Blockchain, het mysterie ontrafeld

Thema's

Thema's

Blockchain, het mysterie ontrafeld

Dat kan de titel van een spannend, modern jongensboek zijn. Maar dat is het niet. Wat dan wel? Het was voor veel deelnemers de opbrengst van een intensieve Masterclass Blockchain op donderdagmiddag 8 maart. Blockchainexpert Olivier Rikken nam de deelnemers mee op reis in de wereld achter bitcoin, de Gelrepas, kindpakketten en slimme contracten bij het Zweedse Kadaster.
 
Olivier begon met zijn ontnuchterende constatering dat 90% van de projecten waarin blockchain als het nieuwe wondermiddel wordt voorgespiegeld, helemaal geen blockchain nodig heeft. Een mooie inleiding tot zijn uitleg over blockchain, waarom je deze technologie in zou moeten zetten en welke afwegingen je moet maken bij het wel of niet kiezen voor blockchain. Waar veel deelnemers dachten dat start-ups en hightechbedrijven deze technologie het meest toepassen, blijkt dat in Nederland de overheid de grootste afnemer van blockchaintechnologie is. Genoeg stof dus voor de deelnemers om in de pauze met elkaar geïnspireerd van gedachten over te wisselen.

Achterliggende blockchaintechnologie

Na de pauze ging het in hoog tempo verder. De, soms smeuïge, verhalen over cryptocurrency, zoals de bitcoin en ethereum, gaven een goed inzicht in de werking van de achterliggende blockchaintechnologie. Het voorbeeld van de registratie van land en eigendommen met behulp van blockchain door het Zweedse kadaster leidde ons naar het thema slimme contracten. De toepassing van slimme contracten gebaseerd op blockchain in ons ziektekostenstelsel en bij de verkoop van huizen maakt duidelijk dat het niet om een hype gaat. Blockchain is een technologie die onze processen, de processtappen en de benodigde procesdeelnemers sterk zal veranderen.
 
Aan het einde van de intensieve middag was voor veel deelnemers het mysterie van blockchain verder ontrafeld. Maar om nu te zeggen dat blockchain geen geheimen meer kent voor de deelnemers? Het mysterie laat nog genoeg uitdagingen over om de bruikbaarheid van blockchain verder te vertalen naar concrete toepassing bij de overheid. Wil je daar meer over weten? Kijk dan eens op de Digitale Agenda 2020 of lees het rapport Gemeentelijke blockchainpilots 2017 van de VNG.

Thema's

Thema's