Dynamiek in een leerzame omgeving, dat is werken bij de overheid!

Thema's

Thema's

Dynamiek in een leerzame omgeving, dat is werken bij de overheid!

Actuele, uitdagende onderwerpen en samenwerken met veel partijen en disciplines. Dat is wat werken bij de overheid volgens Liliane zo leuk maakt. In dit artikel vertelt ze enthousiast over haar werk bij provincie Zeeland.
 

Even voorstellen: Liliane Solé

Liliane startte na haar studie HBO Watermanagement/Deltamanagement haar loopbaan bij een gemeente en werkt sinds oktober bij de provincie Zeeland als adviseur water en klimaatadaptie. Daarnaast volgt ze een deeltijd Master Milieuwetenschappen, die ze deze zomer hoopt af te ronden. Op de vraag of Liliane altijd al wist dat ze bij de overheid wilde gaan werken, antwoordt ze volmondig ‘ja’. “Ik heb altijd de ambitie gehad om bij de overheid te werken, omdat ik veel om mijn eigen woonomgeving geef en deze graag fijner en klimaatbestendiger wil maken. Vroeger wilde ik graag bij een grotere overheidsorganisatie werken: Rijkswaterstaat. Daar heb ik ook stage gelopen, maar uiteindelijk ben ik gaan werken bij een gemeente en dat vond ik superleuk. Een gemeente is kleinschalig en daardoor ken je al je collega’s. Bij de provincie heb ik dat gevoel gelukkig nog steeds. Bijna iedereen werkt op dezelfde plek en afdelingen zijn gemengd, dus je komt elkaar snel tegen. Dat is leuk en leerzaam.” 
 

Werken als adviseur water en klimaatadaptie 

“Ik heb een 50/50-baan”, vertelt Liliane. “Ik houd me voor 50% bezig met vraagstukken rondom klimaatadaptie en de andere 50% van de tijd ben ik druk met water. Bij dat laatste gaat het vooral om het behalen van doelen op het gebied van waterkwaliteit. Wat betreft klimaatadaptie werken we nu met alle Zeeuwse gemeenten, het waterschap en andere maatschappelijk betrokken organisaties samen aan een strategie om te zorgen dat iedereen hier in Zeeland kan blijven werken, wonen en recreëren. Ook als het klimaat verandert. We wonen in een kwetsbaar gebied waar de bedreigingen zowel van zee als vanuit het land en de lucht komen. Je verwacht het misschien niet door de koele zeewind, maar zelfs hitte is hier een best groot probleem. In de zomer stijgt de zeewatertemperatuur tot boven de 20 graden, waardoor er ’s nachts ook een wind van die temperatuur over het land waait. Dat soort inzichten maken het werk uitdagend.” 
 

Dynamiek in een leerzame omgeving

“Dat ik werk voor de omgeving waar ik het liefste ben en dat ik mijn werk daarin ook terugzie”, is direct het antwoord van Liliane op de vraag wat werken bij de overheid zo mooi maakt. “Daarnaast de samenwerking met andere partijen. We gaan ergens met z’n allen voor en daar hou ik van! Bovendien worden er binnen de organisatie enorm veel actuele en wisselende onderwerpen behandeld. Nu is de stikstofcrisis een groot probleem, maar over een tijdje hebben we waarschijnlijk weer andere prioriteiten. Die dynamiek is leuk. Ook werken er mensen uit allerlei disciplines. Ik werk bijvoorbeeld weleens samen met de afdeling infrastructuur. Die collega’s houden zich bezig met zaken waar ik niet dagelijks over nadenk. Door met hen te bespreken hoe zij bepaalde dingen aanpakken, doe ik zelf nieuwe inzichten op over hoe ik dingen anders en makkelijker kan doen. Daarbij krijg ik veel ruimte en budget om mezelf verder te ontwikkelen met cursussen. Ik werk nu 4 jaar bij de overheid en denk dat ik hier echt nog heel veel meer kan leren!” 
 

Liever iets anders doen bij de overheid? Dat kan!

Werken voor je eigen omgeving kan bij de overheid op verschillende manieren. “Denk aan een juridische functie, waarin je wel 100 verschillende onderwerpen en dossiers voorbij ziet komen”, geeft Liliane als voorbeeld. “Geef je veel om jongeren, dan kun je iets voor hen betekenen op het gebied van jeugdzorg of onderwijs. En er is bijvoorbeeld ook veel vraag naar IT’ers en communicatiemedewerkers. Er is superveel te doen bij de overheid!”

Welke kant je ook op wilt, wij kunnen je helpen bij het opdoen van de juiste kennis en het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden. Bekijk het volledige opleidingsaanbod of neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor een persoonlijk advies (035 - 7 604 850/info@bestuursacademie.nl). 

Thema's

Thema's