Een goede uitvoering van de WOZ

Thema's

Thema's

Een goede uitvoering van de WOZ

De WOZ is de laatste tijd weer veel in opspraak. De WOZ-waardes zijn vastgesteld en gemeentes zijn erg druk met het behandelen van de bezwaren die dit oplevert. Maar kun je dat extra werk misschien ook verminderen of voorkomen?
 

Het belang van een goede uitvoering van de WOZ

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek van RTL dat gemeentes in 2019 een recordbedrag kwijt waren aan proceskosten door bezwaren tegen de WOZ-waarde. Er zijn tegenwoordig bedrijven die namens burgers gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van hun huis. Als de WOZ-waarde niet klopt, betaalt de gemeente de proceskosten voor deze bedrijven. Dit bedrag loopt soms op tot wel € 1.500,-, terwijl het de burger maar enkele tientjes aan belastingvoordeel oplevert. Ook moeten gemeentes heel hard werken om alle bewaren op tijd te beoordelen en hebben zij vaak extra krachten nodig. De uitvoering van de WOZ kost op deze manier erg veel tijd en geld. Een goede uitvoering van de WOZ is heel belangrijk om dit te voorkomen.
 

De kwalificatiecriteria van de Waarderingskamer

Maar hoe zorg je dan dat de uitvoering van de WOZ binnen jouw gemeente goed verloopt? De Waarderingskamer helpt je daarbij. Al jaren houdt de Waarderingskamer toezicht op de uitvoering van de WOZ. Ook zij heeft gemerkt dat het beter kan en heeft daarom in samenwerking met de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen (LVLB) en het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) kwalificatiecriteria opgesteld waaraan elke WOZ-medewerker zou moeten voldoen. Met officiële examens kunnen WOZ-medewerkers aantonen dat zij aan de criteria voldoen en vakbekwaam zijn. Dat betekent dat zij over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om de WOZ-processen succesvol uit te voeren. Zo hoopt de Waarderingskamer de kwaliteit van de WOZ-werkzaamheden te waarborgen. Voor gemeentes is het dus verstandig om alle WOZ-medewerkers deel te laten nemen aan de examens.
 

Zelf zorgen voor een goede uitvoering van de WOZ?

Wil je de processen rondom de uitvoering van de WOZ in jouw organisatie verbeteren? In onze whitepaper lees je meer over de kwalificatiecriteria van de Waarderingskamer en vertellen we je over de verschillende specialisaties in de WOZ en de daarvoor opgestelde criteria. Ook geven we je een overzicht van de WOZ-leerpaden die wij aanbieden. Hiermee helpen we jou en/of je collega’s om goed voorbereid deel te nemen aan de officiële WOZ-examens, zodat jullie in staat zijn om de uitvoering van de WOZ binnen de organisatie verder te professionaliseren.

Thema's

Thema's