Inwerkprogramma nieuwe raad

Inwerkprogramma nieuwe raad

Vergroot de kans op een succesvolle nieuwe raad met onze trainingen voor raadsleden

Met een goed inwerkprogramma maak je na de verkiezingen op 16 maart 2022 een succesvolle start met de nieuwe gemeenteraad. Zowel de nieuwe, onervaren raadsleden als de collega’s mét ervaring kunnen hun kennis en vaardigheden met de trainingen in dit programma ontwikkelen en uitbreiden.

Onze opleidingen en trainingen gaan in op wat elke raadslid moet weten om de rol als volksvertegenwoordiger goed te kunnen uitvoeren. Door relevante praktijkopdrachten blijft het niet bij de theorie alleen, maar leggen we ook de verbinding met je dagelijkse praktijk. Je kunt hierbij rekenen op ervaren trainers die de praktijk door en door kennen. Ontwikkel je kennis en vaardigheden op de volgende onderdelen:

De basis
- Gemeentewet, bevoegdheden en taken
- Invloed uitoefenen
- Werken met de griffie
- Morele dilemma’s

Inkomsten
- Inkomsten en uitgaven van een gemeente
- Begroting en jaarrekening
- Lezen van begrotingen
- Planning- en controlcyclus
- Lokale belastingen

Inhoudelijk beleid
- Het sociale domein
- Ruimtelijke ordening
- Omgevingswet
- Realiseren van beleidsdoelen

Blik naar buiten
- Gemeente van de toekomst
- Participerende gemeenteraad
- Beleidskeuzes
- Het systeem

De vaardige raad
- Stevig staan in de media
- Omgaan met social media
- Snellezen
- Debatteren
- Timemanagement
- Persoonlijke presentatie 


Individueel en Incompany

Raadsleden kunnen individueel inschrijven voor de trainingen, maar we kunnen ook samen met jou een mooi inwerkprogramma samenstellen voor meerdere raadsleden. Omdat niet elke raad hetzelfde is, kun je per onderdeel een selectie maken uit het aanbod en juist die opleidingen kiezen die voor jouw gemeenteraad passend zijn. Geef je de voorkeur aan een opleiding op locatie in jouw gemeente? Ook dat kan.

Heb je interesse in ons inwerkprogramma of wil je eerst meer informatie? Neem contact op met een van onze adviseurs via 035 - 7 604 850 of stuur een mail naar info@bestuursacademie.nl.