De kandidatenlijsten voor de Statenverkiezingen bekend

Thema's

Thema's

De kandidatenlijsten voor de Statenverkiezingen bekend

De kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn op vrijdag 8 februari vastgesteld door de centrale stembureaus van de provincies. Op 4 februari leverden politieke partijen hun kandidatenlijsten in voor de verkiezingen op 20 maart. De inleveraars van de kandidatenlijsten hadden nog tot en met 8 februari de gelegenheid om eventuele door de centrale stembureaus geconstateerde verzuimen te herstellen.


Veel nieuwe partijen

Aan de Provinciale Statenverkiezingen van volgende maand willen in totaal 179 partijen meedoen. Er zijn in totaal 570 zetels te verdelen. De twee landelijke partijen DENK en Forum voor Democratie doen voor het eerst mee aan de provinciale verkiezingen. Ook doen er 24 lokale partijen mee, zoals  Groninger Belang, Provinciaal Belang Fryslân, Respect! en Lokale Partijen Zuid Holland (LPZH).

 
Stemwijzers Provinciale Staten

Om kiezers te helpen bij het bepalen van hun keuzes voor een politieke partij, hebben Pro Demos en het Kieskompas stemwijzers gemaakt voor 10 provincies. Aan de hand van een aantal stellingen kunnen gebruikers ontdekken met welke partij(en) hun standpunten het meest overeenkomen. Populaire thema’s in deze stemwijzers zijn: duurzaamheid, woningbouw, vervoer en veiligheid.
 

Thema's

Thema's