Klaarstaan voor verandering: training voor griffiemedewerkers

Thema's

Thema's

Klaarstaan voor verandering: training voor griffiemedewerkers

In de provincie Groningen is de gemeentelijke herindeling volop aan de gang. Alle gemeentes zijn er al in meer of minder vergevorderde fases mee bezig. Werken voor de gemeente zal door deze herindelingen veranderen. Daarvan was men zich bij de Kring Griffiemedewerkers Groningen terdege bewust. Ter voorbereiding op de veranderingen willen de griffiemedewerkers een steviger basis leggen onder hun werk en hun doorgroeimogelijkheden bevorderen door hun kennis en vaardigheden uit te breiden. Om dat te realiseren schakelde de Kring Bestuursacademie Nederland in. Die stelde in overleg met de Kring, het programma ‘Klaarstaan voor verandering: training voor griffiemedewerkers’ samen.

Marga Meijer-Wildeboer is medewerker griffie in de gemeente Eemsmond. Zij organiseerde deze incompanytraining en nam er zelf aan deel. “Er was behoefte aan kennis ter voorbereiding op de naderende herindelingen binnen de provincie Groningen”, vertelt Marga. “Alleen wilden we niet een heel jaar lang een opleiding volgen, maar een korte praktische training. Het liefst in twee dagen en dan voor de zomervakantie, omdat een aantal gemeenten al gaat herindelen per 1 januari 2018.”

Gekozen voor incompanytraining

“We hebben gekozen voor een incompanytraining want dat kon dichterbij huis én dan konden we zelf aangeven waar onze interesses lagen en wat onze wensen zijn”, aldus Marga. “De Bestuursacademie is een van de grotere spelers op dit gebied. Daarom hebben we onze vraag aan hen voorgelegd. Na een paar keer overleg met mij en de voorzitter van onze Kring is dit programma gemaakt. We hebben besloten om ons grotendeels op de theorie te richten. De praktische kant kunnen we binnen de kring goed bespreken aan de hand van eigen cases.”
 
“Doordat de trainer, Anka Visser, zelf griffier is en ook nog eens ervaring heeft op het gebied van herindelingen, weet ze precies hoe bepaalde zaken lopen en kon zij ons stimuleren en uitdagen. Dat deed ze zo goed dat een aantal collega griffiemedewerkers die zich in eerste instantie niet hadden aangemeld voor de tweede dag, dit na de eerste dag alsnog deden.”

Zelfvertrouwen en ambitieniveau gestegen

“Wat hebben we kunnen ontwikkelen door deze training? Als ik voor mezelf spreek, kan ik aangeven dat mijn zelfvertrouwen en ambitieniveau aardig is gestegen”, legt ze uit. “Ik merkte dat vooral in de werksituatie die ontstond terwijl de opleiding bezig was. Mijn voormalige griffier werd bestuursadviseur en haar opvolger kon niet meteen fulltime starten vanwege zijn vorige baan als griffier bij een andere gemeente. Maar de winkel bleef wel open tijdens deze wisseling van de wacht. En mede door het vertrouwen dat mijn vorige griffier mij gaf, ben ik bij een aantal zaken die speelden in het ontstane gat gedoken en kon ik een aantal raadsleden op een hoger niveau bijstaan. Iets waar ik zonder de onderbouwing van de training niet zomaar zou zijn ingesprongen.”
 
Bent u geïnteresseerd in deze training? Of wilt u weten wat de Bestuursacademie Nederland voor u of uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met ons opleidingsbureau via 035 - 206 11 14.

Thema's

Thema's