3 tips voor een krachtige uitstraling

Thema's

Thema's

3 tips voor een krachtige uitstraling

Op basis van je uitstraling vormen mensen een beeld over jou. Wil jij er zeker van zijn dat je krachtig en zelfverzekerd overkomt? Pas dan de 3 tips uit dit artikel toe!
 

Zelfverzekerd en krachtig je boodschap overbrengen

Je uitstraling heeft invloed op hoe zelfverzekerd, indrukwekkend, overtuigend of assertief je op anderen overkomt. Als je zelf niet zeker bent van je eigen standpunt, dan merken andere mensen dat meteen aan de non-verbale aspecten van je communicatie. Denk aan je houding, oogcontact en gezichtsuitdrukking, maar ook aan je stemgebruik en intonatie. Als je wilt dat anderen jouw boodschap serieus nemen, probeer dan eens de onderstaande 3 tips uit. 
 

Tip 1: Zorg voor een passend voorkomen

Jezelf representatief kleden klinkt logisch, maar vraagt soms wat aandacht. Afhankelijk van je culturele achtergrond en de context bestaan er namelijk verschillende regels over wat passend is op het gebied van kleding en andere uiterlijke kenmerken, zoals je make-up en kapsel. Bovendien gelden er verschillende regels voor mannen en vrouwen, bepaalde maatschappelijke posities of functies. Een oversized trui als je een presentatie moet geven voor het bestuur is niet zo gepast. Daarentegen kan een zakelijke outfit tijdens een bilateraal gesprek mensen juist tegenhouden om heel erg open en eerlijk te zijn over wat hen (privĂ©) dwarszit. Denk er dus goed over na welke look past bij de boodschap van het gesprek. 
 

Tips 2: Let op je lichaamstaal 

Pak je ruimte! Zit of sta goed rechtop, houd je hoofd recht met een iets opgeheven kin en trek je schouders iets naar achter. Hierdoor kom je zelfverzekerder en opener over. Wel is het goed om daarbij voldoende ruimte tussen jou en je gesprekspartner te laten. Niet iedereen vindt het prettig als je te dichtbij komt. Let daarnaast goed op je mimiek. Je gezichtsuitdrukking en ogen geven veel van je emoties weg. Ook uit de ogen van je gesprekspartner kun je informatie aflezen. Houd dus oogcontact. Om je verhaal te ondersteunen en beeldend te spreken, kun je gebaren gebruiken. Dat geeft ook beweging in je stem. Zoek daar wel een balans in, zodat je met al je bewegingen mensen niet afleidt van je verhaal. 
 

Tip 3: Let op je stemgebruik en speel met je intonatie

Volume, intonatie en tempo hebben effect op de manier waarop je woorden overkomen. Ook hierbij is het belangrijk om op je houding te letten, want die zorgt voor bepaalde spierspanningen die van invloed zijn op je stem en ademhaling. Een ontspannen en actieve houding helpt je om duidelijk en enthousiast te spreken. Forceer het niet, maar probeer zoveel mogelijk met een lagere stem te spreken. Een hele hoge stem kan zenuwachtig of onzeker overkomen. Speel af en toe met je intonatie om je verhaal te verlevendigen. Verhoog bijvoorbeeld wel je stem om je enthousiasme te uiten of als je de zin eindigt met een vraag. 
 

Een krachtige uitstraling kun je trainen

Met onze Training Persoonlijke Kracht en Uitstraling leer je bovenstaande tips in de praktijk toepassen. Je ontdekt hoe je overkomt op anderen, gaat op zoek naar je eigen blokkades en leert die te doorbreken. Natuurlijk behandelen we ook de bovenstaande tips, zodat je jezelf na de training uitstekend en krachtig kunt presenteren. Heb je vragen over deze training? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's