Vakmanschap: van jaren 70 naar nu

Thema's

Thema's

Vakmanschap: van jaren 70 naar nu

Vakmanschap. Het thema is helemaal ‘hot’ in het openbaar bestuur. Het VNG Congres van dit jaar was zelfs volledig aan bestuurlijk vakmanschap gewijd. Bestuurlijk vakmanschap dat niet zonder ambtelijk vakmanschap kan. En het ambtelijk vakmanschap kent zelfs al een versie 3.0 in het essay van bestuurskundige Paul ’t Hart. Een vakmanschap dat bestaat uit een combinatie van attitude, vaardigheden en kennis. Is dat aan te leren of is het een aangeboren talent? 

Als Bestuursacademie Nederland helpen we overheidsprofessionals graag hun vak nóg beter te beheersen. Al meer dan 50 jaar leiden we op voor het vak van ambtenaren. Het vak heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld en onze vakopleidingen evolueerden uiteraard mee. Waar de focus ooit lag op het loyaal en effectief faciliteren van de bestuurlijke achterkamer, is deze inmiddels verschoven naar omgaan met een turbulente netwerksamenleving. Van focus op wet- en regelgeving naar het behalen van maatschappelijke resultaten.

Onze huidige opleiding HBO Bestuur, Beleid en Processen is dan ook niet meer te vergelijken met de opleiding Gemeentelijke Administratie 1 uit de jaren 70. Het doceren is vervangen door begeleiden en coachen. Maar wat niet veranderd is, is ons uitgangspunt dat wat je leert meteen bruikbaar moet zijn in de praktijk.

In september starten we weer met een nieuwe reeks van onze vakopleidingen. Bekijk ons aanbod en ontdek hoe we u kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van úw vakmanschap!

Auteur: Adviseur Herrick Jellema

Thema's

Thema's