Uit een onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer Nederlanders het slachtoffer zijn van cybercrime. Ben jij al op je hoede?
Met cybercrime, ook wel cybercriminaliteit, bedoelen we alle strafbare feiten die digitaal gepleegd worden. Dat kan gedaan worden met een computer, maar ook met een smartphone, tablet of smartwatch. Denk aan misdaden als hacken, identiteitsfraude, oplichting of cyberpesten (bijvoorbeeld stalken of afpersing via de mail).
Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal slachtoffers van traditionele vormen van criminaliteit steeds meer daalt. In 2012 was maar liefst 20% van onze bevolking (15-plussers) het slachtoffer van misdaden als inbraak, bedreiging of vernieling van persoonlijke bezittingen. In 2019 was dat nog 14%. Het aantal slachtoffers van cybercrime was in 2019 13%, terwijl dat in 2017 nog 11% was. Volgens de politie komt deze toename vooral door een stijging in hacken (verdubbeld), internetoplichting (39%) en identiteitsfraude (17%).
De laatste tijd komt vooral phishing veel voor. Mensen ontvangen dan een e-mail, WhatsAppbericht of sms met een valse link. Vaak wordt er gevraagd om iemands inloggegevens en soms zelfs om geld. Op deze manier hebben criminelen al misbruik gemaakt van alle aandacht voor het coronavirus en de angst en paniek die dit met zich meebrengt. Er worden mails verstuurd met informatie over het virus en daarbij een valse link of een bijlage die een virus bevat. Een ander voorbeeld zijn sms-berichten uit naam van een bank. Hierin word je gewaarschuwd dat je bankpas verloopt en dat je dat kunt voorkomen door op de link te klikken. Let dus heel erg op. Een bank verstuurt nooit links via een SMS-bericht. Open daarom niet zo maar een link of bijlage, maar bekijk eerst heel goed wie de afzender is. Ook rare spelfouten of slecht geformuleerde zinnen kunnen aantonen dat een bericht nep is.
Het kabinet wil cybercrime bestrijden en politie en justitie meer bevoegdheden geven om dit probleem aan te pakken. Het plan is om de komende jaren een budget beschikbaar te stellen van 26 miljoen euro. Hiermee kan er onderzoek gedaan worden naar cybercrime, kan de politie zich meer richten op sporenonderzoek naar digitale criminaliteit en kan de politie extra personeel aannemen om de cybercriminaliteit op regionaal en landelijk niveau aan te pakken.
De politie geeft tips:
Ook organisaties moeten erg opletten. Zeker nu, melde het Openbaar Ministerie (OM). Omdat veel mensen thuiswerken vanwege het coronavirus verwacht het OM dat het aantal digitale aanvallen zal stijgen. Het is voor organisaties veel lastiger om op afstand een virus te signaleren en deze tegen te houden. Daarom is het belangrijk voor een organisatie om:
Beveiligde verbindingen zijn onmisbaar en het IT-team moet zo veel mogelijk blijven monitoren op digitale aanvallen.
Wil je meer leren over cybercrime en ervoor zorgen dat jouw organisatie in staat is om digitale aanvallen te voorkomen of bestrijden? Bekijk dan eens ons opleidingsaanbod. Wij bieden onder andere de HBO Criminologie en Cybersecurity aan, waarin je cybercriminaliteit analyseert en leert hoe je cybersafety toepast binnen jouw organisatie en maatschappelijke omgeving. Wil je meer weten over dit HBO-programma of heb je hulp nodig bij het kiezen van een andere opleiding? Wij helpen je graag. Je kunt ons bereiken via 035 - 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.