je steeds vaker zelf een zaak verdedigen bij een bezwaarcommissie of rechter. Een pleitnota verzekert je ervan dat je geen ingewikkelde informatie vergeet. Maar hoe schrijf je de nota? Wij geven je vijf tips. 
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Meewerken aan bestaanszekerheid: armoede bestrijden

Op Woensdag, 27 September, 2023, 12:29

‘Bestaanszekerheid’. Voor het tweede jaar op rij was dit een van de belangrijkste thema’s tijdens de troonrede op Prinsjesdag. Dat is niet voor niets. De stijging van het aantal Nederlanders in armoede moet stoppen. Draag jij bij?

Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Wat doet een budgetcoach?

Op Woensdag, 26 April, 2023, 14:18

Als budgetcoach help je mensen bij het creëren en onderhouden van een gezonde financiële situatie. Door de stijgende kosten van het levensonderhoud is er steeds meer vraag naar een budgetcoach. Lees hieronder wat een budgetcoach doet.  

Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Thema's

Thema's