Taxateur onroerende zaken worden?

Taxateur onroerende zaken worden?

Heeft u interesse in het vak van de taxateur onroerende zaken? Wij vertellen u wat het vak inhoudt, wat het verschil is tussen de taxateur en de WOZ-taxateur en hoe u taxateur wordt.
 

Wat doet een taxateur?

De belangrijkste taak van een taxateur onroerend goed is het vaststellen van de waarde van gebouwen, woningen of stukken grond. Dit gebeurt aan de hand van een aantal criteria. Zo bekijkt de taxateur onder andere de grootte van het goed, de ligging, de waarde van andere objecten in dezelfde buurt en het onderhoudsniveau van het object. Daarnaast behoren de volgende taken tot het takenpakket:

  • Het bijhouden van ontwikkelingen in de woningmarkt
  • Het opvragen van informatie bij het Kadaster, bijvoorbeeld de omvang van een kavel
  • Het bestuderen van bestemmingsplannen en eigendomsaktes
  • Het vastleggen van de bevindingen in een taxatierapport
  • Het controleren van vastgoedportefeuilles
  • Het onderhouden van contact en relaties met particulieren en andere organisaties, zoals gemeentes, banken en vastgoedbeleggers

Waar en voor wie werkt een taxateur?

Als taxateur kunt u onder andere aan het werk bij de gemeente, een gespecialiseerd taxatiekantoor, een makelaarskantoor of een verzekeringsmaatschappij. Of u kunt aan de slag als zelfstandig ondernemer. Taxateurs worden meestal ingeschakeld door een koper of verkoper van onroerend goed, de Belastingdienst, een verzekeraar, de bank of de gemeente.
 

Wat is het verschil tussen de taxateur en de WOZ-taxateur?

De WOZ-taxateur is in dienst van de gemeente en bepaalt de WOZ-waarde van een onroerend goed. Een taxateur bezoekt een object om de staat van onderhoud en de ligging te bekijken. De WOZ-taxateur doet dat niet en haalt de informatie voor de waardebepaling vooral uit het Kadaster. De werkelijke staat van het pand wordt bij het bepalen van de WOZ-waarde dus niet meegenomen. Daarmee is de WOZ-waarde een grove schatting van de werkelijke marktwaarde.
 

Hoe wordt u taxateur?

Als u taxateur wilt worden is HBO- werk- en denkniveau een vereiste. Er worden hiervoor verschillende opleidingen en cursussen aangeboden, onder andere door de Academie voor Vastgoed. Na het afronden van een opleiding dient u zich als taxateur aan te sluiten bij een organisatie die de kwaliteit van taxatiewerkzaamheden waarborgt. Dat doet u door zich in te schrijven in een officieel register (VastgoedCert of SCVM) en lid te worden van de NVM, VBO en/of VastgoedPRO. Ook dient u voldoende bekend te zijn met de regio waarin u uw werkzaamheden uitvoert.
 

Hoe wordt u WOZ-taxateur?

Ook voor WOZ-taxateurs is het belangrijk om een geschikte opleiding te volgen. Daarnaast dient u een officieel examen af te ronden dat opgesteld is op basis van de kwalificatiecriteria van de Waarderingskamer. Met een succesvolle afronding van dit examen toont u als WOZ-taxateur aan vakbekwaam te zijn. WOZ-taxateurs kunnen zich laten registreren in het register NRVT.

Als opleider voor de overheid hebben wij een ruim aanbod met opleidingen en trainingen voor de gemeentelijke WOZ-taxateurs. U kunt onder andere kiezen uit:

Meer weten over onze opleidingen en trainingen? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035 - 7 604 850 of vul het contactformulier op onze website in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.