Mariëtte Graafland

Wie ben je? 

Mijn naam is Mariëtte Graafland. 
 

Wat is jouw expertise/inbreng in deze werkveldadviesraad? 

Klimaatverandering eist zijn tol. Onze Nederlandse zomers kenmerken zich nu al door structureel watertekort en kurkdroge grond, met geel gras, drooggevallen beekjes. We moeten in Nederland en wereldwijd veel meer water vasthouden. Perioden van droogte gaan zich afwisselen met perioden van overstromingen.

Ik ben iemand die in kansen denkt. Ook als het gaat om de vraagstukken rond klimaat, water en biodiversiteit. Ik denk dat onze huidige uitdagingen vragen om nieuwe oplossingen en vooral samenwerken tussen sectoren; overheden, bedrijven en (natuur)instellingen en kennisinstituten.
 

Het is de kunst om partijen elkaar goed te laten verstaan. Ik geloof dat verbinden en samenwerken er sterk toe doen om succesvol te zijn. Vanuit een goed doordacht samenwerkingsproces en het samenbrengen van inhoud uit verschillende invalshoeken. Goed doordenken wat de uitdagingen zijn en de juiste partijen samen tot oplossingen én actie helpen komen, is waar ik goed in ben.  
 

Wat is je achtergrond? 

Ik regisseer grote samenwerkingsprocessen waar veel verschillende partijen samen tot oplossingen willen of moeten komen. Soms gedreven door wetten en regels en vaak ook vanuit innerlijke motivatie van mensen. Daarnaast coach ik organisaties en leiders in het regisseren van samenwerkingen, daar waar vraagstukken complex zijn. Altijd gerelateerd aan klimaat en biodiversiteit. In Nederland en internationaal; zoals voor de Afsluitdijk, het Global Center on Adaptation en consortia van bouwbedrijven en natuurorganisaties; nature based solutions. 
 

Hoe ziet Nederland er volgens jou in 2040 uit? 

Het grappige is dat complexiteit vaak simpel gemaakt kan worden, waardoor oplossingen ineens duidelijke contouren krijgen. Ik word geïnspireerd door wereldleiders als Barack Obama, die het belang van actie in plaats van eindeloos praten benadrukt. Als je laat zien dat je problemen oplost, groeit het vertrouwen dat er meer actie mogelijk is! En dat is precies wat nodig is om met elkaar echte verandering te bewerkstelligen.