Driedaagse training ‘Extreem Weer en Klimaatverandering’

Weather Impact en Bestuursacademie Nederland hebben een training ontwikkeld over klimaatverandering en de gevolgen voor de fysieke leefomgeving. 
 

Aanleiding 

Initiatiefnemer van de training is Gerrit Hiemstra, mede-eigenaar van adviesbureau Weather Impact. Hij benadrukt het belang en de noodzaak van meer kennis over klimaatverandering binnen overheidsinstellingen en de vertaalslag naar de praktijk. Het wordt warmer, het weer wordt extremer, met hevige buien en vaker langdurige droge periodes. Deze nieuwe situatie vraagt om klimaatgerelateerde oplossingen in het overheidsbeleid, de inrichting van de openbare ruimte en het operationeel beheer van water. Om hier goed op te kunnen acteren en te anticiperen is kennis van klimaatverandering en de impact daarvan noodzakelijk. 

Welke klimaatgerelateerde uitdagingen komen lokale en regionale overheden nu tegen? Wat heb je nodig om het werk beter aan te laten sluiten op de praktijk en hoe pak je dat aan? Input en adviezen van betrokkenen uit het werkveld zijn meegenomen in het samenstellen van deze training, zodat je straks met waardevolle kennis aan de slag kunt. 
 

Doelgroep 

De focus ligt op lokale en regionale ambtenaren en bestuurders die werkzaam zijn bij: gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s en raadsleden die in hun werk te maken krijgen met de impact van klimaatverandering op de samenleving. 
 

Programma  

Deze training bestaat uit drie dagen en is een mix van theorie en praktijk, waarbij je meer inzicht krijgt in de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, de impact daarvan en hoe je daarnaar kunt handelen in jouw dagelijkse werk. Aan de hand van relevante voorbeelden wordt er een vertaalslag gemaakt naar beleid, waarbij duidelijk de relatie wordt gelegd tussen de theorie en jouw werk als ambtenaar of bestuurder. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn: 

  • Basiskennis klimaatverandering 
  • Klimaatscenario’s KNMI 
  • Samenwerken met interne en externe stakeholders  
  • Denken in scenario’s 
  • Beleidsrealisatie 
  • Gevolgen klimaatverandering op korte en langere termijn binnen jouw werkveld 
  • Risicoanalyse en strategieontwikkeling 

 
Leerdoelen 

  1. Deelnemers kennen de theorie en feiten over klimaatverandering en kunnen de maatschappelijke gevolgen beoordelen. 
  2. Deelnemers kunnen aan de hand van toekomstige klimaatscenario’s risicoanalyses maken en beleidsscenario’s ontwikkelen voor verschillende weersomstandigheden. De focus ligt daarbij op het samenwerken met interne en externe stakeholders voor het creëren van draagvlak. 
  3. Deelnemers kunnen de impact van extreme weersomstandigheden beoordelen en strategieën ontwikkelen voor zowel de korte als lange termijn om de gevolgen hiervan aanvaardbaar te maken. 

Joanne Hullegie

Joanne Hullegie is consultant Meteorology & Climate Change bij Weather Impact.  

Weather Impact is gespecialiseerd in weer- en klimaatdiensten. Ze leveren consultancydiensten, bieden slimme weeroplossingen en werken aan kennisoverdracht. Dit wordt gedaan door middel van onderzoek en het geven van cursussen. Op die manier stellen ze gebruikers in staat om de impact van weer en klimaat beter te beoordelen en effectieve beslissingen te nemen bij veranderende weersomstandigheden. 

Joanne zal ons meenemen in de theorie en feiten over klimaatveranderingen aan de hand van verschillende onderzoeken. Daarnaast zal ze ingaan op de klimaatscenario’s van het KNMI.  Tijdens deze theorie worden voorbeelden gebruikt zoals de overstromingen in Limburg in 2021 en wordt een vertaalslag gemaakt naar beleid.   

Robert de Wit

Robert de Wit is als projectleider, proces- en omgevingsmanager werkzaam op het gebied van duurzame en stedelijke ontwikkelingen. Door praktijkervaring te combineren met de theorie kan hij de vertaling maken naar de praktijk van de lokale en regionale overheid. Door het creëren van participatie met belanghebbenden weet Robert zowel in een politiek-bestuurlijke omgeving als met burgers en ondernemers uitdagende projecten tot een goed einde te brengen. 

Data uitvoering: 
22 mei en 5 en 19 juni
 

Najaar:  
8 en 22 september en 6 oktober 

Locatie: Utrecht 
 

Kosten 

€ 2.100,- (all-in) 

Aanmelden 

Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier: 

In samenwerking met: