Nieuws & Actualiteiten

Thema's

Thema's

AI binnen de overheid: kansen en aandachtspunten

Op Woensdag, 2 Juli, 2025, 12:50

AI wordt steeds vanzelfsprekender binnen de overheid. Van chatbots die burgers snel helpen tot slimme camera’s die verkeersstromen in de gaten houden en voorspellende modellen die beleidsbeslissingen ondersteunen. Deze technologie biedt volop kansen om processen slimmer en mensgerichter te maken. Tegelijk roept AI ook vragen op over verantwoord gebruik. Hoe gebruik je AI eerlijk, veilig en transparant? In deze blog lees je wat AI kan betekenen voor jouw werk en hoe je de menselijke maat bewaakt.  
Lees meer
Thema's: Overig

Duurzaamheid: geen bijzaak, maar bestuursverantwoordelijkheid

Op Dinsdag, 1 Juli, 2025, 15:06

In onze huidige tijd zijn de gevolgen van klimaatverandering niet langer abstracte toekomstscenario's. Droogte, wateroverlast, hittestress en extreem weer zijn inmiddels dagelijkse realiteit voor bestuurders en beleidsmakers in het publieke domein. Duurzaamheid is daarmee geen keuze meer, maar een kernverantwoordelijkheid van goed bestuur. In dit artikel vertelt Martin van der Groep – directeur van Bestuursacademie Nederland – hoe overheidsprofessionals de uitdaging van duurzaamheid kunnen aangaan en welke rol Bestuursacademie Nederland hierin vervult. 
Lees meer
Thema's: Beleid en Bestuur

Ontwikkel duurzaam beleid voor klimaatverandering

Op Dinsdag, 1 Juli, 2025, 14:46

Als overheidsprofessional sta je voor de uitdaging om beleid te ontwikkelen dat rekening houdt met klimaatverandering en duurzaamheid stimuleert. Dit is een complexe maar belangrijke taak, gezien de urgentie van de klimaatcrisis en de noodzaak om onze samenleving toekomstbestendig te maken. In deze blog lees je hoe je als overheidsprofessional concreet invulling kunt geven aan klimaat- en duurzaamheidsbeleid. 
Lees meer
Thema's: Beleid en Bestuur

Vergrijzing in Nederland: zo raakt het jouw gemeente

Op Dinsdag, 1 Juli, 2025, 10:52

Loop een willekeurig gemeentehuis binnen en je hoort het terug in gesprekken. De wijkverpleegkundige, de beleidsadviseur, de Wmo-consulent – iedereen ziet het gebeuren: Nederland vergrijst. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) groeit het aantal 65-plussers stevig door. Als de prognoses uitkomen, is straks een kwart van de bevolking ouder dan 65. En dat laat zich op lokaal niveau goed voelen.  
Lees meer
Thema's: Beleid en Bestuur

Mare de Wit: Toekomst-Ambassadeur Water en Klimaatadaptatie

Op Maandag, 30 Juni, 2025, 14:56

Mare de Wit zet zich als Toekomst-Ambassadeur Water en Klimaatadaptatie in om de gevolgen van beleidskeuzes voor toekomstige generaties zichtbaar te maken. Haar deelname aan de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing gaf haar de kans om te reflecteren op haar rol én om inspiratie op te doen. Bestuursacademie Nederland sprak haar over de impact en relevantie van haar werk.  
Lees meer
Thema's: Beleid en Bestuur

Lars van der Weide – adviseur klimaatadaptatie bij Rijkswaterstaat

Op Zondag, 29 Juni, 2025, 15:01

Lars van der Weide werkt als adviseur klimaatadaptatie bij Rijkswaterstaat dagelijks aan het klimaatbestendig maken van het Nederlandse hoofdwegennet. Zijn werk draait om risicoanalyse, adaptieve maatregelen en samenwerking voor een duurzame toekomst. Bestuursacademie Nederland sprak hem over de maatschappelijke impact en relevantie van zijn werk. 
Lees meer
Thema's: Beleid en Bestuur

Wmo-consulent: wat is dat?

Op Donderdag, 26 Juni, 2025, 11:32

De samenleving verandert. Mensen wonen langer thuis, zorg wordt steeds meer lokaal georganiseerd en de gemeente speelt een centrale rol in het ondersteunen van kwetsbare burgers. In dat krachtenveld staat één professional steeds vaker in de frontlinie: de Wmo-consulent. Maar wat doet een Wmo-consulent precies? En waarom is dit werk zo belangrijk binnen het sociaal domein? In deze blog lees je wat het vak inhoudt, welke uitdagingen erbij komen kijken én hoe je jezelf kunt ontwikkelen in deze rol. 
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Zet je in voor inclusie, zelfredzaamheid en participatie: word Wmo-consulent

Op Dinsdag, 24 Juni, 2025, 09:53

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) speelt een belangrijke rol in het bevorderen van maatschappelijke participatie voor iedereen. Dit vraagt om een zorgvuldige indicatiestelling voor het toekennen van Wmo-voorzieningen. Wmo-consulent worden betekent dat jij de sleutel bent tot het bieden van de juiste ondersteuning en oplossingen voor cliënten. Wil jij de kennis en vaardigheden ontwikkelen om deze verantwoordelijkheid op je te nemen? Ontdek onze praktijkgerichte HBO-opleiding tot Wmo-consulent en maak een impact in het sociaal domein. 
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Gemeentefinanciën: de geldstromen van de gemeente

Op Woensdag, 18 Juni, 2025, 15:15

Als overheidsprofessional ben je ongetwijfeld bekend met de complexiteit van gemeentefinanciën. De geldstromen binnen een gemeente zijn een belangrijk onderdeel van het lokale bestuur en hebben directe invloed op de dienstverlening aan burgers. In deze blog onderzoeken we hoe gemeenten aan hun geld komen, waar ze het aan uitgeven en hoe de verdeling plaatsvindt. Ook kijken we vooruit naar de financiële uitdagingen die gemeenten in 2026 te wachten staan. 
Lees meer
Thema's: Bedrijfsvoering

De 6 belangrijkste competenties van een Wmo-consulent

Op Maandag, 16 Juni, 2025, 11:56

Werken als Wmo-consulent (Wet maatschappelijke ondersteuning) vraagt om meer dan kennis van wetten en regels. Het draait om mensenwerk. Iedere aanvraag vertelt een persoonlijk verhaal, en als consulent ben jij degene die zorgt voor passende ondersteuning. Maar wat doet een Wmo-consulent precies? En welke competenties heb je nodig om succes te hebben binnen het sociaal domein? De volgende vaardigheden zijn onmisbaar om professioneel én mensgericht te werken als Wmo-consulent binnen het sociaal domein. Ze vormen de basis van een goede uitvoering van de Wmo.  
Lees meer
Thema's: Sociaal Domein

Thema's

Thema's