Werk bij de overheid mee aan een goed milieu

Thema's

Thema's

Werk bij de overheid mee aan een goed milieu

Vind je het belangrijk om mee te werken aan een goed milieu? Houd je ervan om verschillende plekken te bezoeken en met veel mensen in contact te zijn? Rik vertelt je alles over zijn veelzijdige functie als Toezichthouder Milieu.
 

Even voorstellen: Rik Jansen

Rik heeft een Bachelor of Science in Landscape & Environment Management. Tijdens zijn studie liep hij een half jaar stage bij een brancheorganisatie, maar dat bleek niet helemaal zijn ding te zijn. “Ik merkte dat ik heel erg geneigd was om vanuit het perspectief van de overheid te denken. Tijdens mijn afstuderen had ik al veel contact met Omgevingsdienst Haaglanden. Ik sprak ze een aantal keer op open dagen en voelde meteen een bepaalde affiniteit. Daar moest ik iets mee. Na mijn afstuderen rolde ik zo bij de Omgevingsdienst binnen en had daar gewoon een heel goed gevoel bij. En wat ik ook belangrijk vond, is dat er direct ruimte geboden werd voor eigen initiatief. Ik ben een vrije geest, dus dat heb ik echt nodig.”
 

Starterstraject Toezichthouder Milieu

Bij de Omgevingsdienst volgt Rik sinds anderhalf jaar een starterstraject. Binnen verschillende teams krijgt hij de kans om op te treden als Toezichthouder Milieu. “Ik begon bij het Team Wet Milieubeheer Algemeen. In dat team bezoek je allerlei locaties om te bekijken welke relevante activiteiten er zijn en toets je deze aan de Wet milieubeheer of andere besluiten/wetten waarvoor wij mandaat hebben. Dat kan gaan om vleesverwerking bij de slager om de hoek, een stookinstallatie van een gemeentehuis, maar ook een ondergrondse tank bij een kerk. Blijkt er een aandachtspunt te zijn, dan bespreek je dat met de contactpersoon en stuur je eventueel een waarschuwingsbrief. Uiteindelijk probeer je met voorlichting iemand bewust te maken van de gevolgen voor het milieu bij bepaalde activiteiten. Zo zorg je voor een duurzame oplossing.”

 

Bodem en grondwater: vol verrassingen

Nu zit Rik bij het Team Bodem en Grondwater, waar hij het enorm naar zijn zin heeft. “Ik houd me bezig met alles wat zichtbaar en niet zichtbaar is, zoals waterhoeveelheden die onder de grond rond worden gepompt om energie op te slaan in de bodem. Ik zit nooit stil! Ik kom op allerlei plekken voor controles en spreek met veel verschillende mensen. Wel hoort hier wat bureauwerk bij: het doorspitten van data. Maar dat vind ik heel leuk!” Uit data kan Rik bijvoorbeeld ophalen waarom bepaalde stoffen op een specifieke locatie in de grond zijn terug te vinden. “Er kan op die plek een dierentuin of verffabriek gestaan hebben. We hebben duizenden bronnen waarmee we mogen werken, dat is heel interessant. Ik kijk daardoor heel anders naar de omgeving dan familie en vrienden. Mensen zijn zich niet bewust van wat zich allemaal onder de grond bevindt. Als je 5 meter graaft, dan graaf je eigenlijk al tienduizenden jaren in het verleden.”

 

Alle ruimte voor ontwikkeling

Uit het antwoord van Rik op de vraag wat zijn plannen voor de komende jaren zijn, blijkt hoe belangrijk hij het vindt om zich breed te blijven ontwikkelen. Gelukkig krijgt hij daar alle ruimte en mogelijkheden voor. “Ik wil altijd zo veel mogelijk doen en neem elke kans aan binnen de organisatie. En die krijg ik ook genoeg! Ik heb laatst aangegeven dat ik veel kansen zie in het gebruik van data, dus ik krijg de ruimte om meer met data aan de slag te gaan. Daarnaast wil ik meer praktische kennis opdoen. Theorie is makkelijk te leren, maar in de praktijk is het altijd net iets anders. Soms is het ook handig om meer kennis op te doen, zodat je beter begrijpt waar collega’s het over hebben. Ook wil ik graag buitengewoon opsporingsambtenaar in het domein milieu worden, zodat ik op kan treden bij delicten. Hiervoor moet ik mijn basiskennis wel eerst op orde hebben.”

Vanuit zijn opleiding leerde Rik vooral projectmatig te werken. “Binnen mijn team heb ik aangegeven dat ik het projectmatig werken een beetje miste, dus daar ga ik op korte termijn mee aan de slag. Projecten gericht op ketentoezicht vind ik heel gaaf. Hierbij bekijken we bijvoorbeeld of er gehandeld wordt in illegale grond. Schone grond wordt soms gemixt met een mindere hoeveelheid vervuilde grond, waardoor op een valse manier goede grond ontstaat. Dit bespaart een hoop kosten en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Daarom moet dit hard aangepakt worden in samenwerking met externe partijen, zoals politie, gemeentelijke handhavers of waterschappen. Dat doe ik heel graag! Met een goede organisatie en duidelijke afspraken kunnen we samen een behoorlijke slag slaan.”
 

Heb jij ook affiniteit met de overheid?

Voel jij net als Rik een klik met de taken, missies en doelen van de overheid? Dan raadt Rik je aan gewoon eens binnen te stappen bij een overheidsorganisatie. “Het is spannend, maar door het gewoon te doen, voel je meteen wat de sfeer is en welke mentaliteit er op de werkvloer heerst. De manier waarop mensen je benaderen zegt heel veel. En tegenwoordig werkt bijna niemand meer 20 jaar op dezelfde plek. Je zit niet vast. Als het niet bevalt kun je wel weer ergens anders terecht.”
 
Wil je algemene kennis opdoen over de overheid? Of jezelf laten opleiden voor een specifieke functie? Dan helpen wij je graag. Bekijk ons opleidingsaanbod of vraag advies aan een van onze opleidingsadviseurs. Wij zijn bereikbaar via info@bestuursacademie.nl of 035 – 7 604 860.
 

Thema's

Thema's