Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024: Finale in zicht

Thema's

Thema's

Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024: Finale in zicht

Op donderdag 11 april staat er een bijzondere gebeurtenis op de agenda: de langverwachte bekendmaking van de Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024! FUTUR, de jongerenorganisatie voor ambtenaren, zoekt naar de ‘Streetwise’ ambtenaar van het jaar 2024. Dat is een verwijzing naar het concept van de ‘street level bureaucraat’. Dit betekent dat de ambtenaar in de uitvoering staat, met burgers en de maatschappij in contact staat en kennis van de praktijk heeft die nodig is bij het maken van goed beleid. De Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024 is een ambtenaar die in verbinding staat met inwoners en aansluit bij de praktijk. Finaliste Daniëlle Arts (wijkboa bij de Gemeente Tilburg) vertelt hoe het voelt om in de finale te staan en pakt nog één keer de kans om jou te vertellen waarom zij de titel verdient.

 

Hoe voelt het om in de finale te staan?  

“Het voelt geweldig om in de finale te staan, het is zo ontzettend leuk wat er allemaal gebeurt de afgelopen weken! Voor een boa is het even wennen om zoveel positieve reacties te mogen ontvangen, maar ik ontvang ze met open armen. Het leuke is dat de finalisten stuk voor stuk totaal verschillend zijn, elk met een unieke manier van werken.” 

 

Wat maakt jouw benadering in je werk uniek?  

“Een ‘Goedemorgen, hoe gaat het met u?’. Dat is een vraag die niet vaak meer wordt gesteld aan mensen. Ik vind het echter belangrijk om juist deze vraag te stellen, omdat we elkaar soms lijken te vergeten. In mijn werk ben ik erg enthousiast en ik deel dit enthousiasme graag met anderen in de wijk. Ik kan ontzettend blij worden van de kleine dingen, zoals het helpen van een oudere dame met haar boodschappen in de auto doen. Wanneer ze dan vertelt dat ze recent weduwe is geworden, luister ik aandachtig naar haar verhaal. Ik merk dat ze behoefte heeft om gehoord te worden en daarom geef ik haar die ruimte.”  

 

Welke tips zou je geven aan een (jonge) ambtenaar die wil bijdragen aan vernieuwing en verbetering binnen de overheid? 

“Ik denk dat het belangrijk is dat we ons enthousiasme goed inzetten. Tegenwoordig lijken we steeds vaker de nadruk te leggen op wat er fout gaat en ik vind juist dat we meer moeten benadrukken wat er juist wél goed gaat. Daarnaast moeten we naar elkaar blijven omkijken, door vaker het gesprek met elkaar aan te gaan. Maar het is ook zeer belangrijk dat we blijven lachen met elkaar.” 

 

Stel dat je de titel ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024’ wint, wat zijn dan je plannen en ambities voor het komende jaar? 

“Dat ik bij de top drie zit, voelt al als een overwinning natuurlijk. Mijn voornaamste doel is om de boa wat positiever in het daglicht te zetten. De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat mensen vaak een verkeerd beeld hebben van mijn werk. Als ik ze vraag hoe zij denken dat mijn werkdag eruitziet, antwoorden ze met bekeuringen en boetes uitdelen. Terwijl ik dat juist bijna niet meer doe en dat signaal wil ik doorgeven. Voor nu voel ik me nog altijd enorm prettig in mijn uniform en in de gemeente Tilburg, dus voorlopig ben ik daar nog niet weg.” 

 

Het aftellen is begonnen 

Daniëlle neemt het in de finale op tegen Kavish Kowlesar en Mohamed Abdulahi. Kavish is beleidsmedewerker Strategie en Energiesysteem bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Mohamed is beleidsmedewerker Banenafspraak bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer informatie over deze finalisten en hun unieke manier van werken vind je op de pagina van het FUTUR Jonge Ambtenaren Netwerk

Wij wensen alle finalisten enorm veel succes in de finale op 11 april!

 

Thema's

Thema's