Kansrijke beroepen bij de overheid in 2023

Thema's

Thema's

Kansrijke beroepen bij de overheid in 2023

De arbeidsmarkt is de laatste jaren flink in beweging, met grote personeelstekorten tot gevolg. Ook in 2023 wordt er nog veel krapte op de arbeidsmarkt verwacht. Ben jij toe aan een andere stap binnen de overheid? Dan is dit het moment! 
 

De krapte op de arbeidsmarkt is nog niet voorbij

In september 2022 bleek uit een onderzoek van UWV dat niet langer alleen de bekende krapteberoepen te maken hebben met een personeelstekort. Vrijwel in alle sectoren is er krapte op de arbeidsmarkt. Vooral binnen de techniek, ICT, zorg en het onderwijs staan veel vacatures open. Dat komt met name door: 

  • de vergrijzing in Nederland; 
  • de COVID-pandemie van 2020 t/m 2022;
  • ontwikkelingen op het gebied van techniek (behoefte aan cybersecurity), klimaat (energietransitie) en politiek (het nieuwe regeerakkoord).


Volgens het UWV blijft ook binnen de overheid het aantal vacatures stijgen. Bij overheidsorganisaties zijn gemiddeld veel 55-plussers werkzaam. Nu hun pensioen nadert, moeten organisaties de komende jaren op zoek naar een heleboel vervangers. Daarnaast krijgen overheidsorganisaties er steeds meer taken bij. Vooral op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu, bouwkunde/civiele techniek, beveiliging, financiën en ICT. Een bijkomend obstakel is dat financieel specialisten, ICT’ers, juristen en functies waar technische kennis voor nodig is, landelijk schaars zijn. Dat leidt ook nog eens tot een strijd om personeel tussen de overheid en andere sectoren. 
 

Kansrijk beroep bij de overheid: beleidsadviseur

Een beroepsgroep die meerdere keren voorkomt op het lijstje met kansrijke beroepen bij de overheid is de beleidsadviseur. Er is behoefte aan beleidsadviseurs op het gebied van ruimtelijke ordening/planologie, milieu, bestuurlijk-juridische zaken en economische zaken. Wil jij binnen een van deze richtingen invloed uitoefenen op de koers van je overheidsorganisatie? En zo jouw steentje bijdragen aan de beste oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken? Dan is dit het ideale moment om die stap te zetten!

Bij Bestuursacademie Nederland bieden we verschillende opleidingen en trainingen aan waarmee je je optimaal voorbereidt op de functie van een beleidsadviseur. Onder andere de volgende opleidingen en trainingen kunnen voor jou interessant zijn:


Wil je meer informatie over een van deze trainingen of opleidingen? Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's