Kijkje in het leven van de programmamanager

Thema's

Thema's

Kijkje in het leven van de programmamanager

Ben je resultaatgericht en goed in het houden van overzicht? Vind je het leuk om mensen aan te sturen in het behalen van belangrijke (maatschappelijke) doelen? Neem dan eens een kijkje in het uitdagende vak van de programmamanager!
 

Wat is programmamanagement?

Veranderende wet- en regelgeving en complexe maatschappelijke opgaven hebben effect op de (inrichting van) werkzaamheden van overheidsprofessionals. Denk aan de komst van de Omgevingswet, die vraagt om nieuwe werkwijzen en instrumenten. Of een thema als ondermijning, waarbij je pas echt successen zult boeken als je integraal samenwerkt. Dit soort veranderingen en opgaven zijn van invloed op verschillende afdelingen binnen overheidsorganisaties en de gezamenlijke einddoelen die zij nastreven. 

Om doelen te realiseren worden er individuele projecten opgestart. Alle aan elkaar gerelateerde projecten met een overkoepelend einddoel kunnen worden samengevoegd tot een programma. Om de kwaliteit van en samenhang tussen de verschillende projecten binnen het programma te waarborgen, wordt programmamanagement ingezet.
 

Wat doet een programmamanager?

Als programmamanager is het jouw verantwoordelijkheid om in de opzetfase het programma te concretiseren. Je maakt de overkoepelende doelstelling helder. Deze doelstelling weet je te vertalen naar subdoelen en concrete acties. Je maakt een planning en stelt een integraal team samen van projectmanagers, -leiders of -coördinatoren, die je goed inlicht over de te behalen doelstellingen en de uit te voeren acties. Vervolgens laat je de projecten van start gaan. 

Tijdens de uitvoeringsfase stuur je het team aan, coördineer je de verschillende activiteiten en behoud je steeds het overzicht. Verloopt alles goed? Houdt iedereen rekening met de kwaliteitseisen? Blijven de doelstellingen realistisch en haalbaar? Je houdt de betrokkenen, bijvoorbeeld je leidinggevende of de opdrachtgever, steeds op de hoogte van de voortgang. 

Als het tijd is voor de afrondingsfase van het programma, zorg je dat alle projecten in overeenstemming met de planning, het budget en de doelstellingen worden afgerond en koppel je de resultaten terug aan je leidinggevende, het bestuur of de opdrachtgever. Ook zorg je dat de uitkomsten goed overgedragen worden aan de mensen die er nog verder mee aan de slag moeten. 
 

Waar werkt een programmamanager?

Als programmamanager kun je aan de slag op verschillende afdelingen en terreinen. Je kunt bijvoorbeeld werken als programmamanager voor: 

  • de invoering van de Omgevingswet; 
  • het optimaliseren van ICT-processen;
  • het verbeteren van de informatievoorziening;
  • het verbeteren van de (sociale) dienstverlening; 
  • innovatiemanagement. 
 

De benodigde competenties

Resultaatgerichtheid is een van de belangrijkste competenties. Als programmamanager verlies je nooit het einddoel uit het oog en hoe beperkt de middelen ook zijn, jij zorgt ervoor dat het doel wordt behaald! Niet iedereen zal hier altijd even graag aan meewerken en soms spelen er ook andere kwesties die de aandacht van je teamleden vragen. Toch kun jij vol enthousiasme het volledige team motiveren en overtuigen om zich maximaal in te zetten. Je beschikt dan ook over sterke sociale en communicatieve vaardigheden en kunt goed leidinggeven. Ook kun je goed het overzicht bewaren. Je houdt continu in de gaten hoe projecten verlopen, wat er allemaal speelt en houdt de betrokkenen hiervan op de hoogte.
 

Masterclass Programmamanagement

Klinkt dit als de ideale functie voor jou en ben je op zoek naar de juiste kennis en vaardigheden om succesvol aan de slag te kunnen gaan? Of behoort het managen van programma’s al tot je takenpakket en wil je graag weer eens je kennis opfrissen? In onze Masterclass Programmamanagement leer je alles over het managen van meerdere complexe projecten of veranderingen. We behandelen het succesvol opzetten en leiden van een programma en je leert verschillende methodieken toepassen om optimale resultaten te behalen binnen je organisatie, zoals agile werken. Ook ga je aan de slag met effectief leiderschap. Wil je meer weten over deze Masterclass? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035 – 2 008 035 of mail naar info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's