Nieuws & Actualiteiten

Thema's

Thema's

Webinar Update Omgevingsrecht 2024

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 09:39

De Omgevingswet is na een aantal keer uitgesteld te zijn geweest per 1-1-2024 in werking getreden. We maken de eerste tussenstand op over de ervaringen omtrent de Omgevingswet in een webinar én een verdiepende podcast met expert Jeroen Kemperman, programmamanager bij de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) en tevens docent bij Bestuursacademie Nederland.
Lees meer
Thema's: Omgevingswet

Go/no-go Omgevingswet in oktober

Op Dinsdag, 27 September, 2022, 08:54

In oktober wordt definitief bekendgemaakt of de Omgevingswet per 1 januari 2023 in werking treedt. Is jouw gemeente goed voorbereid? Lees hier de voornaamste veranderingen en hoe wij jou hierin kunnen begeleiden.

Lees meer
Thema's: Omgevingswet

De Omgevingswet: Elke dag opnieuw boeiend en uitdagend

Op Donderdag, 1 Oktober, 2020, 16:31

In Nederland zijn we al een flink aantal jaren bezig met het voorbereiden van de Omgevingswet. De afgelopen jaren kwam vooral de vraag ‘Wat is de Omgevingswet?’ veel aan bod. Nu volgt na een korte introductie op de wat-vraag steeds vaker een uitwerking van de hoe-vraag. 

Lees meer
Thema's: Omgevingswet

De omgevingsagenda: samenwerken aan slimme oplossingen

Op Dinsdag, 21 Juli, 2020, 13:48

Landsdeel Oost heeft de eerste omgevingsagenda opgeleverd. De andere landsdelen starten binnenkort met dit proces. In dit artikel lees je wat het doel is van de omgevingsagenda, wat erin moet staan en welke tips landsdeel Oost heeft.

Lees meer
Thema's: Omgevingswet

Invoering Omgevingswet opnieuw vertraagd

Op Woensdag, 15 April, 2020, 15:06

Op 1 januari 2021 zou het dan toch echt gebeuren: de invoering van de Omgevingswet. Helaas blijkt dit niet langer haalbaar. Vanwege het coronavirus, maar met name ook door vertragingen in de ICT-voorbereidingen.
Lees meer
Thema's: Omgevingswet

Akkoord op Invoeringswet Omgevingswet

Op Woensdag, 4 Maart, 2020, 09:06

Recent heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Invoeringswet Omgevingswet. Deze wet zal bijdragen aan een soepele overgang naar de nieuwe Omgevingswet en vult de wet aan met een aantal waardevolle onderdelen. Weet u al wat deze Invoeringswet inhoudt?

Lees meer
Thema's: Omgevingswet

Taken en bevoegdheden binnen het nieuwe omgevingsrecht

Op Woensdag, 22 Januari, 2020, 11:35

Het is belangrijk om binnen het nieuwe omgevingsrecht te weten wie wat kan en mag doen. Welke taken en bevoegdheden kunnen en mogen de verschillende overheden uitoefenen?

Lees meer
Thema's: Bedrijfsvoering , Omgevingswet

Bent u klaar voor de Omgevingswet?

Op Woensdag, 30 Oktober, 2019, 15:36

Het is bijna zover. De Omgevingswet komt eraan! Eindelijk. Overheidsorganisaties als gemeenten, waterschappen en provincies zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Dat moet ook wel, want het gaat om de grootste wetswijziging sinds 1848.

Lees meer
Thema's: Omgevingswet

Focus op cultuur cruciaal bij implementatie Omgevingswet

Op Dinsdag, 29 Oktober, 2019, 11:13

Door: Dick Spel

De Omgevingswet is meer dan een bundeling, vereenvoudiging en decentralisatie van alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving. De invoering van de Omgevingswet moet ook leiden tot een andere manier van werken. Centraal staan hierbij: een integrale aanpak, meer samenwerking en meer draagvlak voor plannen en activiteiten. Hierbij is er ruimte voor initiatieven die meer creativiteit, out-of-the-boxdenken en consensus opwekken. De rol van de overheid is daarin minder bepalend. De overheid is meer regisseur, en minder politieagent.

Lees meer
Thema's: Omgevingswet

Anders werken in het kader van de Omgevingswet, hoe doet u dat?

Op Dinsdag, 29 Oktober, 2019, 10:54

De invoering van de Omgevingswet is een ingrijpende transitie die veel voeten in de aarde heeft. Het wordt een enorme operatie. Maar hoe gaat deze nieuwe wet uw werk als overheidsprofessional veranderen? Of anders gezegd: hoe verandert de invoering van de wet het werken bij de overheid?

Lees meer
Thema's: Omgevingswet

Thema's

Thema's