Nieuws & Actualiteiten

Thema's

Thema's

Ethische dilemma’s rondom digitalisering in kaart

Op Vrijdag, 7 Mei, 2021, 09:08

Digitalisering: volgens Yannick God geen doel op zich, maar een manier om maatschappelijke opgaven effectiever en efficiënter te behalen. Ethiek speelt daarbij een grote rol. Yannick vertelt hoe de gemeente Utrecht hiermee omgaat.
Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Zicht op risico’s binnen de informatievoorzieningen

Op Dinsdag, 10 November, 2020, 09:09

Wil je meer zicht krijgen op de mogelijke risico’s binnen informatievoorzieningen in overheidsorganisaties en weten hoe je deze kunt verminderen of voorkomen? Lees dan snel verder! 

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Nederlanders steeds vaker slachtoffer van cybercrime

Op Vrijdag, 24 April, 2020, 08:48

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer Nederlanders het slachtoffer zijn van cybercrime. Ben jij al op je hoede? <Lees meer>

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Wat is big data?

Op Donderdag, 11 Juli, 2019, 09:20

De hoeveelheid beschikbare data groeit enorm, omdat alles en iedereen online is. Het gaat inmiddels zo snel dat we het nog amper kunnen bijbenen. Die enorme berg gegevens noemen we big data. Deze gegevens zijn echter nutteloos als u ze niet kunt verzamelen, beheren, analyseren, interpreteren en toepassen. Kortom: als u geen verbanden of patronen kunt herkennen. Met big data kunt u grote, complexe hoeveelheden gegevens analyseren om verbanden te ontdekken. Op basis van die verbanden kunt u conclusies trekken en voorspellingen doen. Want data verzamelen en opslaan is één ding, maar u wilt ook iets met al deze informatie doen.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Hoe big data de rol van de strategisch adviseur gaat veranderen

Op Dinsdag, 26 Juni, 2018, 13:59

De laatste jaren is de rol van de strategisch adviseur ingrijpend veranderd. Waar u vroeger uw bestuur en andere stakeholders adviseerde binnen uw specialisme, wordt er nu een veel breder advies verwacht. Specialismen staan niet meer los van elkaar, maar zijn met elkaar verbonden. Dit betekent dat u als strategisch adviseur deze verbinding opzoekt en kennis moet hebben van een breed scala aan onderwerpen. Dat kunt u niet alleen. Samenwerken met uw omgeving is kritiek hierin, samen werkt u aan een visie.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Wat betekent blockchain voor gemeenten?

Op Maandag, 4 Juni, 2018, 13:56

Blockchain heeft een steeds grotere impact op allerlei gemeentelijke processen. Maar wat is de meerwaarde van blockchaintechnologie voor gemeenten?

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Overheidsinstanties moeten een FG aanstellen

Op Woensdag, 9 Mei, 2018, 13:38

Overheidsinstanties moeten een FG aanstellen
Vanaf 25 zijn overheidsinstanties en publieke organisaties altijd verplicht om een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) aan te stellen, ongeacht het type gegevens dat ze verwerken.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

De privacywet: haalt u de deadline?

Op Woensdag, 11 April, 2018, 09:56

Bent u klaar voor de Algemene Verordening Gegevens bescherming, die op 25 mei in werking treedt? De Bestuursacademie Nederland zet in een korte animatie uiteen waar het bij de AVG om draait.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Blockchain, het mysterie ontrafeld

Op Woensdag, 28 Maart, 2018, 13:59

Niet de start-ups en hightechbedrijven, maar juist de overheid is de grootste afnemer van blockchaintechnologie. Dat was een van de verrassende eyeopeners tijdens de Masterclass Blockchain van blockchainexpert Oliver Rikken. 

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Extra geld voor opleiding privacy-ambtenaren

Op Woensdag, 7 Februari, 2018, 11:42

Nog iets meer dan 100 dagen en dan is het al zover: na een aanloopfase van 2 jaar kan vanaf 25 mei 2018 niemand nog onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG, ook wel GDPR) uit. Deze nieuwe Europese privacywet brengt verplichtingen op het gebied van het verwerken van persoonsgegevens met zich mee voor bedrijven en overheidsorganisaties. Wie zich daar niet aan houdt, loopt het risico op een boete die kan oplopen tot 20 miljoen euro.

Lees meer
Thema's: Informatiemanagement

Thema's

Thema's