Als medewerker Burgerzaken werk je voor de afdeling publiekszaken van een gemeente. Je draagt zorg voor diverse burgerzaken, zoals geboortes, huwelijken, overlijdens en verhuizingen. Benieuwd naar wat een medewerker Burgerzaken nog meer doet? Dat lees je hieronder.
Als medewerker Burgerzaken heb je een breed takenpakket. Je bent verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van administratieve procedures en het verstrekken van informatie over deze procedures. Concreet houdt dit in dat je onder andere nieuwe inwoners registreert en veranderingen in de burgerschapsstatus van inwoners bijhoudt. Daarnaast houd je je bezig met het opstellen van verschillende documenten, zoals uittreksels van de burgerlijke stand, identiteitsbewijzen, rijbewijzen, vergunningen en verklaringen omtrent het gedrag. Je oefent hierbij altijd je professionele oordeel uit en interpreteert de wetgeving nauwkeurig om ervoor te zorgen dat alle gegevens correct worden vastgelegd.
Verder ben je het aanspreekpunt voor burgers, waardoor je moet kunnen omgaan met soms emotioneel geladen gesprekken en complexe vragen. Kortom: als medewerker Burgerzaken heb je een zeer diverse functie waarin nauwkeurigheid, vakbekwaamheid en klantvriendelijkheid een grote rol spelen.
Als medewerker Burgerzaken werk je in opdracht van de gemeente en sta je direct in contact met de burger. Hierdoor kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het vertrouwen van de burger in de lokale overheid. Het is dan ook een zeer verantwoordelijk beroep dat veel voldoening geeft. Bovendien zijn er vaak mogelijkheden om door te groeien en je te specialiseren, bijvoorbeeld in identiteitsfraudepreventie.
Om de functie medewerker Burgerzaken goed uit te kunnen voeren, is het belangrijk om een MBO-diploma op niveau 4 te hebben en regelmatig trainingen en cursussen te volgen om je kennis over wetgeving actueel te houden. Het is een zeer waardevolle functie omdat je direct contact hebt met burgers en kunt bijdragen aan hun vertrouwen in de lokale overheid. Werken bij de gemeente biedt ook veel mogelijkheden om te groeien in vaardigheden en verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan teamleider of een algemene managementfunctie.
Om medewerker Burgerzaken te worden, is een MBO-diploma op niveau 4 vereist. Sommige gemeenten willen dat je aanvullende cursussen en trainingen voltooit. Hiervoor kun je terecht bij Bestuursacademie Nederland. Wij bieden onder andere de NVVB B0 Startersmodule aan, een kennismaking met het juridisch kader en de werkprocessen van burgerzaken. Verder bieden wij diverse vervolgopleidingen om je kennis te verdiepen en ervoor te zorgen dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste wet- en regelgeving. Bekijk ons volledig opleidingsaanbod voor Burgerzaken.