Column: Hoe overleef ik mijn manager!

Thema's

Thema's

Column: Hoe overleef ik mijn manager!

Behoor je tot dat gedeelte van de bevolking die het geluk heeft een goede leidinggevende te hebben, ben je snel klaar met deze column. Hij is namelijk bestemd voor degenen die last hebben van een manager wiens grootste hobby bestaat uit het ontlopen van zijn verantwoordelijkheden. Die ‘Planning & Control’ tot kunst verheven heeft en die constant op jacht is naar zijn eigen gelijk. En ook de manager die gestrest rondloopt om in de resterende weken voor de vakantie nog van alles van zijn bureau af te schuiven. Om deze manager te overleven en veilig de vakantie te halen volgen hieronder enkele tips.

Begin met het opstellen van je eigen programma tot aan de zomer volgens het DERK (Doe Eerst Rot Klussen) principe. Komt je leidinggevende vervolgens met een klus, kun je hem laten zien dat je takenpakket helemaal vol zit. Moet zijn opdracht toch worden uitgevoerd, wijs dan een van de K-Klussen aan en vraag welke je mag laten vallen.

Oefen thuis voor de spiegel de ‘Ik ben druk frons’ en zorg dat je over de gang loopt met deze frons en met een stapeltje papier onder de arm. Als je dit overtuigend doet (al haal je alleen maar koffie) gaat alle rampspoed aan je voorbij, mocht je een  ‘werkuitdelende’ manager tegenkomen.

Zorg ervoor dat je de onderste la van je bureau helemaal leeg maakt. Hoogst waarschijnlijk krijg je in de laatste weken voor de zomer nog in te vullen formulieren van je manager of van de meisjes van P&O. Pas dan eenvoudig het DELLE principe toe.  DELLE is een acroniem en staat voor ‘Durch Einfach Liegen Lassen Erledigen’. Je mikt die papieren in de onderste la en je doet er voorlopig even niets mee. Waarschijnlijk hoor je er nooit meer iets van. Mocht dat wel zo zijn, reageer dan pas bij de tweede herinnering.

Grote werkverstoorders vanuit het management zijn ook de cc-tjes. Afschriften van berichten die niet direct voor jou bestemd zijn, maar waarvan men het ‘handig vindt dat je op de hoogte bent’. Het is lastig om deze berichten te negeren. Stel je e-mailprogramma daarom zo in dat alle cc-tjes direct en dus ongelezen in een apart mapje komen. Scheelt veel werk en vooral veel ergernis. Als ze iets van je moeten, sturen ze maar een directe mail. En je bewaart ze, dus in uiterste nood kun je ze nog lezen.

Komt  iemand aan je bureau met toch nog een klus voor je, vraag dan of hij die opdracht uitgebreid op papier wil zetten voor je. Je bent namelijk erg druk en je bent bang dat je niet goed begrijpt wat er bedoeld wordt. Tenslotte wil je geen fouten maken. Grote kans dat je hem vervolgens nooit meer terug ziet.

Nou, dit waren zo maar wat handige tips om ervoor te zorgen dat je gezond en wel op vakantie kunt, zonder stress te ervaren veroorzaakt door hijgerige leidinggevenden. Mocht jezelf ook nog goede tips hebben, mail ze me en ik neem ze een volgende keer mee.

Succes en fijne vakantie.

Lex Bruijn, Adviseur/Trainer Bestuursacademie Nederland

Reageren? lbruijn@bestuursacademie.nl

Thema's

Thema's