Babs worden?

Thema's

Thema's

Babs worden?

Geen onpersoonlijke en langdradige trouwceremonie, maar een ceremonie met een mooi verhaal, emotie en humor. Een ceremonie die iedereen zich blijft herinneren. Met deze motivatie is Bo van Vliet haar eigen bedrijfje Huwelijksbootje begonnen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs). Wilt u bruidsparen ook de dag van hun leven bezorgen met een mooie trouwceremonie? Wij vertellen u meer over het vak en hoe u babs kunt worden.
 

De babs

Iedereen die niet bij de gemeente werkt, maar wel huwelijken wil volstrekken, kan babs worden. Als een bruidspaar in het gemeentehuis trouwt, wordt er in principe gewoon een trouwambtenaar toegewezen. Maar het is ook mogelijk om zelf een babs uit te kiezen. Dit kan iemand zijn die zelfstandig als babs werkt, maar het mag ook een eenmalige babs zijn. Bijvoorbeeld een familielid of vriend.
 

De voordelen van een zelfstandig BABS

Werken als een babs biedt een aantal voordelen ten opzichte van een functie als gemeentelijke trouwambtenaar:

  • Kennis van en ervaring in het vak
  • Persoonlijke aandacht voor het bruidspaar
  • ​Mogelijkheid om te trouwen op een locatie naar keuze
 

Kennis van en ervaring in het vak

De babs heeft meer tijd beschikbaar dan een trouwambtenaar van de gemeente. Een gemeentelijke trouwambtenaar volstrekt huwelijken naast zijn of haar andere taken bij de gemeente en meestal alleen op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Een babs heeft vaak meerdere dagen per week tijd om zich volledig op huwelijken te richten. Hierdoor is de babs een echte specialist, die verstand heeft van zaken en goed in staat is de regels na te leven die gelden bij het volstrekken van een huwelijk.
 

Persoonlijke aandacht voor het bruidspaar

Ook is er door de beschikbare tijd meer ruime om het bruidspaar echt goed te leren kennen. Een gemeentelijke trouwambtenaar ontmoet het bruidspaar vaak maar één keer heel kort om de belangrijkste zaken door te spreken en moet zich houden aan verplichte onderdelen in een huwelijksvolstrekking. Een babs hoeft dat niet, als het ja-woord maar op de officiële manier gegeven wordt. Hierdoor wordt een ceremonie veel persoonlijker, emotioneler en grappiger. 
 

Trouwen op een locatie naar keuze

Voor sommige bruidsparen is het een droom om te trouwen in een landelijke omgeving, op een boot,  op het strand of in een kasteel. Dankzij de babs zijn deze bruidsparen niet verplicht om te trouwen in het gemeentehuis. De babs gaat gewoon mee naar de gewenste locatie. Wel moet vooraf bij de gemeente gecontroleerd worden of het volstrekken van het huwelijk op deze locatie rechtsgeldig is.
 

Babs worden

Het is niet verplicht om een opleiding te volgen om babs te worden. Wel zijn er verschillende cursussen beschikbaar en is het mogelijk om een dag mee te lopen met een babs. Om een huwelijk te mogen volstrekken, moet iemand wel beëdigd worden door de rechtbank en benoemd worden door de gemeente. In principe werkt de babs alleen voor deze gemeente, maar kan hij of zij zich wel voor een dag bij een andere gemeente laten benoemen. In het geval van een ‘eendagsbabs’, zoals een vriend of familielid, is er tijdens het huwelijk een ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig die erop toeziet dat het huwelijk officieel wordt gesloten en dus rechtsgeldig is.
 

Onze BABSen-training

Wilt u babs worden of bent u al babs en wilt u nog eens alle regels doornemen? Tijdens onze 2-daagse BABSen-training worden alle aspecten van huwelijksvolstrekkingen met u doorgenomen. Wat zijn de wettelijke vereisten? Hoe bereidt u de trouwceremonie goed voor? En hoe houdt u een professionele toespraak? U neemt deel aan een praktijkdag waarop u met behulp van rollenspellen huwelijken oefent. Houd er wel rekening mee dat u na afloop van deze training dus nog geen babs bent, maar u zich eerst moet laten beëdigen en benoemen.

Thema's

Thema's