Vergroot je persoonlijke effectiviteit in drie stappen

Thema's

Thema's

Vergroot je persoonlijke effectiviteit in drie stappen

Wil je jouw tijd en energie besteden aan dingen die je echt belangrijk en leuk vindt? Dat doe je door je persoonlijke effectiviteit te vergroten. Wij vertellen je hoe je in drie stappen al flinke sprongen kunt maken.
 

Begin bij jezelf

Als je op zoek gaat naar tips om je persoonlijke effectiviteit te vergroten zal je veel adviezen tegenkomen over assertiviteit, het stellen van doelen en prioriteiten, goed timemanagement en effectief communiceren. Dat zijn tips waar je zeker iets aan hebt, maar je zult je doelen nog beter bereiken door eerst te ontdekken wie je zelf bent, wie je wilt zijn en door gebruik te maken van je talenten. We raden je daarom aan om eerst de volgende drie stappen te doorlopen:
 

Stap 1: Breng in kaart wie je bent en wat je wilt

Wat vind je belangrijk in het leven; wat zijn jouw normen, waarden en overtuigingen? Waar ben je goed in? En wat motiveert je? Als iets je gemakkelijk afgaat en je iets heel graag doet en belangrijk vindt, stop je er sneller meer energie in. Slim dus om voor jezelf een visie (einddoel) en doelen op te stellen die hierop aansluiten, zodat je ze veel efficiënter en met meer plezier behaalt!
 
Neem ook je minder sterke kanten onder de loep: waar ben je niet goed in en welk gedrag levert wel eens irritatie op bij anderen? Accepteer deze zwakke punten en laat dit soort dingen voortaan zoveel mogelijk aan anderen over. Zo geef je jezelf ruimte om te experimenteren met nieuw gedrag.
 

Stap 2: Denk vanuit je talenten

Welke talenten kun je formuleren op basis van de sterke punten die je in stap 1 in kaart gebracht hebt? En hoe kun je deze matchen met jouw drijfveren? Het is veel effectiever om je talenten te benutten en verder te ontwikkelen, dan eeuwig te blijven oefenen met vaardigheden die je nu eenmaal niet liggen. Heb je bijvoorbeeld veel doorzettingsvermogen? Dan is dat een mooie kwaliteit om in te zetten voor langdurige, uitdagende projecten.
 
Als je het moeilijk vindt om te bepalen wat nu echt jouw grootste talenten zijn, ga dan eens met een collega of je leidinggevende in gesprek. Zij kunnen jouw inzicht in je eigen talenten zeker weten vergroten.
 

Stap 3: Verbreed je visie

Je houding en gedrag worden bepaald door de manier waarop je naar de wereld om je heen kijkt. Dit wereldbeeld komt voort uit de normen, waarden en overtuigingen die je meegekregen hebt vanuit je opvoeding, omgeving en jouw persoonlijke ervaringen. Soms kan dit beeld je beperken om effectief op de realiteit in te spelen. Probeer in dat geval je visie te verbreden en de wereld ook eens vanuit andere perspectieven te bekijken. Heb je bijvoorbeeld altijd geleerd dat je bij twijfel iets beter niet kunt doen en durf je daarom niet over te stappen naar een nieuwe functie, omdat je niet zeker weet of je het wel kan? Ga dan eens na of je daar nog steeds zo over denkt. Je kunt het namelijk ook vanuit een hele andere hoek bekijken: ‘Als ik het niet probeer, weet ik het niet!’. Soms moet je gewoon even uit je comfortzone getrokken worden!
 

Jouw persoonlijke effectiviteit vergroten

Wil je graag met de bovenstaande stappen aan de slag, maar vind je het best lastig om te bepalen wie jij bent, wat je wilt en hoe je dit kunt bereiken? Dan is de Training Persoonlijke Effectiviteit iets voor jou! In deze training krijg je inzicht in de factoren die van invloed zijn op jouw persoonlijke effectiviteit. Je leert jezelf nog beter kennen met behulp van verschillende methoden. Wat zijn je belangrijkste waarden en behoeften, je denkpatronen, je kwaliteiten, je valkuilen en hoe gedraag jij je tegenover anderen? Ook ga je aan de slag met assertiviteit, timemanagement, het verminderen/voorkomen van stress, je uitstraling en de ontwikkeling van je communicatie- en beïnvloedingsvaardigheden. Kortom: je leert alles wat je nodig hebt om doelmatig, succesvol en effectief te handelen.
 
Meer weten over deze training? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag via 035 – 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's