Regisseren van Beleid

Professioneel invulling geven aan de regierol van beleidsadviseur

Opleidingsniveau

Training

Studievormen

Dag

Erkenning

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De omgeving waarin de gemeentelijke organisatie werkt, verandert in snel tempo. Beleid wordt niet meer achter het bureau gemaakt, maar in samenspraak met belanghebbenden zoals burgers, organisaties, instellingen en andere gemeenten. Hierbij treed je op als regisseur en verbinder. Deze veranderende rol vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. In deze training leer je als professional invulling te geven aan je regierol. Je verdiept je onder meer in het managen van beleidstrajecten in relatie tot het realiseren van voldoende draagvlak. Interactie met stakeholders is dan essentieel. Mooie woorden, maar hoe doe je dat? Dat leer je in deze boeiende training.

Jouw resultaat

Na deze training heb je inzicht in de complexiteit van het maatschappelijk werkveld, waarin om regie wordt gevraagd. Je bent bovendien vertrouwd geraakt met je eigen regisserende rol, in en tussen de politieke, bestuurlijke, ambtelijke en maatschappelijke domeinen. En in afstemming met regisserende rollen van andere overheden. Je kent de verschillende varianten van regievoering en je hebt zicht op je sterke en verbeterpunten waar het gaat om de regisserende rol. Ook beschik je over concrete instrumenten om de regiefunctie in je eigen werksituatie te kunnen invullen.

Aanpak

Het programma heeft een interactieve opzet. We werken met opdrachten en oefeningen, maar óók met eigen ingebrachte cases. Deze bespreken en bediscussiëren we tijdens de les. Het versterken van je vaardigheden en het toepassen hiervan in je eigen werkpraktijk staat centraal. Daarnaast is ook intervisie een onderdeel van de training. Kortom: leren ván en mét elkaar!

Incompany

Uiteraard kun je deze training ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Doelgroep

Je bent beleidsmedewerker, beleidsregisseur, programmamanager of projectleider.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Omgeving en regie

 • Omgevingsbewustzijn
 • De 5 arena’s
 • Politiek-bestuurlijke sensitiviteit
 • Het krachtenveld van een bestuurder
 • Stijlen van bestuur
 • Macht en media
 • Regisserende overheid
 • Regievormen
 • Regierollen krachtenveldanalyse
 • Opdrachten voor dag 2

Proces en regie

 • Bespreken opdrachten en cases
 • Horizontaal organiseren
 • Procesregie, creatief sturen op gedragen besluitvorming
 • Opdrachtgeverschap
 • Procesinterventies
 • Profilering en beïnvloeding vanuit kracht. Korte oefeningen in het vergroten van overtuigingskracht
 • Opdrachten voor dag 3 (cases en vaardigheidsoefeningen)

Profilering en samenwerking

 • Bespreking opdrachten
 • Samenwerking in de publieke dienstverlening
 • Verbonden partijen
 • Opdrachtgever op afstand
 • Communicatie, netwerken en lobbyen
 • Vervolg profilering en beïnvloeding vanuit kracht

Regie over eigen regisseren en meedenken over regie

 • Hanteren van het nieuwe instrumentarium bij de uitvoering van de regietaak
 • Inbreng eigen casuïstiek
 • Begeleiden intervisie
 • Het socratische gesprek
 • Individuele actieplanningen

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je het certificaat van deelname ‘Regisseren van Beleid’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

Deze training Regisseren van Beleid duurt 4 dagen.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Trainingskosten
€ 1.669,-
Trainingsmateriaal
€ 75,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 100,-
Locatiekosten
€ 118,-
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 2.012,-
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor je verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je jouw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 9% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Regisseren van Beleid

Professioneel invulling geven aan de regierol van beleidsadviseur

Opleidingsniveau

Training

Studievormen

Dag

Erkenning

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs geven je graag deskundig advies op basis van jouw loopbaan en leerdoelen. Je kunt ons telefonisch bereiken, via WhatsApp of e-mail. Ma t/m Vrij 08:00 – 18:00 uur.

Ben je op zoek naar opleidingsadvies?

Kom gezellig langs voor een kop koffie/thee en bespreek je wensen met een van onze opleidingsadviseurs. Krijg antwoord op je vragen en ga met een helder opleidingsadvies de deur uit.
Zien we je dan?

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.