Invoering Omgevingswet opnieuw vertraagd

Thema's

Thema's

Invoering Omgevingswet opnieuw vertraagd

Op 1 januari 2021 zou het dan toch echt gebeuren: de invoering van de Omgevingswet. Helaas blijkt dit niet langer haalbaar. Vanwege het coronavirus, maar met name ook door vertragingen in de ICT-voorbereidingen.
 

Coronamaatregelen slokken de aandacht op

Momenteel heeft het bestrijden van het coronavirus in heel Nederland de aandacht. De maatregelen die het kabinet gesteld heeft, moeten gehandhaafd worden. Gemeentes, provincies en waterschappen die veel werk hebben aan het voorbereiden van de Omgevingswet zullen hierdoor hun prioriteiten moeten verleggen. Minister van Veldhoven (ministerie Milieu en Wonen) wil overheden daarom eerst de ruimte geven om zich bezig te houden met het bestrijden van de corona-uitbraak.
 

Invoeringsdatum bleek eerder al onhaalbaar

Maar het coronavirus blijkt niet het enige obstakel te zijn. Ook voordat het virus uitbrak waren er al zorgen over de invoeringsdatum van de Omgevingswet, omdat:

  • het digitale loket (Digitaal Stelsel Omgevingswet) nog niet klaar is
  • er vertraging is rondom de verwerving van lokale software
  • er nog geen standaard beschikbaar is voor de publicatie van omgevingsdocumenten
  • de voortgang van de behandeling van wetgeving niet snel genoeg verloopt

Vooral de ontwikkeling van het digitaal loket is nog veel werk. De software-ontwikkelaars riepen al langer dat 1 januari 2021 te krap was, omdat de belangrijkste onderdelen van het systeem nog niet beschikbaar zijn en het testen van de software maanden zal duren.
 

En nu?

Dit is niet de eerste keer dat de invoering van de Omgevingswet uitgesteld wordt. Dat roept de nodige vragen op, want gaat het dan überhaupt nog wel gebeuren? Minister van Veldhoven meldt in haar brief aan de Tweede Kamer dat het niet de vraag is óf het gebeurt, maar wanneer het gebeurt. Alle overheidsinstanties zijn het erover eens dat de Omgevingswet er moet komen en zullen zich daarom blijven inzetten voor de inwerkingtreding. Het ministerie van Milieu en Wonen komt zo snel mogelijk met een nieuwe invoeringsdatum. Wie al bezig was met de voorbereidingen op de komst van de Omgevingswet kan hier dus gewoon mee doorgaan.
 

Hulp nodig bij de voorbereidingen?

In onze whitepaper lees je nog eens hoe het allemaal zit. Welke instrumenten worden er ingezet voor de uitvoering van de Omgevingswet? Hoe ziet het omgevingsplan eruit? Ook bespreken we de taken en bevoegdheden binnen het nieuwe omgevingsrecht, de noodzaak om anders te werken en de gevolgen hiervan voor de organisatiecultuur.

Thema's

Thema's