Leestip: Onderzoekend vermogen in de praktijk

Thema's

Thema's

Leestip: Onderzoekend vermogen in de praktijk

Elke professional heeft inhoudelijke kennis nodig, maar ook het vermogen om die kennis op een kritische manier te vergaren of zelf te creëren. Dit vermogen ontwikkel je met behulp van het boek Onderzoekend vermogen in de praktijk.

 

Het belang van onderzoekend vermogen

Onze wereld is complex en verandert continu. Als professional moet je wendbaar en flexibel zijn om hiermee om te kunnen gaan. Je hebt een proactieve houding nodig, moet kunnen anticiperen op nieuwe situaties en je moet goed zijn in het oplossen van problemen. Kritisch kijken naar jezelf en je werk kan helpen om tot betere aanpakken te komen. Onderzoekend vermogen speelt daarbij een belangrijke rol. Helaas is de definitie van ‘onderzoekend vermogen’ vaak onduidelijk. Onderzoekend vermogen in de praktijk is dan ook het eerste boek dat echt een compleet overzicht van dit begrip geeft, gebaseerd op de nieuwste inzichten en met concrete voorbeelden uit verschillende vakgebieden.  

 

Inhoud van ‘Onderzoekend vermogen in de praktijk’

In dit boek leer je wat onderzoekend vermogen is, wat je eraan hebt en hoe je het kunt inzetten om kritisch te kijken naar de praktijkprocessen in jouw organisatie. Deel 1 is gericht op het ontwikkelen van een onderzoekende houding, waarbij het van belang is dat je je eerst goed verdiept in de vraag of het probleem. Deel 2 en 3 gaan over het kritisch bestuderen van bestaande informatie en, als dat na het bestuderen van deze informatie nog nodig is, de uitvoering van je onderzoek:

  • Het formuleren van een onderzoeksvraag
  • Van onderzoeksvraag naar onderzoek
  • Het kritisch lezen, gebruiken en selecteren van bronnen
  • Het analyseren van data
  • Rapporteren en aanbevelingen doen
 

Interesse?

Je kunt Onderzoekend vermogen in de praktijk, geschreven door Mandy van der Velde, Lisette Munneke, Paul Jansen en Josje Dikkers, hier bestellen.

Thema's

Thema's