3 tips voor een effectief gesprek

Thema's

Thema's

3 tips voor een effectief gesprek

Een voortgangsoverleg, teammeeting, functioneringsgesprek. Elk gesprek heeft zijn eigen doel. Hoe zorg je dat je altijd de juiste boodschap overbrengt en het gewenste resultaat behaalt? Wij geven je 3 tips.
 

1. Houd het kort en helder 

Het kan helpen om van tevoren je boodschap in steekwoorden op te schrijven, uit te spreken en te beoordelen hoe je zelf vindt dat jouw boodschap overkomt. Het belangrijkste is om je doel voor ogen te houden en te zorgen voor structuur in je verhaal. Met je woordkeuze bepaal je de sfeer van het gesprek. Positieve woorden worden vanzelfsprekend altijd beter ontvangen, ook tijdens een slechtnieuwsgesprek. Praat zoals je tegen familie of vrienden zou praten: vermijd ingewikkelde termen. Zo voorkom je dat je gesprekspartner je verhaal anders interpreteert en ontstaat er geen miscommunicatie.
 

2. Luister goed naar je gesprekspartner

Neem de tijd voor je gesprekspartner! Dat doe je onder andere met de LSD-techniek: luisteren, samenvatten en doorvragen. Luisteren en je gesprekspartner helemaal laten uitspreken is eigenlijk nog belangrijker dan praten. Door te luisteren ontdek je wat je gesprekspartner denkt, voelt of nodig heeft. Hierdoor kun je beter reageren en meer verdiepende vragen stellen. Zo behaal je de beste resultaten met je gesprek. 
 

3. Let op je non-verbale communicatie

Door je lichaam naar je gesprekspartner te richten en oogcontact te houden laat je zien dat je (mentaal) actief bij het gesprek aanwezig bent. Ga niet met armen en benen over elkaar zitten, maar zorg dat je een open houding hebt. Dat nodigt je gesprekspartner uit om ook iets te zeggen. Ook je gezichtsuitdrukking heeft effect op de manier waarop je boodschap overkomt. Zet bijvoorbeeld een glimlach op als je feedback positief en opbouwend wilt overbrengen. Maar onthoud dat non-verbale communicatie alleen een ondersteunende rol heeft. Wat en hoe je het zegt is natuurlijk het belangrijkst.
 

Hulp nodig bij het toepassen van deze praktische tips?

Handig die tips, maar je moet ze nog wel op de juiste manier zien toe te passen in de praktijk. Wil je daar hulp bij? Bekijk dan eens onze Training Effectieve Gespreksvaardigheden. In deze training oefen je met het toepassen van verschillende communicatie- en gespreksstijlen om je boodschap krachtiger en effectiever over te brengen. Je leert hoe je de regie houdt in het gesprek, ontdekt welke communicatiestijl het beste bij jou en je boodschap past en je leert hoe je kunt schakelen tussen verschillende gespreksstijlen.

Meer weten? Onze opleidingsadviseurs staan je graag te woord via 035 - 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's