Maak kennis met Sandra Jacobs

Thema's

Thema's

Maak kennis met Sandra Jacobs

Onze nieuwe docente en schrijfster van het boek O, dus dát is Wmo!

Meer weten over de Wet maatschappelijke ondersteuning? Onze nieuwe docente Sandra Jacobs kan je er alles over vertellen. Ze beschikt niet alleen over veel werkervaring in het sociaal domein, maar ze heeft ook een eigen bedrijf (de Wmo adviseur) en schreef zelf het boek O, dus dát is Wmo!.
 

Wie is Sandra?

Energiek, ondernemend en positief. Dat is hoe mensen Sandra kennen. Sandra begint elke dag met een glimlach. “Collega’s zeggen dat ik nooit chagrijnig ben en dat klopt”, vertelt ze. “Dat ik in mijn eentje de wereld niet kan veranderen, wil niet zeggen dat ik niet doe wat ik wél kan om dingen toch een beetje beter te maken.”
 

De praktijkervaring van Sandra

Maar hoe maakt Sandra de dingen dan een beetje beter? Al jaren focust ze zich op de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van mensen. In het verleden onder andere als oefentherapeut en loopbaancoach, nu als zelfstandig Wmo-adviseur. Ze is werkzaam als indicatieadviseur in Amsterdam en behandelt daar bezwaren. Ook werkt ze als expert second opinions voor de gemeente Eindhoven.

“Wat me zo aanspreekt in dit vak is dat iedere situatie anders is en we dus maatwerk moeten leveren. Wel gebaseerd op standaarden, want er zijn nu eenmaal regels. Om maatwerk te kunnen leveren, moeten we echt het gesprek aangaan met de cliënt en nieuwsgierig zijn naar wat de vraag precies is. En we moeten creatief zijn in het vinden van oplossingen”, vertelt Sandra.
 

O, dus dát is Wmo!

Sandra: “Het boek O, dus dát is Wmo! heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaringen. Collega’s herkennen zich erin. Voor beleidsmakers is het een eyeopener. Het boek bevat 99 verhalen die allemaal gaan over ervaringen uit het dagelijks leven van de Wmo-consulent. Over wat er nu eigenlijk echt gebeurt over de drempel, achter de schermen en aan de keukentafel. Het is een boek dat eens niet over de wet gaat, maar over de bedoeling daarvan: ervoor zorgen dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij waar we met zijn allen deel van uitmaken. Het boek is laagdrempelig, leest lekker weg en geeft je een kijkje in de maatschappij anno nu. En ja, eigenlijk kan iedereen het lezen.”

Aan de slag als docente Wmo

Kennis en ervaring uit de praktijk. Dat is waar onze docenten bekend om staan. We zijn dan ook heel blij dat we Sandra welkom mogen heten als docente Wmo bij de Bestuursacademie. “Ik heb deze opleiding zelf ook al 2 keer gevolgd en was er erg enthousiast over. De docenten waren heel goed! Bovendien heb ik zelf veel te vertellen over dit onderwerp en deel ik dit graag met mensen”, geeft Sandra als motivatie om haar carrière uit te breiden met deze nieuwe uitdaging.

Sandra spreekt zelf regelmatig over de bedoeling van de Wmo en organiseert intervisiebijeenkomsten en inspiratiesessies. Ze weet dus al heel goed hoe zij mensen kan helpen in hun ontwikkeling. Werken als docent ziet zij als een mooie kans om haar kennis te delen en om met mensen in gesprek te gaan over dit mooie vak. “Ik houd heel erg van interactie en creëer graag bewustzijn bij mensen. Bewustzijn van eigen gedachten en gedragingen. Bijvoorbeeld over onze mindset ten aanzien van mensen met een beperking. De mate van beperking hangt sterk af van omgevingsfactoren, dus als we de wereld anders inrichten zijn minder mensen beperkt. Daar hebben we allemaal invloed op.”

Thema's

Thema's