Transitievergoeding bij ontslag

Transitievergoeding bij ontslag

Ontslagen worden is natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig heb je in veel gevallen recht op een transitievergoeding. Ook als je een tijdelijk contract hebt dat niet verlengd wordt. Je kunt deze vergoeding inzetten om een opleiding of training te volgen en zo de kans te vergroten dat je (sneller) een nieuwe baan vindt.

 

Transitievergoeding bij ontslag

Vanuit de Wet werk en zekerheid (WWZ) wordt er een transitievergoeding geboden wanneer een dienstverband beëindigd wordt door de werkgever. Hierbij gaat het om een onvrijwillig ontslag via UWV of een kantonrechter. De transitievergoeding kun je onder andere besteden aan scholing, zodat je makkelijker de overstap kunt maken naar een andere baan. 

 

Voor wie de transitievergoeding bedoeld is

Je hebt recht op de transitievergoeding als:

  • Je ontslagen wordt, terwijl je een vast contract hebt 
  • Je tijdelijke contract na een minimaal dienstverband van 2 jaar niet verlengd wordt
  • Je zelf ontslag neemt, omdat je werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft of nalatend is geweest

Het recht op de vergoeding bij ontslag geldt vanaf je eerste werkdag, dus ook als je al ontslagen wordt in je proeftijd. Wel zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je ontslagen bent omdat je de AOW-leeftijd bereikt hebt, je zelf ernstig verwijtbaar gehandeld hebt/nalatend bent geweest, of als je werkgever failliet is. Een overzicht van alle uitzonderingen en regels rondom de transitievergoeding vind je op de site van de Rijksoverheid.

 

Transitievergoeding bij ontslag

Welk bedrag je precies ontvangt, is afhankelijk van je maandsalaris en hoelang je in dienst bent geweest. Je ontvangt een derde van je maandsalaris per jaar dat je in dienst was voor de eerste 10 jaar van je dienstverband. Bij een langer dienstverband ontvang je voor de rest van de jaren een half maandsalaris per jaar. De maximale hoogte van de transitievergoeding is in 2021 € 84.000,- bruto. Is jouw brutojaarsalaris hoger dan dat? Dan ontvang je eenmaal je jaarsalaris. 

Heb je tijdelijk niet of minder gewerkt door ziekte? Dan heeft dat geen effect op de hoogte van je transitievergoeding, omdat je arbeidsduur en brutomaandsalaris gelijk zijn gebleven. 

 

Transitievergoeding inzetten bij Bestuursacademie Nederland

Je kunt je transitievergoeding inzetten voor een training of opleiding naar keuze. Wil je dit budget gebruiken voor een opleiding binnen de overheid? Bekijk dan eens ons aanbod. Als je hier vragen over hebt of meer informatie wilt, kun je bellen naar 035 - 7 604 850.