Bouwen en Wonen voor Publiekszaken

Basiskennis op het gebied van wonen en bouwen

Opleidingsniveau

MBO niveau

Studievormen

Dag

Erkenning

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Als medewerker bij het KCC, Publiekszaken, de frontoffice of gemeentebalie ben je veelal het eerste aanspreekpunt bij het aanvragen van vergunningen. Je verstrekt informatie over aanvragen om te bouwen, procedures en de voortgang en geeft uitleg over het bestemmingsplan of de (nieuwe) Omgevingswet. Het beantwoorden van al deze vragen en uitvoeren van ondersteunende werkzaamheden vraagt om kennis van en inzicht in de regelgeving die juist in deze opleiding aan bod komen.

Jouw resultaat

Na afloop van deze opleiding kun je de juiste informatie verstrekken over aanvragen die betrekking hebben op bouwen en wonen. Je kent de procedures en de voortgang en je kunt duidelijk uitleg geven over bestemmingsplannen.

Doelgroep

Je werkt op een afdeling Burger- of Publiekszaken binnen een gemeente. Je wilt graag je kennis verbreden op het gebied van bouwen en wonen.

Aanpak

In deze opleiding verdiep je je in uiteenlopende onderwerpen als de Omgevingswet, vergunningvrij bouwen en burenrecht. Je doet kennis op over bouw- en woongerelateerde regelingen, zodat je de burger die jou benadert verder kunt helpen. Aan de hand van concrete voorbeelden uit de praktijk maak je een praktische vertaling van de theorie naar de praktijk.

Vooropleiding

De opleiding sluit aan op MBO-werk- en -denkniveau. Aan deze opleiding worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld. Wel moet je werkzaam zijn op een afdeling Publiekszaken of KCC voor minimaal 2 dagen per week (dat kan ook via een stage of op uitzendbasis).

Incompany

Uiteraard kun je dit programma ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Diploma

De opleiding wordt afgerond met een digitaal examen. Als je dit met goed gevolg afrondt, ontvang je het diploma ‘Bouwen en Wonen voor Publiekszaken’ van Bestuursacademie Nederland.

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Rol KCC-ambtenaar in relatie tot bouwen en wonen
 • Omgevingswet
 • Doel en reikwijdte van het omgevingsrecht
 • Omgevingsvergunningaanvraag en vergunningverlening: bouwen, aanleg, sloop en monumentengebruik
 • Vergunningvrij bouwen
 • Toetsing van een aanvraag aan het Besluit bouwwerken leefomgeving
 • Omgevingsplan en bestemmingsplan
 • Risicobenadering: gebiedsgericht maatwerk rondom energiezuinigheid en duurzaam bouwen
 • Welstand
 • Het Omgevingsloket online en het digitaal stelsel Omgevingswet
 • Toezicht en handhaving
 • Meldingsplicht voor de activiteit slopen
 • Omgevingsvergunningen op basis van provinciale en gemeentelijke verordeningen
 • Het burenrecht
 • Het bestuurlijk procesrecht
 • Het privaatrechtelijk procesrecht
 • Toezicht en handhaving
 • Participatie van burger, overheid en (maatschappelijke) organisaties
 • Toekomstige ontwikkelingen in het kader van de Omgevingswet
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

Deze opleiding duurt 2 maanden. Je hebt 3 lesdagen van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Lesgeld
€ 949,-
Studiemateriaal
€ 75,-
Examenkosten
€ 210,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 75,-
Locatiekosten
€ 88,50
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.447,50
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor je verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je jouw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 9% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Bouwen en Wonen voor Publiekszaken

Basiskennis op het gebied van wonen en bouwen

Opleidingsniveau

MBO niveau

Studievormen

Dag

Erkenning

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs geven je graag deskundig advies op basis van jouw loopbaan en leerdoelen. Je kunt ons telefonisch bereiken, via WhatsApp of e-mail. Ma t/m Vrij 08:00 – 18:00 uur.

Ben je op zoek naar opleidingsadvies?

Kom gezellig langs voor een kop koffie/thee en bespreek je wensen met een van onze opleidingsadviseurs. Krijg antwoord op je vragen en ga met een helder opleidingsadvies de deur uit.
Zien we je dan?

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.