Medewerker Bezwaar en Beroep in het Sociaal Domein

Verdiep je in de regels en procedures bij bezwaar en beroep

1e startmoment

16-03-2021

Niveau

Training

Duur

3 dagen

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De burger is steeds beter op de hoogte van wet- en regelgeving en neemt minder snel genoegen met negatieve besluiten van de overheid. Het is daarom van belang dat jij als medewerker zorgvuldig omgaat met het maken van beschikkingen, zodat bezwaar en beroep voorkomen wordt. Wanneer je wel betrokken bent bij het behandelen van bezwaar- en beroepszaken is deze training juist voor jou bedoeld.

Jouw resultaat

Na afloop van deze training heb je optimale kennis met betrekking tot de procedures van bezwaar en beroep. Ook weet je de overheid op een juiste wijze in deze procedures te vertegenwoordigen.

Aanpak

Tijdens deze training wordt theorie afgewisseld met praktijkvoorbeelden. Zo wordt deze training optimaal afgestemd op de praktijk en kun je je kennis en vaardigheden direct toepassen binnen je werksituatie. Je kunt je eigen casuïstiek inbrengen.

Praktijkmodule

Tijdens de praktijkmodule zal een bezoek worden gebracht aan de Centrale Raad van Beroep in Utrecht, waarbij een aantal zittingen wordt bijgewoond. Je docent maakt hiervoor een afspraak en laat je de datum weten. Dit bezoek duurt ongeveer een halve dag. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt dan je lesdagen.

Incompany

Uiteraard kun je deze training ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Doelgroep

Je maakt beschikkingen en behandelt bezwaar- en beroepschriften in het sociaal domein.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Bezwaar en beroep

 • Belang en functie van de Awb bij bezwaar en beroep
 • Belangrijke begrippen (algemene beginselen van behoorlijk bestuur, belanghebbende, termijnen, ontvankelijkheid, enzovoort)
 • Relevante komende wijzigingen in het (bestuursproces)recht
 • Systeem van bezwaar en (hoger) beroep
 • Hoe verlopen de procedures?
 • Welke stukken spelen een rol?
 • Belang van jurisprudentie
 • Methodiek van afhandeling (de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie, ambtelijk horen, premediation)
 • Belang van verweerschrift
 • Opbouw verweerschrift
 • Communicatiewetten
 • De (hoor)zitting
 • Gedragsregels
 • Inschakelen van deskundigen

Pleitvaardigheden

 • Van inhoudelijke dossierkennis naar feiten en argumenten
 • De pleitnota
 • Belangrijke pleitvaardigheden
 • Oefenen met door deelnemers ingebrachte dossiers

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je het certificaat van deelname ‘Medewerker Bezwaar en Beroep in het Sociaal Domein’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

Deze training Medewerker Bezwaar en Beroep in het Sociaal Domein duurt 3 dagen.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Trainingskosten
€ 1.069,-
Trainingsmateriaal
€ 50,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 75,-
Locatiekosten
€ 88,50
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.332,50
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor je verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je jouw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 9% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Medewerker Bezwaar en Beroep in het Sociaal Domein

Verdiep je in de regels en procedures bij bezwaar en beroep

1e startmoment

16-03-2021

Niveau

Training

Duur

3 dagen

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs geven je graag deskundig advies op basis van jouw loopbaan en leerdoelen. Je kunt ons telefonisch bereiken, via WhatsApp of e-mail. Ma t/m Vrij 08:00 – 18:00 uur.

Ben je op zoek naar opleidingsadvies?

Kom gezellig langs voor een kop koffie/thee en bespreek je wensen met een van onze opleidingsadviseurs. Krijg antwoord op je vragen en ga met een helder opleidingsadvies de deur uit.
Zien we je dan?

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.