Maak kennis met finalist Neeltje van der Heijden (JAVHJ19)

Thema's

Thema's

Maak kennis met finalist Neeltje van der Heijden (JAVHJ19)

Neeltje van der Heijden (33) werkt als bestuursadviseur bij de gemeente ’s-Hertogenbosch en als zelfstandig ondernemer. Ze is onder meer actief als procesbegeleider en inhoudelijk adviseur op het gebied van organisatieverbetering, maatschappelijk vastgoed en sturing door data in het sociaal domein. “De combinatie van het werken als bestuursadviseur bij de gemeente 's-Hertogenbosch en als zelfstandig ondernemer is een bewuste keuze. Enerzijds omdat ik heel graag de lokale overheid een stukje beter wil maken met alle complexe opgaven die er momenteel spelen. Anderzijds vind ik het heel leuk om ervaringen en inzichten op te doen buiten de gemeentemuren en om die kennis en perspectieven met anderen te delen.”
 

Bestuursadviseur en zelfstandig ondernemer

“Ik heb een functie waarin mijn agenda leidend is, dus wat er bestuurlijk speelt daar moet je ook zijn. Ik probeer daarnaast in de avonden en de weekenden als zelfstandig ondernemer te werken. Ik vind die afwisseling echt enorm leuk. Om nieuwe inzichten op te doen, je netwerk te vergroten en met andere mensen en stakeholders samen te werken. Dat verrijkt mij enorm. Het laat ook een stukje ondernemerschap zien. Iets wat we als overheidsprofessionals van deze tijd echt nodig hebben.”
 

Ondernemerschap bij de overheid

Neeltje van der Heijden wil het ondernemerschap binnen het ambt van overheidsprofessionals een stevige plek geven. “Ik werk voor de lokale overheid en die staat momenteel voor grote opgaven. De inhoudelijke taken worden complexer en veelzijdiger. Denk aan het sociaal domein, de energietransitie, omgevingswet of het klimaat. Dat vraagt van ons als overheid veel. Juist jonge ambtenaren kunnen daarin een belangrijke rol spelen.  Het ondernemerschap is misschien wel een van de belangrijkste sleutels om het verschil te kunnen maken en om te bouwen aan de overheid. Juist door anders en ondernemender naar complexe vraagstukken te kijken, kunnen we ook echte resultaten behalen. Als jonge ambtenaar van het jaar zou ik graag het gezicht zijn van dat ondernemerschap.”
 

Werken bij de lokale overheid

“Vooral als lokale overheid grijpen we dieper in op de levenssfeer van inwoners dan ooit tevoren. Er zijn zoveel taken: van de afvalstofdienst tot en met de jeugdzorg. Kriskras over alle velden heen speelt de lokale overheid een rol. De complexiteit en diversiteit van opgaven is echt enorm. De overheid is dan ook een mooie plek voor jonge mensen die klaar zijn met hun studie om zich verder te ontwikkelen.  Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat je als overheidsorganisatie iets met je talentontwikkeling doet. Hoe zorg je er nou voor dat jonge mensen voor je organisatie willen werken?  Daar is echt nog veel winst te halen.”
 

Stem nu op uw favoriete jonge ambtenaar

U kunt nog tot 13 januari 2019 stemmen op uw favoriete jonge ambtenaar. Op 17 januari 2019 wordt in de Prodent fabriek in Amersfoort de Jonge Ambtenaar van het Jaar 2019 bekendgemaakt.

Thema's

Thema's