Vakmanschap is ….

Thema's

Thema's

Vakmanschap is ….

Het centrale thema van het VNG Congres van dit jaar: vakmanschap.

Dit is een thema dat ons als Bestuursacademie Nederland natuurlijk na aan het hart ligt. Onze stand was er dit jaar dan ook op gericht bestuurders bewust te maken van hun eigen vakmanschap. Met daarbij het besef dat bestuurlijk vakmanschap niet zonder ambtelijk vakmanschap kan, en omgekeerd. Bestuurlijk vakmanschap vraagt om scherpe doelgerichtheid, kalm kunnen blijven terwijl vele ogen op je gericht zijn en een stevige grip hebben.

Bij onze stand konden bestuurders al deze competenties bewijzen door de hoogste score te halen op ons dartbord. Na een wat aarzelend begin bleek dat vele bestuurders na alle toespraken ook weleens zin hadden om zelf de handen uit de mouwen te steken en hun vakmanschap te tonen. Met enthousiasme begon de zoektocht naar de ONEHUNDREDANDEIGHTY voor vakmanschap.

Raadsleden die aarzelend hun pijltjes hanteerden, ontdekten nieuwe talenten in zichzelf en durfden de competitie aan te gaan met zelfverzekerde wethouders. Burgemeesters lieten zien dat zij ook in het darten duidelijk richting konden geven. En gemeentesecretarissen toonden aan dat ook het ambtelijk vakmanschap in gelijke pas loopt met bestuurlijk vakmanschap.

Vele deelnemers gingen alleen met ons spel voor cultuurverandering ‘Los’ als troostprijs naar huis, want enkel de top 3 kwam in aanmerking voor de gratis HRM-quickscan. Een scan voor een team van de gemeente waarin het vakmanschap van dat team verder wordt onderzocht.
Aan het eind van de 2 congresdagen bleek de top 3 uiteindelijk te bestaan uit de gemeenten Veere, Zederik en, met stip op 1, de gemeente Berkelland.

Van harte gefeliciteerd met jullie prijs, en in het bijzonder de bestuurders: gefeliciteerd met jullie vakmanschap.

Thema's

Thema's