Nieuws & Actualiteiten

Van pleitnota naar pleidooi

Op Woensdag, 24 Juli, 2019, 15:21

Na het schrijven van uw pleitnota moet u een vlammend pleidooi voor de rechtbank houden. Maar hoe doet u dat het beste? Leest u uw pleitnota voor of leert u ‘m uit het hoofd? Beide zijn waarschijnlijk geen goed idee. Uw verhaal klinkt al gauw gerepeteerd en zal de benodigde impact missen. Bovendien loopt u het risico volledig van uw stuk gebracht te worden door een interruptie. Improviseren op basis van uw pleitnota is verleidelijk, maar kent ook nadelen. U kunt meegesleept worden door uw eigen enthousiasme en enorm afdwalen van uw eigen argumentatie.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Wat is big data?

Op Donderdag, 11 Juli, 2019, 09:20

De hoeveelheid beschikbare data groeit enorm, omdat alles en iedereen online is. Het gaat inmiddels zo snel dat we het nog amper kunnen bijbenen. Die enorme berg gegevens noemen we big data. Deze gegevens zijn echter nutteloos als u ze niet kunt verzamelen, beheren, analyseren, interpreteren en toepassen. Kortom: als u geen verbanden of patronen kunt herkennen. Met big data kunt u grote, complexe hoeveelheden gegevens analyseren om verbanden te ontdekken. Op basis van die verbanden kunt u conclusies trekken en voorspellingen doen. Want data verzamelen en opslaan is één ding, maar u wilt ook iets met al deze informatie doen.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Hoe big data de rol van de strategisch adviseur gaat veranderen

Op Dinsdag, 26 Juni, 2018, 13:59

De laatste jaren is de rol van de strategisch adviseur ingrijpend veranderd. Waar u vroeger uw bestuur en andere stakeholders adviseerde binnen uw specialisme, wordt er nu een veel breder advies verwacht. Specialismen staan niet meer los van elkaar, maar zijn met elkaar verbonden. Dit betekent dat u als strategisch adviseur deze verbinding opzoekt en kennis moet hebben van een breed scala aan onderwerpen. Dat kunt u niet alleen. Samenwerken met uw omgeving is kritiek hierin, samen werkt u aan een visie.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Wat betekent blockchain voor gemeenten?

Op Maandag, 4 Juni, 2018, 13:56

Blockchain heeft een steeds grotere impact op allerlei gemeentelijke processen. Maar wat is de meerwaarde van blockchaintechnologie voor gemeenten?

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Overheidsinstanties moeten een FG aanstellen

Op Woensdag, 9 Mei, 2018, 13:38

Overheidsinstanties moeten een FG aanstellen
Vanaf 25 zijn overheidsinstanties en publieke organisaties altijd verplicht om een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) aan te stellen, ongeacht het type gegevens dat ze verwerken.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

De privacywet: haalt u de deadline?

Op Woensdag, 11 April, 2018, 09:56

Bent u klaar voor de Algemene Verordening Gegevens bescherming, die op 25 mei in werking treedt? De Bestuursacademie Nederland zet in een korte animatie uiteen waar het bij de AVG om draait.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Blockchain, het mysterie ontrafeld

Op Woensdag, 28 Maart, 2018, 13:59

Niet de start-ups en hightechbedrijven, maar juist de overheid is de grootste afnemer van blockchaintechnologie. Dat was een van de verrassende eyeopeners tijdens de Masterclass Blockchain van blockchainexpert Oliver Rikken. 

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Extra geld voor opleiding privacy-ambtenaren

Op Woensdag, 7 Februari, 2018, 11:42

Nog iets meer dan 100 dagen en dan is het al zover: na een aanloopfase van 2 jaar kan vanaf 25 mei 2018 niemand nog onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG, ook wel GDPR) uit. Deze nieuwe Europese privacywet brengt verplichtingen op het gebied van het verwerken van persoonsgegevens met zich mee voor bedrijven en overheidsorganisaties. Wie zich daar niet aan houdt, loopt het risico op een boete die kan oplopen tot 20 miljoen euro.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Masterclass Blockchain

Op Maandag, 15 Januari, 2018, 14:14

Van de bitcoin heeft u waarschijnlijk wel eens gehoord. Maar wist u dat dit slechts een van de vele mogelijke toepassingen is van de blockchain-technologie? Wat is blockchain eigenlijk precies? Welke impact heeft blockchain op uw sector en uw werk? En wat kunt u zelf met blockchain? Kom voor de antwoorden naar de inspirerende Masterclass Blockchain op donderdag 8 maart 2018 in Utrecht, BCN Daltonlaan. 

Let op: deze Masterclass wordt momenteel niet aangeboden. 

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Databewustzijn: de nieuwe competentie voor overheidsmedewerkers

Op Vrijdag, 24 November, 2017, 13:28

Met frisse tegenzin begon adviseur Herrick Jellema aan een korte, verplichte cursus over privacy en gegevensbescherming. Maar zijn tegenzin ebde weg toen hij ontdekte dat hij in zijn werk meer met de AVG te maken heeft dan hij dacht. 

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement