Ontwikkelingen in de maatschappij volgen elkaar snel op. Er ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden, financiƫle middelen worden beperkter en burgers worden mondiger en kritischer. Als beleidsmedewerker of adviseur van gemeenten kun je in veel situaties enkel nog regie voeren, sturen en faciliteren. (Af)dwingen is er steeds minder bij. Met vakinhoudelijke kennis alleen red je het dan niet. De ambtenaar die zich in dit krachtenveld staande wil houden, moet dan ook beschikken over regisserende vaardigheden.
In onze vernieuwde whitepaper Regisseren gaan we uitgebreid op deze vaardigheid in. Vraag hem vandaag nog aan!
In de whitepaper Regisseren onderscheiden we 3 vormen van regie voeren:
Uitbestede taken zijn een of meerdere taken waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, maar die zij door derden laat uitvoeren. Op deze ‘derden’ moet echter wel regie worden gevoerd. Dat noemen we ‘regie op uitbestede taken’.
Daarnaast is er de ambtenaar als procesregisseur. Als procesregisseur houd je de beleidsprocessen in de hand en worden beleidsdoelstellingen gerealiseerd.
Als overheidsprofessional van de toekomst in een datagedreven organisatie, in de richting waarvan de overheid zich steeds meer ontwikkelt, is de overheidsprofessional meer dan regisseur nog de ondersteuner van mensen die de regie willen voeren over hun eigen zaken. Hij voert wel de regie over de te ontsluiten data.
Naast 2 vormen van regie voeren, onderscheiden we 4 verschillende typen regisseurs:
In onze whitepaper Regisseren vind je een beschrijving per type regisseur en lees je hoe je bepaalt welk type het beste bij een bepaalde situatie past.