Transitievergoeding bij ontslag

Transitievergoeding bij ontslag

Ontslagen worden is natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig heb je in veel gevallen recht op een transitievergoeding. Ook als je een tijdelijk contract hebt dat niet verlengd wordt. Je kunt deze vergoeding inzetten om een opleiding of training te volgen en zo de kans te vergroten dat je (sneller) een nieuwe baan vindt.

Vanuit de Wet werk en zekerheid (WWZ) wordt er een transitievergoeding geboden wanneer een dienstverband beƫindigd wordt door de werkgever. Hierbij gaat het om een onvrijwillig ontslag via UWV of een kantonrechter. De transitievergoeding kun je onder andere besteden aan scholing, zodat je makkelijker de overstap kunt maken naar een andere baan.
 

Voor wie is de transitievergoeding? 

Je hebt recht op de transitievergoeding als:

  • Je ontslagen wordt, terwijl je een vast contract hebt.
  • Je tijdelijke contract na een minimaal dienstverband van 2 jaar niet verlengd wordt.
  • Je zelf ontslag neemt, omdat je werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft of nalatend is geweest.
 

Het recht op de vergoeding bij ontslag geldt vanaf je eerste werkdag, dus ook als je al ontslagen wordt in je proeftijd. Wel zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je ontslagen bent omdat je de AOW-leeftijd bereikt hebt, je zelf ernstig verwijtbaar gehandeld hebt/nalatend bent geweest, of als je werkgever failliet is. Een overzicht van alle uitzonderingen en regels rondom de transitievergoeding vind je op de website van de Rijksoverheid.
 

Transitievergoeding inzetten bij ons?

Je kunt je transitievergoeding inzetten voor een training of opleiding naar keuze bij Bestuursacademie Nederland. Wil je dit budget gebruiken voor een opleiding binnen de overheid? Bekijk dan ons opleidingsaanbod. Voor vragen of meer informatie kun je contact met ons opnemen per e-mail via info@bestuursacademie.nl en telefonisch via 035 – 7 604 850.