Dag van de Mantelzorg

Thema's

Thema's

Dag van de Mantelzorg

Op de Dag van de Mantelzorg worden mantelzorgers in Nederland in het zonnetje gezet door hun omgeving. Deze dag valt jaarlijks op 10 november. Lees hier meer over mantelzorgers en hoe je hen vanuit de gemeente kunt ondersteunen.
 

Wie zijn mantelzorgers?

Mantelzorgers bieden onbetaald en vaak langdurig zorg aan iemand uit hun omgeving die zorg nodig heeft. Het is vaak iemand uit de omgeving van de persoon die langdurig ziek is. Dit kan een dochter, broer of buurvrouw zijn. Wat alle mantelzorgers met elkaar gemeen hebben, is dat zij een sociale relatie hebben met de hulpbehoevende. Een mantelzorger is iemand die minimaal 3 maanden, 8 uur per week zorgt biedt aan iemand die een langere tijd ziek is.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de meeste mantelzorgers in Nederland 40-plussers zijn. Ook zijn het vaker vrouwen dan mannen.
 

Wat doet een mantelzorger?

Een mantelzorger doet verschillende taken voor de hulpbehoevende binnen- en buitenshuis. Onder andere gezelschap houden, het huishouden doen en boodschappen halen. Afhankelijk van hoeveel zorg iemand nodig heeft, doet de mantelzorger ook persoonlijke verzorging zoals douchen en aan- en uitkleden.
Hulpbehoevenden die alleen lichamelijke beperkingen hebben, komen vaker in een depressie terecht. Een mantelzorger kan hierin geestelijke steun bieden door te praten over wat iemand meemaakt en kan eenzaamheid tegen gaan.
 

Hoe kan de gemeente de mantelzorger bijstaan?

Volgens www.mantelzorg.nl verlenen ongeveer 5 miljoen Nederlanders mantelzorg. Ook wel de sociale of informele zorg genoemd. Dit betekent dat 1 op de 3 Nederlanders, van 16 jaar en ouder, deze taak op zich neemt.

Ondersteuning van deze sociale en informele zorg ligt bij gemeenten. Zij ontvangen jaarlijks budgetten om mantelzorgers te helpen en te waarderen. Deze budgetten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om vervangende zorg of dagbesteding aan te vragen. Via het Wmo-loket kan een mantelzorger ondersteuning aanvragen bij de gemeente. Door middel van een keukentafelgesprek kan worden besproken welke ondersteuning nodig is.

Op de Dag van de Mantelzorg kunnen gemeenten ook wat extra’s bieden aan deze vrijwillige zorgverleners. Denk aan een leerzame of creatieve workshop. Maar ook een stukje ontspanning bieden zoals een massage wordt vaak gewaardeerd. Houdt jouw gemeente zich hier nog niet mee bezig? Gooi dit onderwerp eens op en misschien komen jullie samen wel tot hele leuke ideeën voor volgend jaar!
 

Draag bij aan inclusie van de samenleving en word Wmo-consulent

Zou jij graag vanuit jouw gemeente hulpbehoevenden en mantelzorgers willen ondersteunen? In ons HBO-programma Wmo-consulent  helpen we jou om met praktijkgerichte kennis en vaardigheden aan de slag te gaan als bekwame en moderne consulent Wmo. Je leert onder andere de doelgroep die hulpbehoevend is goed kennen, de juridische aspecten rondom de Wet maatschappelijke ondersteuning en het beschikbaar stellen van voorzieningen.
Wil je meer informatie over de opleidingen en trainingen die wij bieden? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies. Je kunt ons bereiken via 035 – 7 604 850 of per e-mail via info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's