Masterclass Ondermijning

Strategisch ondermijningsbeleid

1e startmoment

23-09-2021

Niveau

Masteropleiding

Duur

3 maanden

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In deze strategische Masterclass Ondermijning ontwikkel je een visie op ondermijning en leer je om op strategisch niveau beleid uit te zetten op het gebied van ondermijning. Daarbij wordt er exploratief gekeken naar ondermijning om aanwezigheid en verschijningsvormen van ondermijning te onderzoeken en analyseren. De inzichten in de onderliggende krachtenvelden en invloedsperspectieven die je opdoet helpen je bij het maken van beleidskeuzen. Verder ben je in staat om deze kansrijke oplossingen te vertalen tussen ambtelijke perspectieven en politiek-bestuurlijke perspectieven. Na afloop kun je invulling geven aan het strategisch ondernemingsbeleid. Deze Masterclass maakt deel uit van de Master Bestuurskunde specialisatie Ondermijning die we in samenwerking met onze businesspartner NCOI verzorgen. Als je wilt doorstuderen, dan geeft het succesvol doorlopen van deze Masterclass vrijstelling voor de gelijkwaardige onderdelen in de Master.

Jouw resultaat

Na afloop van deze Masterclass Ondermijning heb je een gedegen kennis over de vormen waarin ondermijning zich uit en wat de achtergronden hiervan zijn. Je bent bekend met de relevante wet- en regelgeving en de bestuursrechtelijke aanpak. Met de inzichten die je opdoet, kun je strategisch ondermijningsbeleid ontwikkelen en implementeren.

Doelgroep

Deze Masterclass is interessant voor medewerkers in een breed scala aan functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lokale bestuurders, gemeenteraadsleden, medewerkers toezicht en handhaving, projectleiders of programmamanagers ondermijning en meer.

Aanpak

In deze Masterclass leer je door te doen. De kennis die je opdoet, pas je meteen toe in opdrachten en in je eigen werkomgeving. Hierdoor heb je direct profijt van je studie.

Tijdens de bijeenkomsten word je begeleid door een docent die veel met ondermijning te maken heeft in de werksituatie. Hierdoor kan je docent je uitstekend helpen met het geven van praktijkvoorbeelden en het vertalen van de theorie naar jouw werksituatie.

Incompany

Uiteraard kun je deze Masterclass ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

In deze opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

1. Thema: Ondermijning binnen de rechtsorde

 • Juridisch kader (APV, Ondermijningswet, BIBOB)
 • Verschillende perspectieven op ondermijning
 • Visie en missie op ondermijning vanuit publiekrechtelijk en bestuursrechtelijk perspectief
 • Aanpak van ondermijning (proactie, preventie, preparatie, repressie, nazorg)

2. Thema: De maatschappelijke ontwrichting

 • Bouwstenen georganiseerde criminaliteit
 • Ondermijning en de rol van handhavers
 • Verschijningsvormen van ondermijning
 • Samenwerken met stakeholders

3. Thema: Machtsverhoudingen binnen het openbaar bestuur

 • Bestuurlijke en strafrechtelijke aanpak van ondermijning
 • Politiek-bestuurlijke verhouding (invloed)
 • Machtsverhoudingen en politieke stromingen (drie-eenheid)

4. Thema: Onderzoeken en analyseren van ondermijning

 • Methodieken? Wat werkt?
 • Exploratief onderzoek
 • Aanpakken en afpakken: welke middelen bieden de vier pijlers?

5. Thema: Beleid en programmatische aanpak van ondermijning

 • Ondermijningsbeleid, strategie en aanpak
 • Schrijven en toepassen van ondermijningsbeleid
 • Invloed van college en raad van bestuur

Diploma

Je sluit de Masterclass af met een eindopdracht. Als je een voldoende behaalt, ontvang je het diploma ‘Masterclass Ondermijning’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

Deze opleiding duurt 3 maanden. Je hebt 4 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor je verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je jouw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 9% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Masterclass Ondermijning

Strategisch ondermijningsbeleid

1e startmoment

23-09-2021

Niveau

Masteropleiding

Duur

3 maanden

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs geven je graag deskundig advies op basis van jouw loopbaan en leerdoelen. Je kunt ons telefonisch bereiken, via WhatsApp of e-mail. Ma t/m Vrij 08:00 – 18:00 uur.

Ben je op zoek naar opleidingsadvies?

Kom gezellig langs voor een kop koffie/thee en bespreek je wensen met een van onze opleidingsadviseurs. Krijg antwoord op je vragen en ga met een helder opleidingsadvies de deur uit.
Zien we je dan?

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.