De valkuilen voor een beginnend leidinggevende

Thema's

Thema's

De valkuilen voor een beginnend leidinggevende

Steeds meer professionals ontdekken dat een leidinggevende functie veel meer is dan alleen een stap omhoog in de carrière. Als beginnend leidinggevende sta je aan het begin van een leertraject waarin je zowel jouw ontwikkeling als die van je team vormgeeft. Maar de overgang naar deze rol gaat gepaard met de nodige uitdagingen en valkuilen. In dit artikel lees je hoe je de valkuilen en obstakels in het leidinggeven kunt herkennen en overwinnen. 

 

Waarom is leidinggeven een uitdaging? 

Leidinggeven draait niet alleen om vakinhoudelijke kennis, je hebt ook te maken met strategie, organisatiedoelen en stakeholders. Maar waar het vooral om draait, is mensenwerk; samen met jouw team streef je ernaar dat de opgestelde doelen worden bereikt. Bovendien heb je als beginnend leidinggevende een totaal andere verantwoordelijkheid. Je houdt je niet alleen bezig met je eigen taken, maar je moet ook jouw team motiveren en ontwikkelen. Dit brengt specifieke valkuilen met zich mee die je als beginnend leidinggevende kunt tegenkomen. 

 

Van vakinhoud naar coach: de sleutel tot succes 

In de meeste gevallen ben je gewend je kennis en kunde direct toe te passen. De overgang naar leidinggevende vraagt daarom om een andere aanpak.  Geef als beginnend leidinggevende je medewerkers de ruimte om zelf oplossingen te bedenken en te groeien. Hierdoor voorkom je dat je als manager terechtkomt in de valkuil van het vasthouden aan de oude werkstijl. 

  • Luister actief: sta open voor ideeën en feedback van je team. 
  • Geef verantwoordelijkheid: moedig medewerkers aan hun eigen beslissingen te nemen. 
  • Ondersteun en begeleid: zorg dat je altijd beschikbaar bent als coach, zonder alles over te nemen. 

Wil jij als coördinator je team optimaal begeleiden en het beste uit jezelf halen? Na het volgen van de Leergang Operationeel Management voor Coördinatoren en Teamleiders geef je optimaal invulling aan je rol.  

 

Creëer een gezonde balans 

Een veelvoorkomende valkuil van een teamleider is het gebrek aan balans tussen nabijheid en afstand. Als beginnend teamleider wil je graag ‘one of the guys’ blijven. Daardoor vermijd je moeilijke gesprekken, neem je geen beslissingen en verlies je gezag. Richting geven en duidelijkheid scheppen is belangrijk, net zoals het onderhouden van een professionele relatie met je team. 

  • Wees bereikbaar: zorg dat je team op je kan rekenen bij uitdagingen, maar houd de regie en verantwoordelijkheid duidelijk in eigen hand. 
  • Stel grenzen: laat zien dat je betrokken bent, maar voorkom dat je te persoonlijk betrokken raakt. 
  • Behoud je rol als leidinggevende: door helder te communiceren over verwachtingen, creëer je een transparante werkomgeving waarin iedereen weet wat er van hen verwacht wordt. 

 

Openheid als succesfactor 

Niemand is perfect. Het tonen van kwetsbaarheid als leidinggevende kan juist enorm versterkend werken. 

  • Fouten maken mag: deel eerlijk wanneer iets niet lukt en leg uit waarom. Zo laat je zien dat je als mens kunt leren van je fouten en creëer je een omgeving waarin je team zich ook veilig voelt om te leren en te groeien.  
  • Leer van feedback: sta open voor de inzichten van je team, zodat je samen kunt groeien en de valkuil van star leidinggeven kunt vermijden. 
  • Creëer een cultuur van openheid: moedig je medewerkers aan om ook hun uitdagingen te delen, zodat het hele team van elkaar leert. 

 

Praktische tips om valkuilen te vermijden 

Wil je als beginnend leidinggevende de valkuilen effectief overwinnen? Houd dan de volgende punten in de gaten: 

  1. Reflecteer regelmatig: vraag jezelf af: 

  • Steunt mijn team mij nog steeds? 
  • Welke ondersteuning hebben zij nodig om zelfstandig te werken zodat de organisatiedoelen worden behaald? 
  • Hoe kan ik mijn coachende rol verder versterken? 
  1. Loslaten en vertrouwen geven: neem niet al het werk zelf over. Laat je team de verantwoordelijkheid dragen en ondersteun hen waar nodig. 

  1. Investeer in jezelf: blijf jezelf ontwikkelen door opleidingen en trainingen te volgen. Dit helpt je om de uitdagingen van leidinggeven aan te gaan en als leidinggevende te groeien. 

  1. Werk samen: bespreek regelmatig met collega’s en andere leidinggevenden welke methoden, strategieën of werkwijzen effectief zijn in je leiderschap en welke juist niet de gewenste resultaten opleveren. 

Wil jij een inspirerende leider worden? Ontdek drie tips in onze blog en haal het beste uit jouw medewerkers. 

 

Blijf jezelf ontwikkelen 

Leidinggeven is een continu leerproces. Door actief te investeren in je eigen ontwikkeling, kun je je leiderschapskwaliteiten verder aanscherpen. 

 

  • Opleidingen en trainingen: kies voor cursussen op het gebied van Leiderschap en Management die je helpen de fijne kneepjes van het leidinggeven te leren. 
  • Coaching en intervisie: laat je coachen door ervaren leidinggevenden en bespreek samen je uitdagingen. 
  • Praktijkervaring: pas je opgedane kennis direct toe in de praktijk en leer van elke situatie. 

 

Wil jij blijven groeien als leidinggevende? 

Valkuilen die je als beginnend leidinggevende tegenkomt, bieden je de kans om te groeien. Wil je weten welke opleidingen en trainingen jou kunnen helpen om deze uitdagingen te overwinnen? Neem gerust contact met onze opleidingsadviseurs via  035 – 7 604 850 of via info@bestuursacademie.nl

Thema's

Thema's