4 jonge ambtenaren - 4 missies

Thema's

Thema's

4 jonge ambtenaren - 4 missies

19 januari was de finale van de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017 in De Winkel van Sinkel in Utrecht. 4 ambitieuze, jonge ambtenaren streden om de titel. Daarnaast was er de Publieksprijs, een opleidingscheque van € 5.000,-, te besteden bij Bestuursacademie Nederland. 2 van hen wonnen een prijs, maar ze hebben allemaal een missie.

“Waarom zou je níet kiezen voor een loopbaan bij de overheid?”

Teun Meulepas – Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017
Projectleider energie, Provincie Noord-Brabant


Wat een toffe avond en wat gaat dit een tof jaar worden, dacht Teun Meulepas toen hij hoorde dat hij Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017 was geworden. Volgens hem is het namelijk niet vanzelfsprekend om aan de toekomst van Nederland te mogen werken. “Ik heb een fietstocht gemaakt van Amsterdam naar Kaapstad en onderweg veel jongeren ontmoet die ook aan hun toekomst wilden werken, maar die veel meer hindernissen moesten overwinnen. Wij mogen ons echt gelukkig prijzen dat we dit kunnen doen.”
Waarom koos hij voor een loopbaan bij de overheid en ging hij niet, zoals veel andere jongeren, het bedrijfsleven in? “Waarom zou je níet kiezen voor een loopbaan bij de overheid? Kijk naar de thema’s waar de vier finalisten zich mee bezighouden. Dat zijn echt grote thema’s. Maar ook in het bedrijfsleven zijn er ‘ambtenaren’ die zich met dezelfde maatschappelijke vraagstukken bezighouden en dat vind ik heel tof om te zien. De overheid en het bedrijfsleven kunnen veel van elkaar leren.”

“Mijn maatschappelijke betrokkenheid is te groot om wasmiddelen te kunnen verkopen.”

Hans Hindriks
Beleidsmedewerker directie MBO, Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap


Hans Hindriks koos voor een loopbaan bij de overheid, omdat ‘mijn maatschappelijke betrokkenheid te groot is om wasmiddelen of mueslirepen te kunnen verkopen’. Zo houdt hij zich onder andere bezig met het bestrijden van laaggeletterdheid en het bevorderen van gelijke kansen in het onderwijs.
 
Verder heeft hij het OCW StudentLab opgericht, waarin MBO- en HBO-studenten zelf voorstellen doen om de aansluiting van het MBO op het HBO te verbeteren. Hans: “Scholen kunnen subsidie aanvragen om een plan naar keuze uit te voeren. Zo zien de studenten dat hun voorstellen daadwerkelijk worden uitgevoerd en dat hun mening er dus toe doet.”
 
Het thema van de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing van dit jaar, Over Grenzen, is met name zichtbaar in Hans’ werk voor Eastpackers, een stichting die school- en studiereizen en avontuurlijke jongerenreizen organiseert naar de nieuwe en mogelijk toekomstige EU-lidstaten in Oost-Europa en de Balkan. “Zo verleg ik niet alleen mijn eigen grenzen, maar slecht ik ook de denkbeeldige grenzen en stereotyperingen tussen Oost en West, die vooral bij jongeren vaak sterk zijn.”

“Grenzen bestaan niet voor mij.”

Eveline Zeeman – winnaar Publieksprijs
Programmamanager Vluchtelingen, Gemeente Zaanstad


Eveline Zeeman kreeg de meeste stemmen van het publiek tijdens de verkiezing en won daarmee de Publieksprijs: een opleidingscheque t.w.v. € 5.000,- van Bestuursacademie Nederland. Een ontzettende verrassing, aldus Eveline. “Als ambtenaar zijn we er niet voor onszelf. Het is daarom een ontzettende eer om gekozen te worden als publiekswinnaar.”
 
Wat spreekt Eveline zo aan in werken bij de overheid? “De resultaten van mijn werk hebben direct impact op de inwoners van de gemeente waarvoor ik werk. In mijn huidige functie heb ik, samen met mijn team, een integrale aanpak gerealiseerd om vluchtelingen zo snel mogelijk volwaardig onderdeel te laten worden van de Zaanse samenleving. Het is prachtig om te zien hoe een gevoelig onderwerp als vluchtelingen goed kan landen in de stad, doordat we deze vluchtelingenaanpak niet alleen op het stadhuis, maar juist samen met inwoners en betrokkenen hebben opgesteld. Grenzen bestaan dan ook niet voor mij.”
 
Haar boodschap voor andere jonge ambtenaren? “Ga uit van je eigen kracht, durf te dromen en durf je stem te laten horen. Jouw frisse blik kan van grote waarde zijn.”

“Durf dingen op een andere manier te doen!”

Karen van Ruiten
Projectleider Innovatie, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Karen van Ruiten startte haar loopbaan in het bedrijfsleven, maar stapte al snel over naar de overheid. Karen vertelt: “Ik merkte na een afstudeerstage van 9 maanden op het hoofdkantoor van een bank dat het uiteindelijke doel waarvoor ik werk voor mij heel belangrijk is. Overheidsthema’s raken iedereen. Dat is toch anders dan werken bij de bank.”
Momenteel houdt Karin zich onder andere bezig met e-health. “Digitale zorg is voor veel mensen nog niet zo vanzelfsprekend en daarom leek het mij een goed idee om hen ermee kennis te laten maken. Tijdens de e-healthweek in januari droegen maar liefst 249 organisaties hieraan bij door iets te organiseren of hun deuren te openen.”
 
Lef hebben, nieuwe dingen uitproberen is Karens kracht. Ze roept andere jonge ambtenaren op hetzelfde te doen. “No guts, no glory! Durf dingen op een andere manier te doen! Juist de jongere generatie is hierin heel creatief. Dat is mooi, want met creativiteit kun je impact hebben op de uitdagingen waar onze maatschappij tegenaan loopt.”

Maarten van Diggelen, adviseur bij Bestuursacademie Nederland, over het belang van de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing:
 
“Dit zijn de mensen van wie de overheid het nu al moet hebben. Professioneel, overtuigend, zelfbewust en communicatief. Voluit betrokken bij de onderwerpen waar ze hun tijd en energie aan besteden. Deze verkiezing maakt zichtbaar waarom jonge mensen kiezen voor de overheid en hoe zij omgaan met de vaak traditionele begrenzingen die overheidsorganisaties vaak voor zichzelf opwerpen. Grenzeloos energiek en gedreven dus. 

Nu de overheid vitaliteit en inzetbaarheid hoog op het lijstje heeft staan, moet de jonge ambtenaar alle ruimte krijgen om het openbaar bestuur nieuwe impulsen te geven. Bestuursacademie Nederland heeft de winnaar van de publieksprijs, Eveline Zeeman, alvast een flinke steun in de rug gegeven met een opleidingscheque van € 5000,-.”

Thema's

Thema's