Nieuws & Actualiteiten

Weerstand en de Omgevingswet

Op Donderdag, 7 Maart, 2019, 13:46

Door: Dick Spel
 
Verandering. Een begrip dat van nature weerstand oproept, want we zijn gewend aan hoe we de dingen nu doen. Weerstand binnen uw organisatie kunt u zeker verwachten als we het hebben over de Omgevingswet: de grootste wetstechnische operatie ooit die een compleet andere manier van werken vereist. Ilse Hofland en Joscha de Vries beschrijven in hun boek ‘Gevangen in democratie’ hoe ingesleten gewoontes, zeg maar de olifantenpaadjes, een verlammende werking hebben op verandering bij de overheid.
 
Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

De veranderingen van de Omgevingswet

Op Donderdag, 24 Januari, 2019, 11:15

Door: Kees van Alphen, docent omgevingsrecht van Bestuursacademie Nederland
Als ik tegenwoordig bij gemeenten langskom om cursussen te geven over de komende Omgevingswet, hoor ik vaak bij aanvang al een opmerking als: “Ja, we hebben al enkele bijeenkomsten over de Omgevingswet achter de rug, maar kunt u ons nu eindelijk eens duidelijk maken wat er wezenlijk verandert ten opzichte van de huidige praktijk?“
 
Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

Energiebesparend werken: deze zes tips kunt u bedrijven geven als handhaver milieu (HAMIL)

Op Vrijdag, 4 Januari, 2019, 10:12

Om vervuiling en CO2-uitstoot te beperken, is het voor bedrijven al jaren verplicht om energiezuinig te werken. Dit geldt voor de industrie, kantoren, horeca en winkels. Voor handhavers is dit al jaren lastig te controleren en tot voor kort lag hier ook geen prioriteit vanuit de overheid. Ook nu blijft het lastig, maar alsnog kunt u hier als handhaver (HAMIL) een belangrijke rol innemen. Vooral op het adviserende vlak ligt er een grote kans. We geven u 6 praktische en efficiënte tips die u aan bedrijven kunt geven om ze te helpen energiebesparend te werken. En natuurlijk gelden niet alle tips voor elk bedrijf, maar zelfs wanneer ze maar twee tips toepassen, wordt er al flink bespaard.

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

Handhavingsinstrumenten om ons leefmilieu te beschermen: de voor- en nadelen

Op Donderdag, 2 Augustus, 2018, 16:34

Elke gemeente heeft er een flinke kluif aan om ervoor te zorgen dat alle wetten, regels en procedures om het leefmilieu te beschermen worden nageleefd. Wanneer blijkt dat dit niet goed gebeurt, heeft u als handhaver een aantal instrumenten tot uw beschikking. Helpen deze instrumenten u bij het beschermen van het leefmilieu? We bespreken de handhavingsinstrumenten, inclusief de voor- en nadelen.

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

“De markt is groot genoeg om te concurreren op kwaliteit en diversiteit”

Op Woensdag, 23 Mei, 2018, 11:30

Voor Paul Schuurmans, directeur van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek, staat het niet ter discussie dat permanent opleiden van medewerkers belangrijk is. Maar dan wel met goede opleidingen die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.
Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

De Omgevingswet: aan de slag of niet?

Op Donderdag, 10 Augustus, 2017, 12:01

De Omgevingswet wordt wederom uitgesteld. Tijdens de behandeling van de onder de wet vallende AmvB’s in de Eerste Kamer eind mei, verklaarde minister Schultz de planning voor het invoeringstraject opnieuw tegen het licht te zullen houden. Verder wilde ze er niet op ingaan. De verwachting is nu dat de nieuwe Omgevingswet nu op zijn vroegst in 2020 wordt ingevoerd.

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

Ochtendsessie Burgomasters: een succesvolle implementatie van de Omgevingswet

Op Donderdag, 10 Augustus, 2017, 11:50

Op 6 september is het weer zover: de Burgomasters, het jaarlijkse golftoernooi voor burgemeesters, commissarissen van de Koning en hun gasten en – dit jaar voor het eerst - gemeentesecretarissen. Bestuursacademie Nederland is een van de sponsors. In de ochtendsessie kijken wij samen met de aanwezigen wat er nodig is voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet.

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

Nieuwe Omgevingswet - bent u er klaar voor?

Op Woensdag, 25 Februari, 2015, 12:43

De Omgevingswet komt eraan! In juni vorig jaar heeft de minister het wetsvoorstel, met betrekking tot de nieuwe Omgevingswet, naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze nieuwe wet wordt nu al de grootste wetgevingsoperatie van na de Tweede Wereldoorlog genoemd: ruim 60 wetten en honderden AMvB’s worden in één wet, de Omgevingswet, ondergebracht. De nieuwe wet dwingt gemeenten, provincies en andere (decentrale) overheden tot een compleet andere houding en aanpak van het omgevingsrecht. Veel bestaande (rechts-)figuren (bijvoorbeeld uit de Wabo, de Waterwet en de Wro) veranderen ingrijpend. Bent ú voldoende voorbereid op wat komen gaat?

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein

HALO en IVA opleidingen nieuwe stijl: gecertificeerd professional in slechts 32 weken tijd! Start: j

Op Maandag, 24 November, 2014, 08:47

Kennis van zaken. Weten waarover u praat. Nieuwste kennis en inzichten opdoen op interactieve wijze. Docenten afkomstig uit de praktijk. Opleidingen die net een stapje verder gaan. Beter gezegd: maak kennis met de vernieuwde opzet en filosofie van onze HALO en IVA opleidingen. Vanaf januari gaan we weer van start. Leren in de praktijk, leren van en mét elkaar. Wij zijn er klaar voor, u ook?

Lees meer
Thema's: Ruimtelijk Domein